Kuva: JAANA SELANDER
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kauppa on mielissään myynnin vapautumisesta

K-SUPERMARKETISSA, S-marketissa, ABC-liikenneasemalla, Tokmannilla ja R-kioskilla saatiin myyntiin vahvempia oluita, siidereitä ja lonkeroita jo vuoden ensimmäisenä päivänä. Valikoima täydentyy sitä mukaa, kun panimot saavat valmistetuksi juomia ja rekat toimitetuksi ne ympäri maata.
Kauppias Risto Kauppinen K-supermarketista sanoo, että nelosoluiden, siidereiden ja lonkeroiden tilaaminen kaupan hyllylle on tässä vaiheessa haasteellista, kun ei ole tietoa menekistä.
– Vaikka tästä uudesta alkoholilaista on puhuttu paljon, kaikki kuitenkin toteutui todella nopealla aikataululla.
Kauppinen uskoo, että vahvojen juomien valikoima on parhaimmillaan kesän korvalla. Alkuun myyntiin tulee muutamia merkkejä. Nähtäväksi jää myös se, kuinka paljon valikoimaan tulee pienpanimoiden tuotteita.
Kauppinen ei usko, että vahvempien juomien tulo ruokakauppaan mullistaa kiuruvetisten juomakulttuuria. Kysymys ei ole kuitenkaan kuin 0,8 alkoholiprosentin korotuksesta.
– Asiakkaiden kannalta tämä vahvempien juomien vapautuminen on hieno juttu, jokainen pääsee valitsemaan oman suunsa mukaisen juoman. Saa nähdä sitten, muuttuuko juomien verotus ja miten se ohjaa kulutusta, miettii Kauppinen.

OSUUSKAUPPA PeeÄssän toimialajohtaja Juha Riikola sanoo, että myös S-ketjussa on suuri tahtotila, että hyllyillä on tarjolla vahvoja juomia heti vuoden alusta alkaen.
– Logistiikka on vain täynnä ja siellä on hirveä ruuhka. Aluksi valikoima ei varmaan ole suuri ja siinä tapahtuu muutoksia, asiakas lopulta ratkaisee, mitkä juomat hyllyyn jäävät.
Riikola muistuttaa, että suomalaisille maistuu kolmosolut. Ravintoloissakin juodaan pääasiassa kolmosta, vaikka tarjolla on nelosta.
Teboilin yrittäjä Marko Huuskonen on myös iloinen, että päästään vapaampaan yhteiskuntaan, irti säännösten kahleista. Teboilille ovat tulossa ensin lonkerot myyntiin, myöhemmin oluet.
Myöskään Huuskonen ei usko alkoholihaittojen lisääntymiseen.
– En usko, että vahvemmilla juomilla on vaikutusta myöskään kokonaismyyntiin, sillä huoltoasemilla oluen myynti on ollut laskeva trendi sen jälkeen, kun kaupat laajensivat aukioloaikojaan, juhlapyhinäkin moni paikka on auki ja myynti tasaantuu monen paikan välille.
Myös R-kioskille ja Tokmannille vahvat oluet, siiderit ja lonkerot tulivat myyntiin vuoden ensimmäisellä viikolla.

VAHVOJEN oluiden, siidereiden ja lonkeroiden hyväksymisestä ruokakauppoihin väännettiin pitkään eduskunnassa, uusi alkoholilaki hyväksyttiin joulukuussa. Laki sallii enintään 5,5-prosenttiset juomat vähittäismyyntiin, aikaisemmin raja kulki 4,7-prosenttisissa juomissa.