Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Ahertaminen toi menestystä

KIURUVEDEN lukiosta valmistuu yhteensä 34 ylioppilasta. Janita Kärkkäinen ja Juha Räsänen ovat heistä menestyneimmät.

ENSI viikon lauantaina uudet ylioppilaat painavat valkolakit päähänsä. Lukion tämän kevään menestyneimmät ylioppilaat, Janita Kärkkäinen ja Juha Räsänen, ovat syystäkin iloisia. Molemmat kirjoittivat E:n paperit ja ovat tyytyväisiä tulokseen. Juha Räsänen kirjoitti peräti kymmenen ainetta, mikä on mittava ponnistus kolmivuotiselle urakalle.
– Tuntuu mahtavalle juhlistaa lukion päätöstä. Siinä on jotain konkreettista, kun saa laittaa ylioppilaslakin päähänsä. Hyvien arvosanojen eteen olen tehnyt paljon töitä. Olen ylpeä itsestäni, että sain kirjoitettua suunnittelemani kymmenen ainetta, Räsänen sanoo.
Kymmenen aineen kirjoittaminen ei ollut aivan helppoa, vaan vaati suunnittelua ja uhrautumista.
– Opiskelua piti ihan aikatauluttaa ja välillä piti tinkiä omasta vapaa-ajasta. Joskus tuntui jo epätoivoiselle, mutta ajattelin, että teen parhaani ja hoidan kirjoitukset kunnialla.
Janita Kärkkäinen iloitsee saadessaan päätökseen yhden elämänvaiheen.
– Nyt elämässäni on edessä uusi, puhdas sivu ja lähden etenemään kotikaupungista toiseen suuntaan.
Räsäsen ja Kärkkäisen unelma-ammatit eivät ole aivan perinteisimmästä päästä. Räsänen haki lukemaan kauppatieteitä, sillä hän haaveilee vielä työskentelevänsä levy-yhtiössä tai festivaaleilla johtoportaassa.
– Haaveeni on tuottaa viihdykettä ihmisille, Räsänen kertoo.
Kärkkäinen haki opiskelemaan oikeustieteelliseen, sillä häntä kiinnostaa asianajajana työskentely.
– Minua on aina kiehtonut oikeus- ja lakiasiat. Kansainvälinen laki ja eu-laki ovat ne mielenkiintoisimmat ja tavoitteena olisikin kansainvälinen ura. Maailma ja matkailu kiinnostavat. Lukiossa olinkin vaihto-oppilaana vuoden Ranskassa, Kärkkäinen kertoo.
Toinen Kärkkäisen haave on päästä opiskelemaan liikennelentäjän koulutukseen. Yksi unelma-ammatti olisi lentokapteenina työskentely.

ENNEN opiskeluiden aloittamista Kärkkäinen lähtee kiertämään Etelä-Amerikkaa kahdeksi kuukaudeksi. Samalla hän pääsee käyttämään ja treenaamaan espanjankieltä. Kielten opiskelu on Kärkkäiselle luontevaa ja hän kirjoittikin kotimaisten kielten lisäksi englannin sekä ranskan ja espanjan lyhyen oppimäärän.
– Tutustuin vaihdossa moniin ihmisiin. Nyt pääsen käymään heidän luona ainakin Perussa, Boliviassa ja Ecuadorissa. Menen matkallani vapaaehtoistöihin orpokotiin ja koirien hoitokotiin, joka pelastaa katukoiria, Kärkkäinen kertoo.
Räsänen aikoo kierrellä kotimaassa tehden road trippejä eri suuntiin ja jos mahdollista, hän matkustaa kesällä Kroatiaan.
– Haluaisin palkita matkalla itseni tästä kolmen vuoden uurastuksesta. Varsinaisiin kesätöihin en ole menossa, mutta vanhempien maatilalla Rapakkojoella teen perushanttihommia.
Kiuruvesi pysyy Räsäselle ja Kärkkäiselle aina rakkaana kotipaikkana, mutta kumpikaan tuskin palaa kotiseudulle, sillä urasuunnitelmat vievät maailmalle.
– Tykkään ihmishulinasta, mutta myös maaseudun rauha on tärkeää. Toisaalta, eihän sitä koskaan tiedä millaiset ovat ajatukset kymmenen vuoden päästä, Räsänen päättää.

LUKIOSTA valmistuu lauantaina 2. kesäkuuta 34 uutta ylioppilasta. Hiukan vajaalla kolmanneksella tutkinnon pistemäärä ylitti 30 pistettä, mikä tarkoittaa, että heidän suoritus on erinomaista tasoa.
– Työ on palkinnut tekijänsä. Iloitsemme opettajien kanssa jokaisesta uudesta ylioppilaasta ja toivomme heidän löytävän elämässä oman paikkansa. Lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon suorittaminen ovat kova ponnistus, lukion rehtori Arja Pentikäinen muistuttaa.

YLIOPPILAIKSI valmistuvat: Elovaara Aleksi, Happonen Pietari, Harmoinen Wilbert, Humaloja Mikko, Huttunen Reeta, Hyvönen Anna-Sofia, Hämäläinen Emma, Jauhiainen Linda, Kajava Laura, Kanerva Anni, Kauhanen Visa, Koirikivi Riku, Kumpulainen Jere, Kärkkäinen Janita, Kärkkäinen Jarkko, Kärkkäinen Oskari, Kärkkäinen Vili, Laurila Joonas, Lyytinen Mila, Markkanen Milla, Mämmi Heini, Nevalainen Mikko, Partanen Nuutti, Piiroinen Mira, Reinikainen Anni, Remes Marika, Rytkönen Anni, Räsänen Juha, Räty Henri, Svärd Hannamari, Tapaninen Pauliina, Tikkanen Elmeri ja Väisänen Maiju.