Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Tet-harjoittelussa kaupunginjohtajana

YLÄKOULUN kahdeksasluokkalainen Eemil Keskitalo aloitti TET-harjoittelujakson maanantaina tutustumalla kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekan työhön. Tiettävästi koskaan aikaisemmin kukaan toinen yläkoululainen ei ole pyytänyt päästä perehtymään kaupunginjohtajan työviikkoon.

ENSIMMÄISET TET-tunnit Eemil Keskitalo vietti kiertelemällä kaupungintalon sokkeloissa ja tutustumalla talon työntekijöihin, oppaana toimi lähetti Tarja Siiri.Mutta heti iltapäivällä Eemil Keskitalo pääsi kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekan mukana kaupunginhallituksen suunnittelukokoukseen, jossa avattiin kaupungin sijoitussalkku.
– Sijoitussalkkua käydään läpi pari kertaa vuodessa ihan informaatiomielessä, kertoi Muiniekka.
Ihan joka käänteessä Eemil Keskitalo ei voi olla Jarmo Muiniekan mukana. Sovittuna on, että torstaina Eemil pääsee tutustumaan rakenteilla olevaan paloasemaan yhdessä kaupunginjohtajan kanssa ja luvassa oli myös yhteistoiminta- ja markkinointisopimuksen sorvaamista.
– Minun kanssani Eemil tutustuu Pysäkin toimintaan. Ruokapalvelupalvelupäällikkömme suunnitteli, että josko Eemil koostaisi kouluruokakyselyn tuloksia loppuviikosta. Valitettavasti viikko on lyhyt aika muodostaa käsitys kaupunginjohtajan laajasta työnkuvasta, valitteli vs. kaupunginsihteeri Noora Pajari.
Eemil Keskitalo haki TET-jaksolle kysymällä suoraan Muiniekalta sähköpostitse, voisiko hän tulla suorittamaan työelämään tutustumistaan korkeimmalle mahdolliselle paikalle kunnallisessa hierarkiassa.
– Itse asiassa isä sitä ehdotti, että pääsisin tietämään, mitä kaupunginjohtaja tekee, että saisin sen suhteen sivistystä. En osaa vielä sanoa, mikä täällä kiinnostaa, enkä oikein osaa sanoa sitäkään, mitä kaupunginjohtaja tekee. Hän johtaa kaupunkia, kiteytti Eemil.
Seitsemännen luokan TET-jaksolla Eemil Keskitalo tutustui opettajan työhön Sisko Piipon luokassa. Tuolloin harjoittelujakso kesti kolme päivää.
Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka kiitteli Eemilin sähköpostihakemusta ”hyväksi jutuksi”.
– Tottahan me haluamme tarjota kiuruvetiselle nuorelle työmahdollisuuden. Eihän sitä tiedä, jos nuorta miestä alkaa kunta työpaikkana kiinnostamaan. Täällähän jo rupeavat vanhat jäärät harmaantumaan, tuumaili Muiniekka.
– Valitettavasti olen tällä viikolla paljon kiinni ja liikkeellä, joten ajattelimme, että Eemil saa paremman yleiskuvan tästä työtä, kun hän saa tutustua laajemmin mitä yleispalvelukeskuksessa tehdään. Ajatuksena on, että nuoren ehdoilla mennään. Emme lähde hirveästi päsmäröimään. Rohkea on poika ja kannustan häntä ottamaan kaiken ilon irti tästä viikosta, Muiniekka sanoi.
Muiniekka suosittelee nuoria hakeutumaan harjoitteluun kaupungin eri palveluihin, kuten tekniselle ja kulttuuripuolelle. Molemmissa riittää monenlaisia työnkuvia.

TYÖELÄMÄÄN tutustuminen kuuluu Yläkoulun opetussuunnitelmaan. Sen tarkoituksena on tarjota oikea ja realistinen kuva työelämästä sekä antaa virikkeitä tulevaa ammatinvalintaa varten ja siten ammatin ja uranvalinnan onnistuminen. Tavoitteena on niin ikään työelämään siirtymisen helpottuminen ja koulun ja muun yhteiskunnan lähentyminen. Tänä vuonna 8.-luokkalaisia on työharjoittelussa 85 kahden viikon aikana. Työharjoittelua on 8.-luokkalaisilla kaikkiaan 10 päivää.
Eemil Keskitalo kirjoittaa viikostaan kaupunginjohtajana päiväkirjaa ja se julkaistaan Kiuruvesi-lehdessä.