Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Uusi paloasema on harjakorkeudessaan

RAKENTEILLA oleva Kiuruveden uusi paloasema oli harjakorkeudessaan jo viime viikolla. Valmista on lokakuun puoleenväliin mennessä. Rakennuksesta tulee kaksikerroksinen. Rakennuksen kerrospinta-ala on yhteensä lähes 1500 neliötä.

UUDEN paloaseman työmaalla käy kuhina. Kymmenkunta työmiestä rakentaa uuden paloaseman julkisivua sekä vesikatetta. Vesikate on jo puolivälissä. Rakennus saavutti harjakorkeuden toissa viikolla.
– Viralliset harjakaiset taitavat olla kesäkuussa, kertoo rakennusinsinööri Ilpo Brandt.
Rakennus kerrospinta-ala on yhteensä 1468 neliömetriä. Julkisivun värimaailma koostuu punertavasta sävystä sekä hopean harmaasta sekä tummanharmaasta.
– Lisäksi pääovien lähelle on tulossa tiilikuviointia ja punaiset ovet tietenkin, Brandt jatkaa.
Kantavat rakenteet on tehty teräksestä sekä puusta.

KIURUVEDELLE rakennetaan uutta paloasemaa, jonka on määrä valmistua lokakuussa 2018. Pääurakoitsijana rakennustyömaalla on Rakennustoimisto Ilpo Brandt Oy. Rakennuttajana on Kiuruveden Kaupunki. Rakennuksen on suunnitellut Eetiplan Oy.
– Kyseessä on avaimet käteen- projekti, jossa rakennusurakka sisältää myös tontille tarvittavat liittymät. Teemme kaiken alusta loppuun, kertoo Brandt.
Paloaseman rakentaminen toteutetaan leasing-rahoituksella. Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta päätti viime keskiviikkona kokouksessaan uuden paloaseman hankehinnan sekä vuokrasopimuksen seuraavaksi 30 vuodeksi. Uuden paloaseman rakennuskustannus on noin 2,8 miljoonaa euroa. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri KYS Ensihoitopalvelut vuokraa 20 prosenttia tiloista ambulanssien käyttöön. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Kiuruveden paloaseman sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin KYS Ensihoitopalvelun henkilökunta on ollut väistötiloissa vuoden 2014 syksystä lähtien.

UUDEN paloaseman ensimmäiseen kerrokseen tulee toimisto- ja koulutustiloja sekä kalustohallit paloautoille sekä ambulansseille. Toiseen kerrokseen tulevat henkilöstön lepo- ja pesutilat, sauna sekä kuntosali. Suurin osa toisen kerroksen neliöistä menee iv-laitteistoille. Lisäksi rakennukseen tulee autoille läpiajettava pesupaikka sekä kylmävarasto veneille, mönkijöille ja kelkoille.
– Tontille tullaan rakentamaan myös harjoitustorni, joka on suurin piirtein samanlainen kuin Kuopiossa Pelastusopistolla, Brandt kertoo.
– Erikoisuutena rakennukseen tulee letkupesuri, jossa tullaan pesemään myös muiden kuntien paloasemien letkut. Enää ei tarvitse rakentaa korkeita torneja letkujen pesua ja kuivausta varten. Laite on kallein investointi tähän rakennukseen, joka hankitaan, Brandt jatkaa.