Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Meidän luokka pääsi televisioon!

NIVAN koulun 4B-luokka nähdään televisiossa syyskuussa Meidän luokka -ohjelmassa. Meidän luokka on leikkimielinen ja yllättävä kisailuohjelma, jossa joka jaksossa yksi luokka tekee tehtäviä, joissa vaaditaan hyvää yhteishenkeä: toisten tuntemista ja arvostamista, viestintätaitoja ja ryhmätoimintaa.

OPETTAJA Sari Apellin luokka kävi Tampereella Meidän luokka -ohjelman kuvauksissa viime viikon keskiviikkona. Nyt sitten vain odotetaan syyskuun 15. päivää, että koko Kiuruvesi näkee TV 2:lta kiuruvetiset lapset kisailemassa.
Sari Apell ilmoitti luokkansa Meidän luokka -kilpailuun viime syksynä, sillä hän koki luokassaan olevan hyvän yhteishengen.
– Meillä pyyhkii todella hyvin, huolehdimme ja arvostamme toisiamme. Oppilaat toimivat hyvin ryhmässä ja ovat ennakkoluulottomia lähtemään mukaan tällaisiin juttuihin, Apell kuvailee.
Apellin luokassa on kaksi diabetesta sairastavaa oppilasta. He ovat täysipainoisesti mukana luokassa, heidän verensokeritasostaan pitää huolta luokka-avustaja Sanna-Leena Tikkanen.

APELL sai Yleltä tammikuussa ilmoituksen, että 4 B on hyväksytty satojen 4.–5.-luokkien joukosta Meidän luokka- ohjelmaan.
– Oppilaille ei saanut kertoa, että ennen kuvauksia Yle tulee luokkaan tekemään piilokamerakuvauksen. Lisäksi Yleltä kyseltiin ennakkotietoja oppilaiden harrastuksista ja idoleista. Vanhemmilta piti myös pyytää kuvausluvat.
Piilokamerakuvaus tehtiin perjantaina. 27.4. Kuvausryhmään kuului kuusi henkilöä.
– Ohjasin luokkani aamulla opettaja Hillevi Laukkasen luokkaan, kun 4B-luokkaan asennettiin piilokameroita.
Yksi kuvaajista naamioitui koulusiivoojaksi.
– Kutsuin oppilaat takaisin luokkaan ja aloitin opetuksen. Kohta luokkaan kolisteli tämä naamioitunut koulusiivooja ja pyyhki oppilaille antamani ohjeet taululta ja suihkutteli vettä oppilaiden kasvoille. Sitten siivooja kyseli, lähtisikö joku oppilaista ruokalaa siivoamaan hänen kanssaan, puolella luokkaa käsi nousi pystyyn. Kyllä minulla oli naurussa pitelemistä, Apell kertoo.
Siivoojaepisodin jälkeen kuvausryhmä ilmoitti oppilaille, keitä he ovat ja, että oppilaat on valittu Meidän luokka -ohjelmaan.
– Kaikki olivat todella innoissaan. Ilmari Utriainen vielä esitti heille pianolla päivän päätteeksi kappaleen oppilaiden kiitoksena.

TAMPEREEN Mediapoliksen studiossa oppilaat sekä Apell ja Tikkanen kävivät päiväseltään. Kuvaukset kestivät noin kolme tuntia. Yle osallistui luokan matkustuskuluihin.
– Parasta Tampereella oli hyvä yhteishenki, sillä ei ollut väliä, miten pärjäsimme, kertoo Venja Huhtala.
Ilmari Utriaisesta kisakokemus oli niin ikään mukava, vaikka tehtävät olivat haastavia.
– Eka tehtävästä ei saatu pisteitä, se oli ihmistunneli, aikaa oli niin vähän. Minun tehtävänä oli soittaa pientä pianoa keskellä studiota.
Laura Rönkä osallistui tietovisaan, jossa muiden piti arvata, kenet hän haluaisi tavata, lentäjän vai huippu-urheilijan? Extrapisteitä luokka sai siitä, kun he arvasivat, että Laura haluaisi julkisuuden henkilöistä tavata hiihtäjä Krista Pärmäkosken.
Pärmäkoski laittoi vielä videon välityksellä terveisiä Lauralle.
– Silmät siinä kostuivat ohjaajaltakin, kun Laura on itsekin hiihtäjätyttö. Vaikutti siltä, että me kiuruvetiset olimme tehneet vaikutuksen myös piilokameraporukkaa, sillä he olivat meitä vastaanottamassa Tampereella ja eilen heiltä tuli vielä viestiä.
Mukavaa oli sekin, että toinen ohjelman juontajista, Turska, on kiuruvetisjuurinen Harri Huttunen.

APELL kiteyttää hyvän yhteishengen pohjautuvan johdonmukaisuuteen. Kun tehdään töitä, ei pelleillä, ja kun pidetään hauskaa, pidetään hauskaa. Ketään ei kiusata ja toisille annetaan työrauha. Luokassa keskustellaan myös paljon ja kysymyksiin vastataan.
Sanna-Leena Tikkanen kertoo olleensa syksyllä luokkaan tullessaan ihmeissään siitä, kuinka oppilaat auttavat toisiaan käskemättä.
– Ihan ovat kuin omia mukeloita, isoa perhettä.
Luokan oppilaat: Venja Huhtala, Miro Hukkanen, Tiina-Merjukka Huusko, Timi Hyvärinen, Signe Jauhiainen, Iisa Knuutinen, Jonni Kostiainen, Ilmari Kukkonen, Aino Kumpulainen, Otso Laitinen, Lenni Leskisenoja, Noora Nikkinen, Anu Niskanen, Heidi Niskanen, Enna Nivalainen, Niklas Remes, Laura Rönkä, Venla Sahlberg, Venla Tenhunen, Ilmari Utriainen.