Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Anu Laitinen

Kepparit veivät shown Lupiksen avajaisissa

RATSASTUSKESKUS Lupiksen avajaiset kiinnostivat yläsavolaisia. Luupuvedelle saapui lähes tuhatpäinen yleisö ihmettelemään uuden keskuksen tiloja sekä nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta.

RATSASTUSKESKUS Lupiksen avajaisiin saapui väkeä ympäri Ylä-Savoa. Ratsastuskeskuksen piha-alueet täyttyivät pian autoista ja niin täyttyi myös läheisen Luupuveden koulun pihakin. Maneesin kahvion kahvipisteellä kävi tasainen kuhina ja ratsastusareenan katsomo oli täpötäynnä. Ihmisiä tuli paikalle tapahtumakoordinaattori Kirsi Niskasen arvion mukaan lähes tuhat. Iisalmelaiset Leila Oivanen ja Sara Keränen tulivat ihastelemaan uutta paikkaa.
– Täällä on hienot ja monikäyttöiset tilat. Näistä on varmasti vaikka miksi. Ihanan valoisaa ja paljon tilaa, Leila Oivanen ihasteli.
– Tyttäreni Sara on kiinnostunut hevosista ja muutaman kerran hän on jo käynyt ratsastamassa.
Sara kertoo haluavansa tulla tunnille Lupikseen.
– Oikeat hevoset kiinnostavat enemmän tällä hetkellä, Sara kommentoi kysymykseen kepparit vai oikeat hevoset.
Kepparikilpailu oli yksi avajaisohjelman vetonaula, joka veti ihmisiä Lupikseen. Osallistujia keppariluokkiin ilmoittautui lähes 70.
– Osallistuin 40, 60 ja 70 cm luokkiin, kertoi Lapinlahdelta kepparikisoihin tullut Sofia Tallgren (12).
Hän on harrastanut keppareita jo muutaman vuoden ajan. Hänestä parasta lajissa on urheilullisuus ja mielikuvituksen rajaton käyttö.
– Tässä hevosen voi kuvitella aivan minkälaiseksi vain ja se on minusta hienoa, Sofia jutteli.
Kotonaan Sofialla on oma kepparitalli, jota hän pitää kolmen ystävänsä kanssa.
– Yhteensä meillä on siellä 15 hevosta, hän lisää.
Kahvion puolella kepparikisojen jälkeen osa kilpailijoista pohti suorituksiaan.
– Pohja oli todella hyvä ja soveltui erinomaisesti kepparihommaankin, kehui kiuruvetinen Iisa Knuutinen.

AVAJAISET alkoivat tervetuliaispuheilla. Kiuruveden kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka kiitteli yrittäjä Jarkko Riikosta mahtavasta panostuksesta Kiuruveden elinkeinoelämässä. Muiniekka muistutti myös yhteistyön merkityksestä menestykseen. Hän vahvisti myös kaupungin tehneen markkinointi- ja yhteistyösopimuksen Ratsastuskeskus Lupiksen kanssa. Omassa puheessaan Lasten- ja nuortenkoti Himaharjun kasvatusjohtaja Kari Röntynen muistutti ratsastuskeskuksen tuomista hyödyistä luupuvetisille ja myös kaikille lähitienoon asukkaille.
– Ely-keskus on luvannut pitää Salahmintien hyvässä kunnossa keskuksen tapahtumien aikana ja näin ollen se tuottaa hyötyä myös muille tien käyttäjille.
Röntynen muistutti myös hevosalan hyödyistä siinä, että se täydentää hyvin muita aloja luoden samalla myös sosiaalista elämää.
– Keskus tuo omalla osallaan elämää Luupuvedelle.
Ratsastuskeskuksen takana oleva Jarkko Riikonen oli otettu yleisön määrästä.
– Tämän parempaa kiitosta ei ole, hän sanoi.
– On hienoa nähdä, että tänne on tullut paljon porukkaa. Odotukset ovat täyttyneet ja päivä sujunut suunnitelmien mukaan.
Suomen Ratsastajain liiton Itä-Suomen aluejaoston puheenjohtaja Janne Lappi kehui Lupiksen projektia avoimuudesta, mukaansa tempaavuudesta sekä ilmapiiristä, jossa on tekemisen meininkiä. Hän muistutti koko yhteisön voimasta onnistumisessa.

PUHEIDEN jälkeen yleisö sai nauttia eri ratsastus- ja hevoslajien esittelyistä. Kouluratsastusta esiteltiin katrillin muodossa. Katrillissa useampi ratsukko suorittaa yhtäaikaa yhteisen koreografian. Ratsastajina nähtiin Raisa Francis, Mika Malaska, Eveliina Riikonen sekä Sanni Niiranen. Esitys sai yleisön ihastelemaan ääneen katsomossa. Oman humoristisen ja savolaisen lisänsä showhun toivat juontajina toimineet Mika Lappalainen sekä Pertti Sirkka. Western-ratsastusta esittelivät Heidi Koistinen sekä Paula Suomalainen Lapinlahdelta. Valjakkoajoa esitteli Tuula Leskinen Iisalmesta ja esteratsastusta Eveliina Riikonen ja Henna Niiranen. Ponien kanssa areenalla hyppäsivät Katariina Riikonen sekä Emma Julkunen. Areenalla esiintyivät myös Ylä-Savon koiraharrastajat.