Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Iskelmää Kiuruvedellä 20 vuotta

KIURUVEDEN Iskelmäviikko viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlia. Tapahtuma on pitänyt pintansa, sillä järjestäjät ja kävijät ovat sitoutuneet iskelmäjuhlaan. Kiuruvedelle tullaan kuuntelemaan iskelmää, sillä paikkakunnalla on edulliset hinnat ja leppoisa tunnelma.

KYLLÄ se on ollut ja on edelleen hirveä suuri määrä työtä, mitä tapahtuman eteen on tehty vuosien varrella, kiteyttää ohjelmavastaava, Iskelmä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Vartiainen.
Vartiaisen näkemyksen mukaan festivaali on kantanut kaksi vuosikymmentä, sillä tekijät, talkoolaiset ja kävijät ovat uskollisia tapahtumalle.
– Karavaanarit suosittelevat toisilleen osallistumista Iskelmäviikolle, koska Kiuruvedellä on niin mukavaa. Näin saamme joka vuosi uusia kävijöitä, Vartiainen selittää.
Iskelmäviikon kävijät nauttivat paikkakunnan ja tapahtuman leppoisasta ilmapiiristä sekä kohtuullisista hinnoista niin karavaanaripaikkojen kuin lippujen suhteen.

TÄNÄ vuonna Iskelmätapahtumaan on jo ennakkoon varannut karavaanaripaikan 582 vaunukuntaa. Myös passien ennakkomyynti on tuplaantunut.
– Uskon, että 600 vaunukunnan raja saavutetaan juhannukseen mennessä ennakkovarausten määrässä. Kiuruvedelle tuli viime vuonna 737 vaunukuntaa iskelmätoimiston kautta, tänä vuonna saavutetaan varmaan 750–800 vaunukuntaa, se tarkoittaa puoltatoistatuhatta henkilöä.
Kaiken kaikkiaan iskelmäviikolle odotetaan noin 10 000 passin tai lipun ostavaa iskelmämusiikin ystävää.

ISKELMÄVIIKOLLA on vaihderikas historia takanaan. Vartiainen sanoo, että usko tapahtumaan jatkumiseen on ollut koetuksella muutaman kerran.
– Syksyllä 2016 ei oltu kaukana loppua. Sitten kaupunki tuli mukaan aavistuksen voimakkaammin kuin edellisenä vuonna ja osakeantikin lähti rullaamaan.
Osakeannissa Iskelmä Oy sai 50 000 euron pääoman ja uusia osakkaita tuli 45 entisten kuuden pääosakkaan lisäksi.
Toukokuussa Iskelmä Oy piti ensimmäisen suuremman yhtiökokouksen, jossa hallitukseen valittiin uutena Juha Saastamoinen ja Timo Marjoniemi, Yrjö Waarna jäi pois, entisistä pääosakkaista jatkavat Matti Nuutinen, Hannu Niskanen, Ilpo Brandt, Heikki Komulainen ja Juha Vartiainen.
Uuden hallituksen ensimmäinen järjestäytymiskokous viime viikolla teki 20-vuotisjuhlien kunniaksi sellaisen päätöksen, että talkoolaisille maksetaan tänä kesänä työtunnilta 7 euroa, kun aikaisemmin on maksettu 6 euroa.
– Maksamme yhdistyksille ja seuroille parikymmentätuhatta euroa, aktiivisimmat keräävät useampi tuhat euroa. Talkoolaisia iskelmäviikolla tarvitaan kolmisensataa, joita ilman tapahtuman toteuttaminen olisi mahdotonta.
Iskelmätapahtumalla on hyvät näkymät. Osakeanti toi pääomaa, kaupungilla on iskelmäviikon kanssa markkinointiyhteistyösipimus, joka on 40 000 euroa. Uusittu karavaanarivarausjärjestelmä ja sähköinen maksu tuovat rahaa tapahtuman tilille heti, kun edulliset liput ja passit tulevat myyntiin tammikuussa. Aikaisemmin tapahtumaa alkoi saamaan rahaa vasta, kun iskelmäviikko oli jo käynnissä, mikä tuotti haastetta tapahtuman ylösrakentamiselle keväällä.
On kiistatonta, että tapahtumalla on valtaisa merkitys koko Kiuruvedelle. Se tuo Kiuruvedelle rahaa kiertämään toista miljoonaa euroa.
– Viime vuonna ammattikorkeakoulun opiskelija teki tutkimuksen iskelmäviikon kävijöiden rahankäytöstä ja sen mukaan yksi ihminen käyttää iskelmäviikolla 389 euroa, summasta 58 prosenttia jää tapahtuma-alueen ulkopuolelle, 42 prosenttia tapahtumalle.
– Meidän tehtävä on tuoda tuhansia ihmisiä Kiuruvedelle, jotka käyttävät kiuruvetisten yritysten palveluja.
Juha Vartiainen uskoo, että tapahtuma pyörii ainakin 10 vuotta eteenpäin.

ISKELMÄVIIKON historia alkaa vuodesta 1999, jolloin Reijo Glad, Lasse Lintala ja Heikki Komulainen perustivat Vihreät Niityt -tapahtuman. Tuolloin taustayhtiö oli Kiuruveden Kevyen Musiikin Tuki ry.
Vuonna 2003 yrittäjät, Yrjö Waarna, Matti Nuutinen, Hannu Niskanen, Ilpo Brandt ja Heikki Komulainen, tulivat mukaan. Silloin perustettiin Vihreät Niityt Oy.
– Olin itsekin Honkarannan majalla laulamassa, kun syntysanat lausuttiin. Monista laulunnimistä Reijo valitsi tapahtuman nimeksi Vihreät Niityt. Reijon, Lassen ja Heikin ideastahan tämä tapahtuma lähti.
Iskelmäviikko tuli tapahtuman nimeksi vuonna 2011. Kiuruveden Iskelmä Oy:ksi taustayhtiö muuttui vuonna 2008.