Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Veteraanimatrikkeli on valmis, kirja julki veteraanijuhlassa

KIURUVEDEN veteraanimatrikkeli julkistetaan Kansallisen veteraanipäivän juhlatilaisuudessa Kulttuuritalossa perjantaina 27. päivänä huhtikuuta.
Yli kaksi vuotta kestänyt urakka on saatu päätökseen, iloitsee veteraanimatrikkelin puuhamies Esko Kaikkonen.
Kirjassa on 472 sivua, joista matrikkeli käsittää yli puolet. Lisäksi kirjassa on runsaasti veteraaneilta tallennettuja muisteluja ja keskeisten kiuruvetisten joukko-osastojen historiaa.
– Kirjassa on myös mielenkiintoisia liitteitä ja valokuvia. Mukaan saatiin niin ikään Kiuruveden lotta- ja suojeluskuntaosastojen historiaa, jota löytyi Kansallisarkistosta, Kaikkonen kertoo.
Keskeinen sisältö veteraanimatrikkelissa on yli 3 000 veteraanin tiedot. Tiedot on saatu Kansallisarkistosta nimen ja syntymäajan perusteella lähes kaikille veteraaneille. Lottien tietoja on saatu Rajatoimiston kortistosta.
– Työläintä oli saada veteraanien perhetiedot. Nekin on kuitenkin saatu kohtalaisen hyvin kirjaan mukaan.
Matrikkeli koostuu veljessotaan sekä talvi- ja jatkosotaan Kiuruvedeltä lähteneiden tiedoista, niin kaatuneista kuin siviiliin selvinneistä sekä rintamalotista.
Veteraanimatrikkelista löytyvät veteraanin nimi ja ammatti, syntymäaika ja -paikka, kuolinaika ja -paikka, puolison etunimi ja osoite, syntymäaika ja -paikka, lasten etunimet ja syntymävuodet, veteraanin harrastuksia. Matrikkelista löytyvät tietysti myös veteraanin palvelus puolustusvoimissa, haavoittumiset, ylennykset, kunniamerkit ja taistelupaikat.
Veteraanimatrikkeli on koottu talkootyönä, jossa on ollut mukana yli 50 tietojen kerääjää. Työssä ovat olleet apuna myös Kiuruveden kaupunki, seurakunta ja Kiuruvesi-lehti.
– Kirjalle saatiin niin edullinen painotarjous, että sen myyntihinnaksi veteraanijärjestöt päättivät 25 euroa. Kirjaa voi hankkia jo juhlan yhteydessä, Kaikkonen tiedottaa.

KAIKKONEN kuvailee veteraanimatrikkelia kiuruvetisen sotasukupolven perhekirjaksi, joka varmasti kuluu ihmisten käsissä.
Kaikkonen ryhtyi työstämään matrikkelia vuoden 2015 marraskuussa Kiuruveden rintamamiesten ja Kiuruveden sotainvalidien toimeksiannosta.
Kaikkonen on ollut mukana tekemässä vastaavia matrikkeleja Keski-Pohjanmaalla. Hän on kehitellyt työtä varten sovelluksen, joka helpottaa tietojen käsittelyä.