Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Nuorisovaalien tulos: Niinistö jatkaa

LUKIOLAISET pääsivät äänestämään varjovaaleissa viime perjantaina. Ääniä annettiin yhteensä 77, joista kaksi hylättiin. Ehdokkaista Sauli Niinistö voitti 58 äänellä. Yli 50 prosentin äänimäärästä johtuen toista vaalikierrosta ei tarvittaisi.

PRESIDENTIN valinta kiinnostaa nuoria. Heille on tärkeää, että maatamme johtaa henkilö, joka on hyvä keulakuva koko maalle. Tärkeäksi koetaan myös presidentin vaikutus ulkomaansuhteisiin. Nuoret kannattavat demokratiaa sekä kolmikantaa päätöksenteossa. Presidentille ei haluttaisi lisätä valtaa, sillä demokraattinen päätöksenteko saattaisi kärsiä.
– Vallan ei pidä keskittyä liiaksi yhdelle henkilölle. On parempi, että vallan kolmijako toteutuu, kuin että yhdellä olisi enemmän valtaa, pohtii Leena Heikinmaa.
17-vuotias Heikinmaa opiskelee toista vuotta lukiossa ja äänesti nuorisovaaleissa.
– Hieman harmittaa, kun en voi äänestää presidentinvaaleissa. Toisaalta tuleehan noita uusia, hän jatkaa.
Lukiolainen Matias Moisala ehtii juuri täyttää 18 ja saa näin ollen äänestää tammikuun vaaleissa. Hän kertoo tekevänsä ehdokasvalinnan vaalikoneen avulla. Moisala ei voinut äänestää nuorisovaaleissa oikean äänioikeuden vuoksi.
– Käytän äänioikeuttani hyvin todennäköisesti presidentinvaaleissa, Moisala kertoo.
Moisalan mukaan istuva presidentti on hoitanut tehtävänsä mallikkaasti. Samaa mieltä ovat myös Leena Heikinmaa sekä Otto Laakkonen.
– Minulle presidentin omilla mielipiteillä on väliä. Ehdokkaan valitsin siten, että kenellä on eniten mielipiteitä, jotka vastaavat omiani, Laakkonen toteaa.
Kaikille kolmelle nuorelle tärkeää presidentin toiminnassa on myös tapa, miten Suomea kehitetään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Suomen sisällä nuoret toivoivat kiinnitettävän huomiota tasa-arvoasioihin sekä Suomen talouden sekä maan kehittymiseen.
– Suomi saisi olla kehittyvä maa, jossa on edellytykset taloudelliselle kasvulle, Moisala tiivisti.

KIURUVEDEN lukiossa järjestettiin nuorisovaalit viime perjantaina. Vaalit toteutettiin samankaltaisesti kuin oikeat presidentinvaalit tullaan järjestämään. Äänioikeutettuja näissä varjovaaleissa Kiuruvedellä ovat kaikki lukion oppilaat, joilla ei ole äänioikeutta oikeissa presidentinvaaleissa.

VALTAKUNNALLISET nuorisovaalit ratkesivat myös ensimmäisellä vaalikierroksella ja nuoret valitsivat Niinistön jatkokaudelle. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry:n toteuttamat Nuorisovaalit järjestettiin yli 800 oppilaitoksessa tammikuun toisella viikolla. Nuorisovaaleissa äänesti yhteensä 68 480 nuorta. Hyväksyttyjä ääniä annettiin 65 397 ja hylättyjä 3 083.
– Nuorisovaalit ovat jo vuosia innostaneet nuoria uurnille, mutta nyt saavutimme ennätysmäärän oppilaitoksia ja nuoria äänestäjiä, iloitsee Allianssin tuore puheenjohtaja Elisa Gebhard.
Jatkokaudelle hakeva tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai nuorilta 44 963 ääntä, mikä on yli puolet hyväksytyistä äänistä.
Nuorisovaalien tavoitteena on tukea nuorten kiinnostusta äänestämistä, vaaleja ja yhteiskunnallista vaikuttamista kohtaan. Osana koulujen demokratiakasvatusta vaalit tarjoavat nuorille konkreettisen kokemuksen äänestämisestä. Vaaleissa äänestettiin oikeita presidenttiehdokkaita perinteisellä uurnavaalilla. Kuten varsinaisissa vaaleissa myös Nuorisovaaleissa olisi käyty tarvittaessa kaksi kierrosta.