Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Valokuitusopimukselle aikalisä

KIINTEISTÖ Oy Kiuruveden Kiurunkulma haluaa selvittää valokuituhankkeen sopimussisältöjä sekä hankkeen lainmukaisuutta ennen päätöksen tekemistä. Yhtiö tekee myös asukaskyselyn hankkeen tiimoilta. Kiurunkulman hallitus otti aikalisän valokuitusopimusasiassa ja jätti keskiviikkona sopimuksen niin sanotusti pöydälle, kunnes tarvittavat lisäselvitykset on tehty.
– Haluamme selvittää sopimukseen liittyviä asioita sekä tarkentaa niitä. Lisäksi haluamme varmistaa hankkeen lainmukaisuuden hankintalain kannalta, kertoo Kiinteistö Oy Kiuruveden Kiurunkulman toimitusjohtaja Sirpa Luttinen.

KYSEESSÄ on Kiuruveden kaupunginhallituksen käsittelemä Kaisanet Oy:n tarjous, jossa yhtiö rakentaisi kolmen vuoden aikana Kiuruveden taajama-alueelle valokuituverkon. Tarjouksen ehtona on, että kaikki Kiurunkulman taajama-alueen kiinteistöt liitetään palvelujen piiriin kolmen vuoden sopimuksella.
– Sopimus koskettaa noin 40 kiinteistöä, joissa on yhteensä noin 600 huoneistoa, Luttinen kertoo.
Palvelut sisältävät Kaisanetin asuntokaistan sekä kaapeli-tv:n.
Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan kaupunki tulisi kompensoimaan tytäryhtiölleen Kiurunkulmalle yhtiön yleisten edellytysten turvaamiseksi huoneistokohtaiset kuukausimaksut 36 kuukauden ajalta, viiden vuoden aikana erillisen sopimuksen mukaan. Kompensaation rahallinen arvo on noin 200 000 euroa. Kaupungin omat kiinteistöt valokuituverkon ulottuvilta liitetään valokuituverkkoon.

KIURUNKULMAN hallitus haluaa tehdä lisäselvityksiä Kaisanetin tarjoaman sopimuksen sisällöstä.
– Haluamme myös kuulla asukkaiden mielipiteitä ja tämän vuoksi olen juuri työstämässä asukaskyselyä koskien valokuituasiaa, Luttinen kertoo.
– Olemme saaneet todella paljon asian tiimoilta palautetta sekä kyselyjä asukkailtamme. Suuri osa palautteesta on ollut asiaa vastaan, hän jatkaa.
Taustalla on Luttisen mukaan muun muassa pelko vuokrien noususta.
– Ei se pelko ihan aiheetonkaan ole, sillä meillä on jo nyt suuret paineet nostaa vuokria ja tämä johtuu pelkästään kiinteistöjen suuresta korjaustarpeesta.
Luttinen näyttäisi mielellään vihreätä valoa digitaalisaatiolle ja valokutuverkon laajentamiselle sekä nykyaikaistamiselle, mutta haluaa varmistua, että projekti on järkevä toteuttaa.
– Meidän pitää tutkia myös tulevan 5G-verkon mahdollisuuksia ja sitä, onko esimerkiksi siihen saatavissa valtion tukia. Samoin on pohdittava kaapeli-tv-palvelun kannattavuutta, sillä tänä päivänä moni katsoo tv-ohjelmat nimenomaan verkon kautta ilman, että siihen tarvitaan kaapeli-tv:tä.
Luttisen selvittelyjen mukaan kyseinen kaapeli-tv-sopimus ei toisi kuin 4 uutta kanavaa jo nyt näkyvien 16 kanavan lisäksi.
– Pihtiputaan suunnasta antenniverkossa näkyy nyt jo 16 kanavaa. Tulemme selvittämään tätä kaapelin tarvetta asukaskyselyssämme. On tullut mietittyä sitäkin, että YLE-verollahan me maksamme Yleisradion tuottamista julkisista palveluista. Onko sitten kohtuullista, että Kiurunkulman asukkaat eivät saisi tulevaisuudessa yhtään Yleisradion tuottamaa tv-kanavaa ilman ylimääräistä kk-maksua.
Asukkaat ovat Luttisen mukaan olleet myös huolissaan siitä, vaatisiko uusi järjestelmä ja kaapeli-tv uusien laitteiden hankkimista.
– Monelle pienituloiselle jo muutaman kympin hankinta voi olla suuri puhumattakaan useiden satojen eurojen hankinnasta.

KIURUNKULMAN hallitus ei aio edetä valokuituasiassa ennen kuin se on saanut tarvittavat lisätiedot ja toteuttanut asukaskyselyn.
– Kyselyn teon jälkeen kokoonnumme uudelleen ja pohdimme asiaa. Otamme huomioon asukaskyselyn tulokset.