Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Virranrannan vanhukset muuttivat hoitokoti Nivaan

VIRRANRANNASSA, Kotirannan yksikössä, puolitoista vuotta asunut Iida Kärkkäinen muutti lastensa avustamana hoitokoti Nivaan viime viikolla. Mukana seurasivat tutut esineet Virranrannan asunnosta, muun muassa taulut.

LAITETAANKO tämä kukkataulu tähän, kyseli tytär Helena Tikka äidiltään. Iida Kärkkäinen (86) oli ollut aamulla hieman hermostunut muutosta, tunnusti Juhani Kärkkäinen, Iidan poika. Mutta kaiken kaikkiaan muutto oli niin Iidalle kuin lapsille myönteinen asia.
– Äiti on ollut täällä aikanaan töissä laitosapulaisena, joten paikka on tuttu, kertoi Helena Tikka.
Helena Tikan ja Juhani Kärkkäisen mielestä terveyskeskuksessa, entisessä akuuttiosastossa, sijaitseva hoitokoti Niva, on kaikin puolin hyvä paikka. Huoneet ovat suuria ja valoisia, vessat ajanmukaisia ja huoneilma on puhdas ja raikas.
– Lisäksi täällä pääsee kanttiiniin, näkee muitakin ihmisiä, lisää Juhani Kärkkäinen.

HOITOKOTI Nivaan muutti viime viikon torstaina 18 Virranrannan Kotirannan, tehostetun palveluasumisyksikön, asukasta sekä 11 hoitajaa. Pääsääntöisesti vanhukset saavat omat huoneet, kolmessa huoneessa on kaksi vanhusta.
Vanhuksia oli vastassa Kotirannasta tuttu lähihoitaja Jussi Hyvönen. Myös Hyvönen piti myönteisenä työskentelyä terveyskeskuksen tiloissa hyvän ilmanlaadun ja tilojen takia.
Hoitokoti Nivan ja Veikkolan esimies Anne Huttunen kertoi, että muutto vaatii ennen muuta organisointia niin Virranrannan kuin hoitokoti Nivan päässä. Vanhukset ovat hoitokoti Nivassa kolme vuotta, sillä Virranrantaa korjataan vaiheittain.
– Täältä ei tarvitse kenenkään muuttaa pois tänä aikana. Sen jälkeen emme tiedä mitä tapahtuu, tuumasi Huttunen.

HOITOKOTI Nivassa on myös 11 seudullista kuntouttavaa paikkaa. Lyhki-yksikössä toiminta käynnistyi jo 8.1.
Lyhki-yksikköön asiakkaat ohjautuvat Ohjurin tai kriisiasiakkaat päivystyksen kautta. Lyhkissä hoidetaan asiakkaita, joilla on äkillisen huolenpidon tarve omais- tai lähihoitajan äkillisen sairastumisen vuoksi tai omaishoitajalla on lakisääteinen vapaapäivä tai jos asiakkaalla on hoivan tarve tai tarve toimintakyvyn vahvistamiseen ja kotoutumisvalmiuksien lisäämiseen sairaanhoidon jälkeen.

VIRRANRANNAN vanhuspalveluyksikössä peruskorjaus käynnistyy heinäkuussa. Ensin korjataan Huusholli, jonka asukkaat siirtyvät Kotirantaan. Huushollissa on muistisairautta sairastavia asukkaita 18.
Virranrannan vanhukset pääsivät väistötiloihin entiselle akuuttiosastolle terveyskeskukseen, sillä akuuttihoito keskitettiin Ylä-Savon Sote -kuntayhtymässä Iisalmeen vuoden alusta, muiden akuuttiyksiköiden yhteyteen.
Virranrannan remontti etenee vaiheittain niin, että valmista on joulukuussa 2020. Viimeisinä korjataan Virranrannan tyhjät tilat kotihoidolle. Näin kaikki vanhuksiin liittyvät palvelut ovat saman katon alla. Kotihoito toimii tällä hetkellä kaupungintalossa. Kaupunki remontoi Virranrantaa kaikkiaan noin 1,7 miljoonalla eurolla vuosina 2018–2020. Tänä vuonna rahaa käytetään noin 420 000 eurolla.