Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Petri vai Matti? Kummasta kirkkoherra?

KIRKKOHERRAEHDOKKAAT, Matti Oikarinen ja Petri Kasari, olivat seurakunnan ja kirkkoneuvoston haastateltavina maanantai-iltana. Kolmas virkaa hakenut ilmoitti, ettei olekaan käytettävissä. Kirkkoneuvosto tekee esityksen Kiuruveden kirkkoherran virkaan valittavasta maanantaina (12.2.) kirkkovaltuustolle, joka puolestaan päättää valinnasta tiistaina 20.2.

MITÄ tiedämme kirkkoherraehdokkaista? Petri Kasari on 50-vuotias ja hänellä vaimo, joka on pappina Ylivieskassa. Kasari on kotoisin Seinäjoelta. Hän on ollut mukana seurakunnan ja eri herätysliikkeiden toiminnassa. Kasari oli pitkään yliopistotutkijana teologisessa tiedekunnassa, aina vuoteen 2000, jonka jälkeen hän meni töihin Joensuun teologiseen, missä toimi muun muassa lehtorina.
– Tällä hetkellä toimin Haapaveden lukion uskonnon, filosofian ja psykologian lehtorina. Olen valmistunut filosofian lisensiaatiksi vuonna 1999 ja väitellyt tohtoriksi vuonna 2004, aiheeni oli Messiasuskon syntyhetket ja vanhan testamentin historia.
Matti Oikarinen on 61-vuotias, hänellä viisi lasta, joista neljä on maailmalla ja yksi taivaassa sekä kolme lastenlasta. Vaimo on lastenhoitaja, mutta tällä hetkellä virkavapaalla. Oikarinen hoitaa parasta aikaa Kiuruveden seurakunnan kappalaisen sijaisuutta.
Oikarinen on työskennellyt Kajaanin lukion musiikinlehtorina kahdeksan vuotta, hän on ollut musiikinlehtorina monissa muissakin oppilaitoksissa, muun muassa OKL:ssa Kajaanissa ja Hyrynsalmella. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän onlastentarhanopettaja. Papiksi Oikarinen valmistui vuonna 2014.

KIRKON tärkein tehtävä on Petri Kasarin mielestä pitää esillä evankeliumia ja sakramentteja. Samaa mieltä on Matti Oikarinen, kirkon tehtävä on pitää esillä evankeliumia eli noudattaa Jeesuksen lähetyskäskyä.
Millaisia lääkkeitä ehdokkailla olisi seurakuntaan vaikeaan taloustilanteeseen, kun budjetti on 90 000 euroa alijäämäinen?
– Velaksi ei pidä elää. Ottaisin ensin käyttöön pehmeät keinot, sitten kovemmat. Sanotaan, että kirkko liikaa investoi kiinteistöihin, eikä ihmisiin. Kuitenkin henkilöstömenot ovat 2/3 kuluista. Toisaalta kirkkoa tai seurakuntakeskusta ei voi myydä. Metsäkauppoja voi ajatella, mutta se ei ole lopullinen ratkaisu. Ehkä edessä on henkilöstöleikkauksia. Pitääkö jotain työmuotoja karsia? Haapaveden kaupungissa meillä on hieno systeemi, jossa on viisi vapaaehtoista lomautuspäivää ja yksi palkallinen vapaapäivä. Siitä on tykätty, vastaa Kasari.
Matti Oikarinen viittaa, että yksi vaihtoehto on seurakuntayhtymä ja seurakuntaliitos.
– Se on yksi näkökulma, jota perustellaan leveämmillä hartioilla. Ehkä ihmiset helpommin isomman yhtymän tai seurakunnan päätöksiin alistuvat kuin pienemmissä seurakunnissa.On siis kaksi mahdollisuutta: toimintaa supistetaan tai rahoitusta lisätään. Neuvoisin kyllä kiuruvetisiä pysymään itsenäisenä seurakuntana, seurakuntalaisille voisi positiivisessa hengessä tuoda julki, että tätä palvelutasoa ei kyetä ylläpitämää, jos verotulot ehtyvät.
– Kirkollisvero on Kiuruvedellä matala verrattuna ympäristöseurakuntiin. Rikkaan miehen vuodet ovat menneet, sen kyllä seurakuntalaiset ymmärtävät ja arvostavat kirkon ja seurakunnan työtä. Riski, että jos kirkollisveroprosenttia nostetaan, ihmiset eroavat kirkosta, on otettava, ei auta kuin selittää avoimesti, mistä on kysymys, toinen vaihtoehto on lähteä itsenäisyyttä murentamaan, toteaa Oikarinen.