Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Työllisyysviikko esittelee teollista työtä ja työpaikkoja

ELEKTRONIIKKA- ja tietoliikenneasentaja Jukka Kauppinen kokoaa sähkökeskusta Fibox Tested Systemsin Kiuruveden tehtaalla. Kauppinen pitää työstään ja kannustaa muitakin nuoria hakeutumaan töihin teollisuuteen.

TYÖ on Jukka Kauppisen mukaan Fiboxilla mukavaa, samoin työkaveriporukalla on hyvä henki. Kauppinen aloitti sähköohjauskeskusten kokoamisen elokuussa. Elektroniikka- ja tietoliikenneasentajan töitä hän on tehnyt viitisen vuotta Pohjois-Savossa. Kauppinen on syntyjään Kuopiosta ja asuu Iisalmessa.
Fibox Tested Systems Oy on yksi teollisuusyritys, joka esittelee toimintaansa ja ottaa vastaan kesätyöntekijähakemuksia perjantaina Kiuruvedellä järjestettävässä Työllisyysviikko-tapahtumassa. Tapahtuma on kaikilla avoin ja se järjestetään lukion tiloissa kello 9–11.
Työllisyysviikko-tapahtumassa saa tietoa työpaikoista ja eri toimialoista, yrittäjyydestä, koulutuksesta ja kesätyöllistämistuesta. Tarjolla on myös opinto- ja ammatinvalinnanohjausta. Toimintaansa ovat esittelemässä muun muassa Normet Oy, Ponsse Oyj, Ratesteel Oy, Omni Oy, Savon ammattiopisto, Jedu, maaseutuammattiin, Kiuruveden Urheilijat, TechnoGrowth, Osuukunta ItäMaito, TE-palvelut.
Työllisyysviikon ideana on tuoda tietoa ja kontakteja lähelle nuoria ja aikuisia, joilla ei ole työtä tai jotka mielivät vaihtaa alaa tai saada lisäkoulutusta. Tapahtumassa on mahdollista kuulla, millä toimialoilla on töitä luvassa ja mitä koulutusta on tarjolla. Tavoitteena on niin ikään esitellä, millaista työ on tämän päivän teollisuudessa.
– Teollisuudessa on tarjolla monenlaisia työpaikkoja, on hitsareille, mutta myös monialaosaajille ja korkeakoulutetuille, Kiuruveden kaupungin yritysneuvoja Tuula Parkkonen-Suhonen kiteyttää ja lisää, että Kiuruvedellä on nyt tarjolla työmahdollisuuksia, on vain asennekysymys, haluavatko ihmiset pysyä asumassa täällä.

FIBOX työllistää ensi kesänä tilauskannasta riippuen 2–3 kesätyöntekijää, kaavailee tuotannon työnjohtaja Jouni Vartiainen. Viime kesänä Fiboxilla oli kesätöissä kaksi nuorta ja kokemukset olivat myönteisiä. Nuoret työllistyivät Nuoret Kesäduuniin 2017 -kesätyöllistämistuella. Kesätyöllistämistuella 108 kiuruvetistä nuorta sai töitä ja kesätyöllistämistukea 46 yritystä.
– Kumpikin työllistetty kävi itse kysymässä meiltä töitä. Totta kai nuoria sai aluksi opastaa työhön, mutta nuoria pitää tukea työllistymisessä.
Vartiaisen mukaan Fiboxille on haastavaa saada alueelta työntekijöitä senkin takia, että moni ei tiedä mitä tehtaassa tehdään.
– Moni kiuruvetinenkään ei sitä taida tietää. Teemme sähköohjauskeskuksia kone- ja laitevalmistajien tarpeisiin. Vaativimmat työt tehdään Kiuruvedellä. Sähkökaapit lähtevät Kiuruvedeltä ympäri maailmaa, viime viikolla saimme valmiiksi toimituksen Vietnamiin.
Fiboxille tärkeintä uuden työntekijän ja kesätyöntekijän valinnassa on hyvä asenne, into tehdä hommia ja oppia uutta. Sähköalan perustutkinnolla ja ict-alan koulutuksella pääsee hyvin alkuun.
Fiboxin Kiuruveden tehtaalla on töissä 21 työntekijää, joista hallin puolella 16–17. Fiboxilla on tehdas myös Varsovassa ja pieni protopaja Tampereella.

NÄYTTEILLEASETTAJAT: Normet Oy, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu, TE-palvelut, Ponsse Oyj, Kiuruveden kaupunki, RD Technology Center, Debomix Oy, Osuuskunta ItäMaito, 4H, Ylä-Savon Veturi, Maaseutuammattiin, Vieremän kunta, Kiuruvesi Lehti Oy, TechnoGrowth, Fibox Oy, Savon ammattiopisto, Kiuruveden Yrittäjät, Omni Oy, Kiuruveden Urheilijat, Savonia, Ylä-Savon Sote, Nuoret duuniin, Elinkeino-, liikenne- ja ymnpäristökeskus, Vipuvoimaa EU:lta.