Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kunnanlääkäreillä takana onnistunut vuosi

KUNNANLÄÄKÄRIT Kiuruvesi tarjosi tiistaina kahvit kaikille kiuruvetisille kiitokseksi onnistuneesta ensimmäisestä toimintavuodesta. Kunnanlääkärit sai vuoden 2017 aikana 2 700 asiakasta eli joka kolmannen kiuruvetisen.

VUOSI on mennyt nopeasti ja erittäin mukavasti. Kiuruvetiset ovat ottaneet meidät todella hyvin vastaan, kiittelee Kunnanlääkäri Harri Haimakainen.
– Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän, Kiuruveden kaupungin ja paikallisten järjestöjen (MLL, Kiuruveden Urheilijat, Lions) apu ja yhteistyö on ollut meille tärkeää, haluamme ottaa kolmannen sektorin mukaan sotetyöhön, jatkaa Haimakainen ja sanoo, että toisella toimintavuodella tavoitteena on vakiinnuttaa laadukas hoito ja pääsy lääkärille.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella (Kiuruvesi, Iisalmi, Vieremä ja Sonkajärvi) käynnistyi vuosi sitten valinnanvapauskokeilu, jossa kuntayhtymän alueen asukkailla on mahdollisuus valita asiakkuus joko julkisesta terveyskeskuksesta tai yksityiseltä palveluntarjoajalta, kuten Kunnanlääkäreiltä. Yksityinen tarjoaa saman palvelun kuin julkinen terveyskeskus eli yleislääkäritasoisen hoidon ja tutkimukset (laboratorio ja röntgen).
Kunnanlääkärit voi taas ottaa vastaan uusia asiakkaita, sillä yleislääketieteeseen erikoistuva Sofia Kauhanen aloitti Kunnanlääkäreillä tammikuussa kolmantena lääkärinä. Kauhanen toimi aikaisemmin Ylä-Savon Sote-kuntayhtymän terveyskeskuslääkärinä ja Kiuruvesi oli hänelle tätä kautta entuudestaan tuttu.
– Perusterveydenhuolto on lähellä sydäntäni ja yksityisellä pääsen itse vaikuttamaan toimintaan. Asiakkaiden paljous yllätti, mutta täällä on enemmän aikaa potilaalle. Senkin koen oikeana, että useimmissa asioissa asiakas tulee suoraan lääkärille ja lääkäri tekee diagnoosin ja hoidontarpeen arvioinnin, kun soten puolella asiakkaat menivät hoitajalle, joka tarvittaessa konsultoi lääkäriä, Kauhanen sanoo.

KUNNANLÄÄKÄREILLE on tärkeää, että heidän asiakkaansa ovat tyytyväisiä.
– Me mittaamme asiakastyytyväisyyttä jokaisen vastaanoton jälkeen. Mittausten mukaan potilastyytyväisyys on 4,95 asteikolla 1–5 ja hoidon vaikuttavuus 4,85, 99 prosenttia täällä käyneistä suosittelee meitä ystävilleen ja tuttavilleen. Tavoitteemme on joka päivä onnistua jokaisen asiakkaan kohdalla, linjaa Haimakainen.
Kunnanlääkäreille ei ole jonoja, parhaillaan lääkärin vastaanotolle pääsee viidessä minuutissa.
Kunnanlääkäreillä oli alkuun lauantaivastaanotto, mutta siitä luovuttiin, sillä kävijöitä oli 1–5. Viikonloppuisin on tarjolla puhelinneuvontaa. Kiireellisissä asioissa palvelee Iisalmen sairaala ja Kys 24/7.
– Meillä on kyllä mahdollisuus aloittaa viikonloppuvastaanotto uudelleen, jos tarvetta ilmenee.

KUNNANLÄÄKÄREIDEN asiakkaalta saama korvaus Ylä-Savon mallissa on 21,90 euroa, korvaus on Haimakaisen mukaan asiallinen.
– Tulevaisuudessa sairastavuudella on merkitystä korvauksen määrään. Perusterveestä työssäkäyvästä asiakkaasta saa eri korvauksen kuin monisairaasta vanhuksesta. Pärjäämme nytkin ihan hyvin, vaikka vanhukset, työelämän ulkopuolella olevat ja lapset ovat yliedustettuina asiakaskunnassamme, työssäkäyvistä huolehtii työterveyshuolto.
Tämän vuoden alusta koko Pohjois-Savo pääsi Ylä-Savon Soten hallinnoimaan valinnanvapauskokeiluun. Uusissa kokeilukunnissa, Rautavaaralla ja Pielavedellä, valinnanvapaus ei ole vielä toteutunut.
– Meille on tullut ihmisiltä yhteydenottoja Rautavaaralta Sonkajärven toimipisteeseen ja Pielavedeltä Kiuruvedelle päästä asiakkaaksi, tähän asti emme ole voineet ottaa heitä vastaan, mutta todennäköisesti helmikuun alusta voimme. Toki meillä on myös mahdollisuus avata toimipisteet Rautavaaralle ja Pielavedelle.
Haimakainen uskoo, että Kunnanlääkärit pärjää perusterveydenhuollon palvelujen tarjoajana myös vuoden 2020 alusta, kun sotehallinnointi siirtyy maakunnalle, ”ellei sitten tule uusia, suuria investointivaateita”.
Terveystalo on aloittanut vastaanoton Kiuruvedellä vuoden alussa. Haimakaisesta on hienoa, että kaupungintaloon on muodostunut terveyskampus, jossa mukana on myös Verso.
– Asiakkaat valitsevat, tulevatko he Kunnanlääkäreille vai valitsevatko jonkun muun toimijan. Tämä kertoo, että pahimmat pelot, ettei pienemmille paikkakunnille syntyisi valinnanvapautta, eivät pidä paikkaansa.
Valinnanvapauskokeilussa perusterveydenhuoltoa tarjoavan yksikön voi valita kuukausittain. Haimakaisen mielestä kuukausi on parempi aika kuin vuosi, sillä ihmisillä pitää olla mahdollisuus vaihtaa lääkäriä, jos lääkäriin ei ole tyytyväinen.