Uutiset (muokattu 20.1.2021) Heidi Jaatinen

Feija Grönfors palkittiin kunniakirjalla

FEIJA GRÖNFORS Porttilasta on vastikään saanut Suomen aluehallintoviraston Hyvä työ – Tšihko butti – kunniakirjan romanien asemaa, kieltä ja kulttuuria edistäneestä esimerkillisestä toiminnasta.
Tunnustus, jonka Feija Grönfors sai, jaettiin kolmannen kerran. Sen luovuttivat Itä-Suomen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Irja Sokka ja Itä-Suomen aluehallintoviraston suunnittelija Helena Valentin. Huomionosoituksen perusteluissa todetaan että, saaja on toiminut asenteiden muokkaajana ja hän on toiminut monella tasolla tienraivaajana. Hän on todellinen romanien patriarkka. Hän on arvostettu romanien ja pääväestön keskuudessa ja hänet tunnetaan myönteisestä elämänasenteesta.
Feija Gönfors on tehnyt elämäntyönsä hengellisien asioiden piirissä ja sitä kautta yhdessä vaikuttanut ihmisten elämänlaadun kehitykseen.
Feija Grönfors on myös romanikielen taitaja ja haluaisi, että se säilyisi romanien keskuudessa.

HETI Porttilaan saavuttua huomaa, että romanikulttuurin edistystyöstä palkittu Feija Grönfors on elämää kokenut viisas mies, hän on nimittäin käynyt päiväköllöille, eikä suotta jännittele toimittajan saapumista. Käy ilmi, että talossa käy jatkuvasti vieraita, haastattelupäivänäkin odotellaan erästä pariskuntaa, ja
Grönfors ottaa myös vastaan puheluja päivittäin.
Grönfors kertoo, että heillä onkin ovet yötä päivää auki.
– Saapi tulla, aina autetaan sitä joka apua tarvitsee.
Joskus entisinä aikoina kun herättiin, sai katsoa mihin jalkansa astui, kun väkeä nukkui joka puolella,
Grönfors muistelee, viittaa kunniakirjaan ja jatkaa:
– Tämäkin Itä-Suomen alue on semmoinen, että on eräskin poika avun saanut meidän kautta.
Grönfors kertoo, että hänelle tulee joka päivä avunpyyntöjä puhelimitse eri maista. Niitä he sitten koettavat yhdessä ratkoa ja rukoilla.
– Ihmisillä on paljon ongelmia ja sairauksia.
Sivumennen Feija Grönfors mainitsee myös kummilapset, joita heillä on järjestöjen kautta useissa köyhissä maissa.
Myös heimojen välisiä riitoja Grönfors on saanut asettaa.
– Pitävät minua arvossa niin kuin vanhoja pidetään ja annetaan kunnia, hän sanoo.
Hetken muistellaan taas vanhoja aikoja, ja puheeksi tulee Veikko Vennamo. Siinä oli Grönforsin mukaan hyvä mies, kansan mies, joka teki suuren työn, kun järjesti Karjalasta tulleiden asiat.
– Hyvää tehdessä ei pidä milloinkaan pelätä, Grönfors sanoo.