Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Tulva katkaisi kävelyteitä Kuorevirralla

KEVÄTTULVA katkaisi kävelyteitä taajaman ulkoilureiteillä Kuorevirralla, Virranniemessä ja Meijerin rannan läheisyydessä. Tulvahuippu saavutettiin viime sunnuntaina, joten tulva helpottanee parin viikon sisällä.

VIIME viikolla Kuorevirran ja Virranniemen ulkoilualueella lenkkeilevät saivat tyytyä lenkkeilyn sijasta katselemaan Kuorevirran kevättulvaa, joka katkaisi kävelytiet ABC-liikenneasemalta Virranniemen kävelysillalle.
Sari Lappalainen lenkkeilee alueella viikoittain koiriensa Rasmuksen, Roopen ja Ricon kanssa. Torstaina koirat pääsivät kahlaamaan kesäteatteri Eerolan kohdalla, jossa kävelytie peittyi tulvaveden alle.
– ABC:ltä lähtevä kävelytie oli veden vallassa jo 27. huhtikuuta, silloin vettä oli nilkkaan asti. Keskiviikkona kävimme ensimmäisen kerran täällä ja tulva oli katkaissut kävelyreitin myös kirkon ja meijerinrannan välistä. Tämä luonnon ympäröimä kävelyreitti on aivan mahtava. Nyt odotellaan, että tulva helpottaa, Lappalainen sanoo.
Kiuruveden tulvahuippu saavutettiin viime sunnuntaina, jonka jälkeen vedenpinta on lähtenyt laskuun. Vaikka tulva katkaisi kävelyteitä, tulva ei ollut 2000-luvun tulvista pahin.
– Vedenpinta oli noin 1,6 metriä normaalia kesävedenpintaa korkeammalla, joka on puoli metriä enemmän kuin keskimäärin tulvat tällä alueella. Vuonna 2000 tulva nosti veden pintaa lähes kahdella metrillä. Muistan myös vuoden 1982 tulvan jolloin vedenpinta nousi yli kaksi metriä, kertoo kaupungin ympäristöinsinööri Ari Ruotsalainen.
Taajama-alueella tulvasta ei ole vaaraa rakennuksille tai ajoteille. Koskentie on ainoa ajotie, joka voisi katketa tulvan takia, mutta tien pintaa on korotettu vuosien varrella. Myös viime syksynä tehty ruoppaus Nivan sillan kohdalla helpotti tulvaa.
– Jätevesipumppaamoiden ja sadevesipumppaamoiden ylivuotoputket on tukittu. Sillä estetään tulvaveden pääsy pumppaamoihin. Kevättulvaksi tämä on kuitenkin maltillinen ja nyt sääennuste lupaakin aurinkoa, joten tilanne normalisoituu varmasti jo parin viikon sisällä, arvelee Ruotsalainen.
Kun tulva laskee ja kävelytiet paljastuvat veden alta, kaupunki tarkistaa niiden kunnon.
– Tarvittaessa kunnostamme kävelyteitä, mutta uskon, että siellä ei ole suuria tuhoja. Nyt siellä on sen verran vettä, että ei sinne kannata yrittää edes kumikengät jalassa, Ruotsalainen sanoo.

POHJOIS-SAVON Ely-keskuksen mukaan pahimmat tulva-alueet Kiuruvedellä näyttäisivät olevan Möljän alavilla ranta-alueilla.
– Ennusteen mukaan Kiuruveden vedenpinta laskee toukokuun loppuun mennessä kesän tavoitekorkeuteen. Runnin Saarikosken pato on täysin auki ja lähtövirtaama on noin tällä hetkellä noin 70 kuutiota sekunnissa. Keskimäärin tällaisia tulvia on kerran kymmenessä vuodessa, kertoo Jukka Hassinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.