Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvetisillä on sama luomuvisio

KAUPUNGINVALTUUSTO hyväksyi Kiuruveden kaupungin strategian maanantaisessa kokouksessaan. Strategiaan tehtiin vain pari viilausta. Keskusta halusi tavoitteisiin lisättävän etätyön mahdollisuuksien edistämisen ja kokoomus yritysvaikutusten arvioinnin.
Kaupungin strategian visio vuosille 2018–2021 on elämäniloa luomu-Suomen pääkaupungissa. Arvoihin kuuluu muun muassa kuntalaisten kohteleminen tasapuolisesti ja avoin tiedottaminen, joka edistää osallisuutta. Keihäänkärkinä ovat myös yritysmyönteisyys ja luonnonmukaisuus sekä talouden pitäminen tasapainossa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk) kiteytti strategian katsovan tulevaisuuteen luottavaisin ja positiivisin, mutta realistisin mielin. Edellisestä strategiasta haluttiin säilyttää visio luomu-Suomen pääkaupungista, koska luomusta Kiuruvesi tunnetaan. Se, että visiossa on sana pääkaupunki, kertoo Kokkosen mukaan siitä, että savolaisilla on katto korkealla ja seinät leveällä. Kokkonen nosti strategiasta esiin myös hevostalouden, joka on uusi vetovoimatekijä Kiuruvedellä.
Kaiken kaikkiaan Kokkonen kuvaili strategiaa Kiuruveden näköiseksi. Strategiatyö on nostanut Kiuruvesi-henkeä. Huomionarvoista on, että ensimmäistä kertaa kuntalaiset otettiin mukaan strategiatyöhön.
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Tommi Tikka muistutti, että strategian toteuttaminen on nyt työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja kuntalaisten varassa. Tikka totesi, että jokainen on päässyt strategiaan vaikuttamaan, mutta lopputulos on luonnollisesti konsensus.
Vasemmistoliiton Sirpa Piippo piti hyvänä, että kuntalaisille annettiin mahdollisuus osallistua. ”Sääli, että vain 200 käytti mahdollisuutta.” Piippo esitti tulevaisuudessa useampia tapoja kuntalaisille osallistua strategiatyöhön kuin vain sähköinen kysely.
Piippokin oli sitä mieltä, että luomu-Suomen pääkaupunki-imago on iso ja tärkeä asia Kiuruvedelle myös tulevaisuudessa. Arvoissa hän piti tärkeänä tasapuolisuutta vasemmistoaatteiden mukaisesti.
Kokoomuksen Sari Lappalainen nosti strategiasta esiin yrittäjyyden, johon Kiuruvedellä kannustetaan.
– Mutta myös kaikessa päätöksenteossa pitäisi olla pohjana yritysvaikutusten arviointi, mitä ryhmämme on strategiaan esittänyt. Tämä selventäisi yrittäjyyden toimintamallia.
Lappalainen kertoi ryhmänsä kritisoineen visioehdotusta, mutta tyytyneen enemmistön päätökseen.
– Asukkaiden mukana olo valmistelutyössä voisi olla tiiviimpää, esitti Lappalainen.
Perussuomalaisten Juha Tapaninen iloitsi strategiassa tasapuolisuuden ja yritysmyönteisyyden esiin nostamista. Kristillisdemokraattien Maritta Grönfors piti tärkeänä, että nyt luottamushenkilöillä, työntekijöillä ja kaupunkilaisilla on sama tahtotila.