Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Digitalisaatio toi voiton Poijulle

DIGITALISAATIO otettiin osaksi arkea Päiväkeskus Poijussa viime keväänä. Se kannatti, sillä Poiju palkittiin Sitran myöntämällä Change Day -muutosliikepalkinnolla. Poijulaiset pohtivat vielä mihin 3000 euron palkintorahat käytetään.
Kuitenkin mainetta ja kunniaa tärkeämpää on se, miten henkilökohtaiset atk-tuokiot ovat vaikuttaneet vaikeasti toimintarajoitteisten aikuisten ja lasten arkeen.
Internetin ihmeellinen maailma on lähempänä Marika Kärkkäisen arkea kuin koskaan aiemmin. Kärkkäinen käyttää tietokonetta avustajan kanssa. Avustaja klikkailee hiirellä ja kirjoittaa Kärkkäisen ohjeiden mukaan.
– Kuuntelen tietokoneelta musiikkia, Tony Montanaa ja semmoisia. Ruokaohjeitakin etsin ja jumppaohjeita käsien jäykkyyteen. Poijun myötä olen oppinut tosi paljon tietokoneista. Joululahjaksi saan oman tablettitietokoneen, Kärkkäinen iloitsi.
Petri Kämäräinen on käyttänyt tietokoneita jo parikymmentä vuotta. Hänellä on myös oma tietokone.
– Voitto tuntui niin hyvältä, että aluksi mietin onko tämä edes totta. Atk-tuokioissa olen oppinut uusiakin juttuja ja tietokoneen käyttö on sujuvampaa, Kämäräinen kertoi kulttuuritalossa järjestetyssä voittojuhlassa viime viikon perjantaina.

POIJUN vastaava ohjaaja Heidi Rytkönen sekä ohjaajat Mari Leinonen ja Riina Ruotsalainen lähtivät viime keväänä kehittämään digitalisaatiota osaksi päiväkeskuksen arkea. Lopputuloksena syntyi säännöllisesti pidettävät atk-tuokiot ja selkokielinen atk-ajokortti.
– Osa asiakkaistamme ei ollut koskaan käyttänyt tietokonetta. Nyt moni kuuntelee musiikkia, pelaa, kirjoittaa, lukee uutisia ja hakee tietoa internetistä, kertoi Rytkönen.
Poiju nappasi tuplavoiton, sillä se voitti Sitran arvioinnissa sekä työyhteisöjen äänestyksessä.
– Poijussa on tehty työtä suurella sydämellä. He ovat voittajia, koska toiminta on tavoitteellista, mitattavaa ja ennen kaikkea halu oppia digitalisaatiosta lähti asiakkaista. Digitalisaatio on niin iso juttu, jonka pitäisi olla mahdollista kaikille, kertoivat asiantuntijat Henna Hiilamo, Johanna Perälä sekä vanhempi neuvonantaja Harri Männistö Sitrasta.

POIJU on osa Ylä-Savon SOTE -kuntayhtymän kehitysvammaisten päivätoimintaa. Tulevaisuudessa oppia digitalisaatiosta viedään muihinkin yksiköihin.
– Poijussa kuunnellaan asiakasta, sillä he toivoivat, että tietotekniikka tulisi osaksi arkea. Tämä toiminta on tuonut elämänsisältöä monelle, kertoi kehitysvammayksiköiden esimies Elina Puustinen.
Puustinen tekee sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisen tutkintonsa lopputyön siitä mitä Poijussa tapahtuu.
Poijun tekemällä työllä on paljon laajempikin merkitys, sillä nyky-yhteiskuntaan sopeutuminen vaatii digitalisaation hallitsemista.
– Kuinka monelle se on aivan uusia asia? Poijussa tämä on kuitenkin jo tehty. Tulevaisuudessa lähdemme viemään Poijun mallia muihin yksiköihimme. Poijun työntekijöille ja asiakkaille sata pistettä, he ovat niin innostuneesti mukana tässä. Toivomme, että myös läheiset lähtevät innolla mukaan, kannusti Puustinen.