Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Tuottajille sentin lisähinta eläinten hyvinvoinnista

KOSKENJOELLA Kujansuun tilalla eläinten hyvinvointi on kaiken a ja o. Valio maksaa tämän vuoden alusta yhden sentin lisähinnan maitolitrasta niille maatalousyrittäjille, jotka sitoutuvat vastuulliseen maidontuotantoon. Tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia ja parempaa elämää.
Kujansuun tila täyttää vastuullisuuslisän vaatimukset. Tilan 45-päinen lypsykarja sekä kolmisenkymmentä hiehoa ja vasikkaa, ovat suunnitelmallisen terveydenhuollon piirissä ja kuuluvat nautojen terveydenhuoltorekisteri Nasevaan. Eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa arvioimassa karjan hyvinvointia. Sorkkaterveyttä seurataan säännöllisesti, sorkanhoitaja käy tilalla vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina tarvittaessa. Vasikoiden nupotuksessa eli sarvenaiheiden poistossa käytetään kivunlievitystä. Laitumelle karja pääsee parsinavetasta touko-kesäkuusta alkaen aina syyskuulle saakka.
– Meidän tilalla on aina ollut tärkeää, että eläimet voivat hyvin ja ovat puhtaita, se on kaiken a ja o. Ihmisetkin voivat hyvin, kun eläimet voivat hyvin. Työ on mielekkäämpää ja eläimet tuottavat paremmin, kun asiat ovat kunnossa. Tärkeintä ei ole valvonta ja paperien merkinnät vaan se, mitä tilalla oikeasti tehdään, kertoo Kujansuun emäntä Marja Lilja.
Valio alkoi maksaa tammikuusta lähtien niin sanottua vastuullisuuslisää, niille maatalousyrittäjille, jotka sitoutuvat muun muassa eläinten suunnitelmalliseen terveydenhuoltoon. Vastuullisuuslisää maksetaan sentti maitolitraa kohti. Uudistuksen piirissä on jo noin 80 prosenttia Valion maitotiloista. Tavoitteena on saada mukaan kaikki tilat vuoteen 2020 mennessä.
– Mittavaa uudistusta voisi kutsua lehmien soteksi. Noin 4 600 Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan. Jatkamme paikallisia koulutuksia ja odotamme paljon uusia tiloja sopimuksen piiriin tämän vuoden aikana. Eläinten hyvinvointi on kuluttajille yhä tärkeämpi asia, alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen sanoo.

KUJANSUUSSA tehtiin viime vuonna sukupolvenvaihdos. Marja Liljalle oli itsestäänselvyys jatkaa vanhempiensa, Ritva ja Juhani Liljan, tilaa. Marjan mies Heikki Huttunen tekee töitä tilan ulkopuolella.
– Minulle tämä ei ole pelkkä työ, eläimistä pitää oikeasti tykätä. Jokaisella lehmällä on oma nimi ja persoonallisuus. Olen lapsesta saakka kasvanut tähän ammattiin, enkä varmaan muussa työssä osaisi ollakaan. Tilaan ei uskalla vielä tehdä suuria investointeja nykyisillä maidonhinnoilla, mutta onhan sentinkin korotus edes jotain.