Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Terho Nousiainen on Kiuruveden Vuoden liikuttaja

VOIMAILUN parissa vaikuttava Terho Nousiainen sai tunnustuksen pitkäjänteisestä työstä voimailun hyväksi. Pohjois-Savon Urheilu palkitsi Nousiaisen Kiuruveden Vuoden Liikkuttaja-palkinnolla perjantaina.

PALJASJALKAISEN kiuruvetisen Terho Nousiaisen moni tuntee voimailun parista, vaikka tutuksi hän on varmasti tullut työuransakin kautta. Elämäntyönsä poliisina tehnyt Nousiainen aloitti voimailun treenaamisen poliisikoulun jälkeen työskennellessään Helsingissä.
– Olin tuolloin poikasena sellainen himpun päälle 60-kiloinen rimpula ja ajattelin, että pitäisi hieman hankkia massaa luitten ympärille. Helsingissä työporukan kaverit opastivat alkuun voimailun parissa, Nousiainen kertoo.
Ollessaan töissä Helsingissä Nousiainen innostui voimailusta siinä määrin, että aloitti oman kilpauransa osallistuen Suomen Poliisin Urheiluliiton järjestämiin kilpailuihin kotimaassa. Nousiainen osallistui myös pohjoismaisiin kilpailuihin.

– Aloitin vuonna 1975 voimailun ja 80-luvulla kilpailin piiri- ja aluetasolla. Kilpailuihin oli sen verran myöhäinen aloitus, että sen pidemmälle en silloin yltänyt. Myöhemmin menestystä tuli molemmissa lajeissa veteraanipuolella.
Nousiainen päätyi muutaman mutkan ja kunnan kautta Kiuruvedelle poliisiksi ja kokosi voimailuporukkaa Kiuruvedelle.
– Meitä oli kymmenkunta voimailijaa ja pääsimme treenaamaan Iisalmen Visan alle. Painonnoston guru Pentti Niskanen houkutteli Visan riveihin.
Visan aikana Nousiainen kouluttautui eri urheiluopistoissa C, B sekä A -tasojen valmentajaksi. Harrastajamäärä voimailussa lisääntyi pikkuhiljaa ja porukka pohti oman seuran perustamista Kiuruvedelle.
– Se tuntui hieman vaikeahkolta, mutta pääsimme Jänteen siipien suojiin. Siitä iso kiitos silloiselle liikuntasihteeri Raimo Manulle.
Vuonna 1990 Jänteen alle perustettiin voimailijoille oma osasto. Jänteen puheenjohtajana toimi tuolloin Lassi Saastamoinen. Voimailujaosto toimi seuran historian loppuun saakka. Tämän jälkeen jaosto siirtyi Kiuruveden Urheilijoihin.

JÄNTEEN aikana Nousiainen laittoi alulle punttikoulut. Parhaimpina vuosina kouluissa kävi 20-30 nuorta vuosittain.
– Sain viiden hengen porukan vetämään kerhoja. Aloitimme Metsäkoulun tiloissa. Paikka on muuttunut useita kertoja, mutta aina ovat liikuntasihteerin kautta tilat meille löytyneet.
Kerhoissa pääpaino on oikean tekniikan sekä liikeratojen opettamisessa.

VUOSIEN aikana Nousiainen on valmentanut useita voimannostajia. Nykyään hänen valmennettaviin kuuluvat voimannostossa Minna Lilja sekä Mikko Kortelainen.
– Mieleenpainuvimpia ovat olleet hetket, kun omat valmennettavat ovat menestyneet arvokilpailuissa. Kyllä ne ovat ne menestyshetket, joissa työn tulos on näkynyt. Totta kai mieleen ovat jääneet myös omat menestyksen hetket.
Nousiainen on tyytyväinen nykytilanteeseen voimailun saralla Kiuruvedellä. Vaikka laji on marginaalinen niin harrastajia on riittänyt kohtuullisesti.
– Moni ymmärtää voimaharjoittelun sekä tekniikoiden merkityksen ja eri lajien kilpailijat ovat hakeutuneet tänne tekemään voimailuntreenit, Nousiainen kertoo viitaten jaoston tiloihin sekä valmentajiin.
– Olemme saaneet voimannoston puolelle 2. tason valmentaja Jari Saastamoisen sekä kahvakuulailun puolelle Aarne Remeksen.
Vaikka välillä lajin suosio oli hiipumaan päin, niin Nousiainen kiittelee nykytilannetta, sillä nyt jaostolla on yleisiin sarjoihin 5 edustajaa SM-tasolla. Harrastajia voimailun parissa, kahvakuulailu mukaan lukien, on noin 50.

POHJOIS-SAVON Liikunta ry myönsi kuntien vuoden liikuttaja -palkinnon Kiuruveden osalta Terho Nousiaiselle. Palkinto annettiin viime perjantaina pidetyssä Urheilugaalassa Kuopiossa. Palkinnon perusteena on hänen 1980-luvulla aloittama työ voimailun ja painonnoston hyväksi Kiuruveden Jänteessä ja Kiuruveden Urheilijoissa. Hän on toiminut ja toimii yhä monen menestyneen nuoren valmentajana ja punttikoulun vetäjänä. Nousiaisen yhteistyötaitojen ansiosta voimailun ja painonnoston olosuhteet ovat Kiuruvedellä hyvät.