Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Uusi alku meijerillä

ARCTIC Milk ja Vuohitila Tähti solmivat mittavan yhteistyösopimuksen alihankintatyöstä, jolla taataan vuohenmaidon jatkojalostus Kiuruvedellä.

AURINKO porottaa täydeltä taivaalta, kun ypäjäläinen juustomestari Juha Lundström ajaa autollaan tutuksi tulleeseen Kiuruveden Meijerin pihaan. Päivä on nostalginen, sillä meijerin laitteet on puunattu ja vuohenmaidosta tehtävän leipäjuuston paisto on alkamassa.
– Tärkeintä on se, että kiuruvetisen Vuohitila Tähden maito saadaan jatkojalostettua Kiuruvedellä. Olemme allekirjoittaneet Vuohitilan Tiina Kuonanojan kanssa alihankintasopimuksen, jossa he valmistavat juuston meijerin tiloissa ja Arctic Milk ostaa tuotteet, Lundström kertoo.
Kiuruvedellä tuotetaan vuohenmaidosta leipäjuustoa, pinja-juustoa sekä jogurttia. Valikoimaan ovat tulossa myös valkohome- sekä kittipintaiset juustot.
– Meillä on hyvä tiimi tässä Kiuruvedellä, sillä apuna on myös Innolact Groupin Jussi Heinonen Kuopiosta. Häneltä ostamme juoksutteet, hapatteet sekä entsyymit. Lisäksi hänellä on tietotaitoa juustolan toiminnasta, niin minun ei itse tarvitse olla tässä kiinni, Lundströn kertoo.
– Meidän yksi työntekijä, Maija-Leena Väisänen, aloitti Vuohitila Tähden palkkalistoilla ja tekee juustoja Kiuruvedellä.

ARCTIC Milk aloitti juustojen teon Kiuruvedellä vuonna 2010. Lundström oli etsinyt sopivia tuotantotiloja, jotka sitten löytyivät Kiuruvedeltä.
– Sanoin noihin aikoihin yhtiökumppanilleni, että nyt ollaan siinä tilanteessa, että joko laitetaan hanskat naulaan tai laajennetaan toimintaa. Näin jälkeen päin olen erittäin tyytyväinen, että lähdin laajentamaan, vaikka tie ei missään nimessä ole ollut helppo, Lundström kertoo.
Arctic Milkin liikevaihto on kasvanut vuoden 2011 jälkeen 48 000 eurosta 2,1 miljoonaan euroon. Tuotevalikoima on kasvanut ja kehittynyt.
– Alkuun ajattelin, että keskittyisin enimmäkseen erikoisjuustojen tekoon, mutta kun nyt katson tilauskantaa, niin tuotannostamme 80 prosenttia on leipäjuustoa, Lundström toteaa.
– Tässä nähdään se, miten kuluttaja ja kauppa oikeastaan määräävät sen, mitä tehdään. Jos olisin jäänyt kiinni omaan mielipiteeseen, emme varmaan toimisi enää, hän jatkaa.
Lundström muistuttaa, että yritysmaailmassa elinehto on kuluttajan kuuntelu sekä tarpeisiin vastaaminen. Tärkeänä hän pitää myös hyvää verkostoitumista, suhteita rahoituslaitoksiin sekä hyvää ja luotettavaa henkilökuntaa.
– Haluan kiittää kaikkia tahoja, jotka ovat olleet tukemassa Arctic Milkin toimintaa niin täällä Kiuruvedellä kuin Etelä-Suomessakin. Erityisesti Kiuruvedeltä haluan kiittää Omni Oy:tä ja Pirjo Mannista, sillä hän on ollut suurena apuna.

NYKYISIN Arctic Milkin pääpaikka on Ypäjällä ja tuotantotilat Forssassa. Forssan meijerissä leipäjuustoa tehdään 1400 kg per päivä. Erikoisjuustoja valmistetaan 360 kg viikossa.
– Vuosi 2014 oli kriittinen toiminnan kannalta Kiuruvedellä. Sopimus Niemitalon juustojen tuotannosta päättyi ja samalla tilauskantamme romahti. Kesti hetken, ennen kuin saimme tämän kurottua kiinni.
Vuonna 2014 Arctic Milkin liikevaihto painui tappiolliseksi ja henkilökuntaa oli lomautettava.
– Vuoden takainen tuotantotilojen muutos Forssaan oli meidän kilpailukyvyn ja toiminnan elinehto. Muutto on tuonut etua myös logistiikkaan. Olen todella iloinen, että pystyimme nyt alihankkijan kautta tuomaan tuotantoa takaisin Kiuruvedelle, Lundström kertoo.
Kiuruveden Lundström näkee hyvänä toimintaympäristönä pienelle erikoisjuustolalle. Haaveena Lundströmillä on se, että kasvua tulee Kiuruvedellä tuotantoon sen verran, että voisi vielä kytkeä maitoauton letkun tankkiin.
– Kiuruvesi on hyvä lisä toimintaamme. Tuotteet kuljetetaan Forssaan yksikköpakattaviksi ja sieltä ne jaetaan kauppoihin. Tämä on edullisin vaihtoehto, sillä Suomen logistiikkajärjestelmä on rakennettu sellaiseksi, Lundström toteaa.