Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Laatutyö ja savolainen palvelu sai Einarin palkinnon

KIURUVETINEN metsäkoneenkuljettaja Pasi Räihä palkittiin Einarin Kuljettajapalkinnolla parisen viikkoa sitten Vieremällä. Palkitsemisperusteina olivat korkealaatuinen ja asiakaslähtöinen työ, tinkimätön asenne työn laatuun sekä hyvä yhteistyö ja kommunikointi metsänomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa.

EINARI Vidgrénin Säätiö palkitsi 28 ansioitunutta metsäkoneenkuljettajaa 1 500 euron Einarin Kuljettajapalkinnolla. Einari Vidgrénin elämäntyötä ylläpitävä Einari Vidgrén Säätiö jakoi tunnustuksia yhteensä 143 000 eurolla.

HAATAJA Forestin palveluksessa työskentelevä Pasi Räihä luonnehtii itse itseään normaaliksi savolaiseksi, ”joka tulloo toimeen kaikkien kanssa”. Hän kuvailee, että metsäkoneenkuljettajana saa olla lastenhoitaja ja psykologi sekä sähkö- ja hydrauliikka-asentaja. Lastenhoitaja siksi, että kun metsäkone ilmestyy maisemiin, lapset tulevat sitä heti ihmettelemään.
– Joka päivä tässä työssä on erilainen ja tässä tapaa myös hyvin erilaisia ihmisiä. Välillä taas työ on yksinäistä.
Metsäkoneenkuljettaja saa tulla toimeen myös luonnon eläinten kanssa. Pasi Räihä on kohdannut monta kertaa työmaillaan metsien kuninkaan. Karhusta Räihällä on ”tuhansia kuvia”.

RÄIHÄ ajautui metsäkonealalle sattumien kautta. Pikkupojasta lähtien hän sai seurata äitinsä, Kaija Räihän, kotipaikalla Sahinperällä ukin, Uuno Kanasen, ja äidin veljien metsätöitä.
– Kaikkea mahdollista tein. Ensimmäisen kerran sahailin kuusentaimia pistosahalla Mata-ahon Pentin mailta ja ajoin niitä polkutraktorilla laaniin nelivuotiaana Niemiskylässä. Myöhemmin kun menin Pentin maille oikeisiin metsätöihin, kysyi Pentti, että milloin olen aloittanut metsähommat? Mietin, että mitä tuohon sanoisin. Kerroin suoraan, että vuonna 1975 hänen taimiaan sahasin. Ei Pentti ollut siitä moksiskaan.
Koulutukseltaan Räihä on sähköasentaja. Metsäkoneenkuljettajaksi hän on oppinut kantapään kautta.

ALKUUN Pasi Räihä oli töissä Aarne Hakkaraisella, vuodesta 2004 lähtien Kalle Haatajalla ja vuodesta 2010 Haataja Forestilla, jonka omistavat Kalle Haatajan pojat, Juha ja Jouko Haataja. Kalle Haataja aloitti metsäkoneurakoinnin vuonna 1970.
Haatajalla on neljä harvesteria ja neljä ajokonetta sekä kolme kaivinkonetta. Vakinaisia työntekijöitä on yrittäjät mukaan lukien 12.
Räihä on urakoinut Lohjan seudulla viisi vuotta ja työmaat jatkuvat samoissa maisemissa edelleen. Puu menee UPM:lle.
Pasi Räihä sanoo, että metsäkoneenkuljettajan työ sopii hänen luonteelleen hyvin.
– Olen itsepäinen ja periksiantamaton. Toivoisin, että saisin jatkaa terveenä. Päivät ovat välillä pitkiä, mikä kysyy hyvää henkistä terveyttä. Tämä on elämäntapa ja tätä jaksaa, kun työstä tykkää. Ei tämä kaikille sovi, mutta minulle se sopii, puhelee Räihä.
Pasi Räihän tietotaidosta kertoo se, että hän on ollut mukana Ponssen metsäkoneiden tuotekehittelyssä. Mainittakoon vielä, että Pasi Räihän katkontatarkkuus on Länsi-Suomen alueen parhaimmistoa.
Räihä asuu Kiuruvedellä, hänellä on kaksi lasta. Räihän harrastus on metsästys.