Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Timo Toivoselle suomenmestaruus

TIMO TOIVONEN voitti Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta yhdistyksen keilailun SM-kilpailut Lahdessa sunnuntaina 6. toukokuuta.

KEILAILUN suomenmestari Timo Toivosella on hymy herkässä, kun Lahdesta kotiin tuomisina komeilee kaulassa kultainen SM-mitali.
– Kisaan lähtiessä oli tunne, että kolmen parhaan joukossa voisin olla, mutta kyllä tuo suomenmestaruus oli semmoinen juttu, etten alkuun meinannut sitä ymmärtää. Iso kiitos kuuluu myös tukijoukoille, jotka mahdollistitte reissun, Toivonen kiittelee.
Kisassa riitti jännitystä, sillä Toivonen pääsi finaaliin vain yhden pisteen erolla, heittäen kuudessa sarjassa tuloksen 940 pistettä. Välierässä Toivonen voitti Kurikan Invalidien Erkki Rintalan 16 pisteellä. Finaalissa Toivonen päihitti Kurikan Invalidien Mauri Kariluoman kuudella pisteellä.
– Koko kisa oli yhtä jännitystä, niin tasaväkisiä olimme. Rata oli haastava ja jossain vaiheessa tuli tunne, että kotiinlähtö taitaa tulla äkkiä. Piste-erot olivat pieniä ja se toi lisää kermaa kakun päälle. Kukaan ei ollut ylivoimainen ja voiton eteen sai tehdä töitä. Minä tulin takaa rinnalle ja sitten ohi, kertaa Toivonen kisatunnelmia.
Kotikeilaradalla Kiuruveden keilahallissa sarjan pisteet ovat olleet keskimäärin 180, kun nyt SM-kilpailujen pisteet jäivät 157. Lahden keilaradan keli oli sama kuin veteraanien SM-kisoissa, joten haastetta riitti.
Vuodesta 2012 pyörätuolikeilausta harrastanut Toivonen osallistui ensimmäistä kertaa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta yhdistyksen, VAU:n, keilailun SM-kilpailuihin liikuntavammaisten sarjaan. Aiemmin hän ei ole osallistunut, koska pyörätuolikeilaajille ei ole omaa sarjaa.
– Nyt meitä oli kaksi pyörätuolikeilaajaa ja muut kilpailijat olivat muuten liikuntarajoitteisia. On yllättävää, kuinka vähän pyörätuolikeilaajia osallistuu kisoihin. Haluan omalla esimerkilläni rohkaista muitakin kisaamaan.

TOIVOSELLE suomenmestaruus menee saavutuksien top kolmoseen. Ensimmäinen menestyksen virstanpylväs oli vuonna 2014, kun Toivonen teki dynaamisen ramppikeilailun maailmanennätyksen 227 pisteellä. Sitä seurasi seuramestaruus vuonna 2015 ja maailmanennätyksen parantaminen lukemiin 257 vuonna 2016.
Kiuruveden kisoissa, tällä kaudella, finaaleissa hän on ollut kahdesti ja käynnissä olevassa Kevät Kynnöt 2-osakilpailussa Toivonen on tällä hetkellä sijalla 11.
– Tälle kautta minulla on takana jo parikymmentä kisalähtöä. Ensimmäisen kisani heitin vuonna 2013, tuolloin Ice-Bowlingin puheenjohtaja Jari Reinikainen selvitti liitosta, voinko heittää normaalikisoissa.
Toivonen keilaa sähköpyörätuoliinsa asennetun rampin avulla. Avustajaa hän tarvitsee ainoastaan pallon nostamiseen rampille.
– Keilailussa kiehtoo se, että voi luulla tietävänsä kaiken, mutta ei tässä koskaan ole valmis. Uutta opittavaa on koko ajan. Olen myös kilpailuhenkinen, kisaaminen kiehtoo. Keilaaminen vaatii täyden keskittymisen ja siksi se on oiva laji mielen tyhjentämiseen.
Toivosen tavoitteet eivät lopu suomenmestaruuteen, vaan seuraavaksi hän haaveilee pääsevänsä heittämään Suomen Keilailuliiton SM-kisoihin.
– En näe estettä osallistua terveitten SM-kisoihin. Toinen haaveeni on heittää se 300 pistettä. Se haave on kulkenut mukana alusta asti, Toivonen sanoo.