Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

”Turvallisesti samalla Saulilla eteenpäin”

SUOMEN presidentiksi toiselle kaudelle valittiin Sauli Niinistö 62,7 prosentin äänivyöryllä. Kiuruvetisten äänistä 54 prosenttia meni Niinistölle, 13,7 prosenttia Matti Vanhaselle ja 11,6 prosenttia Paavo Väyryselle.

MAANANTAINA päivälenkillä olleet Hilma ja Kyösti Knuutinen eivät yllättyneet, että Sauli Niinistö voitti presidenttikisan ja jatkaa toiselle kaudelle.
– Gallupeissa jo osattiin kertoa tuo vaalitulos aika tarkkaan, sanoo Kyösti Knuutinen.
Vaikka Knuutisia meinaa jo vaivata vaaliähky, he ovat seuranneet uutisointia Sauli Niinistön ylivoimaisesta voitosta. Vaalikampanjan aikana he ovat katsoneet televisiosta muutamia vaalitenttejä. Vaalitenteistä heille jäi päällimmäisenä mieleen, että ehdokkaat käyttäytyivät hyvin asiallisesti.
– Ei ollut semmoisia tenttejä kuin Timo Soinin ja Veikko Vennamon aikaan. Ehdokkaat eivät pitäneet toisiaan räkäkuppeinaan tai liialti mollanneet toisiaan, vaan käyttäytyivät asiallisesti.
Knuutiset tiesivät heti ketä äänestää. Oman ehdokkaan etsintään he eivät tarvinneet avuksi television vaaliväittelyitä tai vaalikoneita.
– Pitihän niitä väittelyitä silti seurata mielenkiinnosta. Nato-kysymys oli sellainen, josta ei saanut selvyyttä kaikkien ehdokkaiden kannoista. En usko, että olisin muuttanut ehdokastani, vaikka mitä olisi tullut eteen vaalitenteissä.
Vaaliuurnille Knuutiset suuntasivat varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina, koska silloin on aivan erityinen tunnelma. Ja oli siihen toinenkin syy, ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä he olivat äänestyspaikalla liian myöhään.
Sunnuntaina he olivat ajoissa liikenteessä ja avasivat kaupungintalon oven muutamaa minuuttia yli aamuyhdeksän.
– Yllättävän paljon siellä oli väkeä äänestämässä, mutta ei siellä tarvinnut jonottaa.
Niinistö valittiin presidentiksi 1,87 miljoonalla äänellä. Mitä mieltä Knuutiset ovat Niinistön jatkokaudesta?
– Eiköhän Niinistö hoida jämäkästi presidentin tehtävät. Nyt mennään turvallisesti samalla Saulilla eteenpäin. Suomen kansa on tainnut tykätä presidentistä, koska kannatus oli noin huimaa, Knuutiset arvelevat.
– Ja onhan Niinistön mukava jatkaa presidenttinä, kun kohta he saavat Jenni Haukion kanssa vauvan, lisää Hilma Knuutinen.

ENEMMISTÖ kiuruvetisistä (54 %) äänesti Sauli Niinistöä. Toiseksi kiuruvetiset äänestivät Matti Vanhasen (13,7 %), kolmanneksi Paavo Väyrysen (11,6 %) ja neljänneksi Laura Huhtasaaren (9,8). Äänestysprosentti oli 61,5 prosenttia, kun 4345 kiuruvetistä kävi vaaliuurnilla. Koko maan äänestysprosentti oli 69,9 prosenttia.