Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Lehdestä on moneksi sanomalehtiviikolla

KALLIOKYLÄN koulussa aloitettiin kouluviikko Sanomalehtiviikon merkeissä. Esikoululaiset sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat askartelivat itselleen uutishatut viime viikolla ilmestyneestä Kiuruvesi-lehdestä. Iita Rantonen (kuvassa edessä) keksi uuden uutishattutanssin. Ennen askartelua lehti luettiin opettaja Miisa Tikan johdolla. Päällimmäisenä lehdestä jäi mieleen mykyrokka, sillä se on monen koululaisen lempiruoka. Vanhemmat oppilaat tekivät maanantaina uutisia kuvitteellisesta presidentti Sauli Niinistön vierailusta. Presidentti nähtiin myös koulun jääkaukalossa.Valtakunnallisen Sanomalehtiviikon keskiössä ovat median luotettavuus ja mediaetiikka.
Esikoululainen Iita Rantonen esittelee uutta uutishattuaan. Hän valitsi uutishattunsa pohjaksi Kiuruvesi-lehden aukeaman, jossa on kuolinilmoituksia.
– Minun mummuni kuoli. Halusin tehdä hattuni siitä sivusta, koska se muistuttaa minua mummustani. Luin lehteä ja minulle tuli hyviä muistoja mieleen mummostani, kun näin kuolinilmoitukset, kertoo Iita Rantonen.
Miisa Tikan luotsaama esikoululaisten sekä 1-2-luokkalaisten ryhmän suosikkijuttu viime viikon lehdessä oli postia-palstan mielipidekirjoitus rokkajuhlasta, koska mykyrokka on monen lempiruoka, niin myös Iita Rantosen.
Tikan ohjauksessa koululaiset lukivat Kiuruvesi-lehden, jonka jälkeen jokainen askarteli oman uutishatun. Maanantaina valtakunnan ykkösaihe oli presidentinvaalit, kun Sauli Niinistö valittiin Suomen presidentiksi huimalla äänivyöryllä. Koululaiset suunnittelivat jo presidentin tulevalle vauvalle nimiehdotuksia leikaten lehdistä kirjaimia. Tulisiko vauvan nimeksi Aino, Olivia, Miina, Make, Peppi, Veikko tai Tino? Yhdessä askarreltiin myös mobile presidentin vauvan pinnasängyn päälle.
– Lehtiä lukiessamme lapset ovat oivaltaneet, että mehän osaamme lukea ja pystymme lukemaan sanomalehtiä. He huomasivat myös lehden päivämäärän, koska koulussa me kirjoitamme sen joka päivä liitutaululle, Tikka kertoo.
3-6-luokan oppilaat kokeilivat maanantaina toimittajan työtä tehdessään uutisia kuvitteellisen Sauli Niinistön vierailusta koulussa. ”Presidentti” ihaili sitä, että koulussa tehdään itse maittavaa ruokaa. Tarjolla oli kahden kalan kalakeittoa ja tuoreita sämpylöitä. Mainittavan arvoisia asioita olivat myös Mount Everestiksi nimetty valtava lumikasa, Jukolan liikunta- ja puutyötilat sekä näyttämö. ”Presidentti” laittoi myös luistimet jalkaansa ja kokeili jääkiekon pelaamista koko kylän käytössä olevassa jääkaukalossa.
– Uutisten tekeminen oli kivaa. Suunnittelussa tuli luovia ideoita. Kirjoitimme jutut tietokoneella ja kuvasimme tabletilla, kertoo 4.-luokkalainen Vilina Tikka.
– Juttuja oli mukava tehdä yhteistyössä, lisää 3.-luokkalainen Taija Sisso.

OSA oppilaista lukee Kiuruvesi-lehteä viikoittain. 5.-luokkalainen Miika Rantonen lukee Kiuruvesi-lehteä kotona, koska paikalliset uutiset kiinnostava.
– Luen lehteä keskiviikkona koulun jälkeen ja syön samalla. Viime lehdestä jäi mieleen se koirahiihtojuttu ja rallijuttuja muistan viime vuodelta, Miika kertoo.