Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kokenut ja helposti lähestyttävä siunattiin kirkkoherran virkaan

KUOPION piispa Jari Jolkkonen vertasi kirkkoherran tehtävää paimenen rooliin kirkkoherra Matti Oikarisen virkaan siunaamisessa kirkossa sunnuntaina. Jolkkosen mukaan paimenen tehtävä on huolehtia siitä, että seurakunnassa julistetaan Jumalan sanaa puhtaasti ja hoidetaan oikein pyhiä sakramentteja.

KIRKKOHERRA Matti Oikarisen virkaan siunaamista oli kerääntynyt kirkkoon seuraamaan 290 seurakuntalaista. Kirkossa on noin 900 istumapaikkaa. Jauhelihakeittoa söi seurakuntatalon isossa salissa 180 ihmistä jumalanpalveluksen jälkeen.
Matti Oikarinen aloitti virassaan jo toukokuun ensimmäisenä päivänä.

PIISOA Jari Jolkkonen muistutti, että Matti Oikarinen on toiminut monissa tehtävissä: lastentarhan opettajana, päiväkodin johtajana, musiikin opettajana ja seurakuntapappina eri tehtävissä.
– Kiuruveden seurakunta saa hänestä kokeneen sielunpaimenen, jota on myös helppo lähestyä, kiteytti Jolkkonen.
Jolkkonen sanoi oppineensa tuntemaan Matti Oikarisen pappina, joka sitoutuu kirkon uskoon ja elää samalla nykyajassa.
– Sinä ymmärrät jumalanpalveluksen merkityksen. Sinulla on pitkä kokemus työstä lasten ja nuorten hyväksi. Olet tottunut kohtaamaan kärsivien lähimmäisiä. Sinun kanssasi on helppo tehdä yhteistyötä, kiitteli piispa.
Jolkkonen sanoi, että kirkkoherran tai ruotsista käännettynä ”kirkkopaimenen” tehtävä on vastata seurakunnan hengellisestä elämästä eli siitä, että täällä hoidetaan jumalanpalvelukset, kasteet, häät ja hautajaiset, kasvatetaan lapsia ja nuoria kristilliseen uskoon, huolehditaan köyhistä ja autetaan kärsiviä, viljellään rikasta kirkkomusiikkia ja kannetaan vastuuta lähetystyöstä.
– Ja koska kirkkoherra ei voi selviytyä tästä kaikesta mitenkään yksin, siihen tarvitaan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja vapaaehtoisia seurakuntalaisia.
Jolkkonen sanoi, että kirkkoherra toimii tämän joukkueen johtajana, keskellä, pelin rakentajana. Hän toimii työntekijöiden esimiehenä, johtaa puhetta kirkkoneuvostossa ja valvoo seurakunnan toimien laillisuutta.
– Silti voimme yhä kysyä: mikä on kirkkoherran – tai siis kirkon paimenen – kaikkein tärkein tehtävä? Eikö se ole se, että hän rakastaa laumaansa? Eikö kaikki ole sen varassa, että paimen rakastaa laumaansa ja lauma luottaa paimeneensa?
Piispa muistutti, että rakkaus koko seurakuntaan ja kutsumus seurakunnan palvelemiseen, voi imaista mukanaan niin, että paimen uupuu vastuidensa alle. Joskus vastaan tulee seurakuntalaisia, joiden kanssa yhteistyö ei tunnu yksinkertaiselta, mutta joita on silti rakastettava. Joskus taas rakkaus koko seurakuntaan vaatii paimenta asettumaan laumaansa vastapäätä, vetämään rajaa, sanomaan ei ja tekemään kivuliailta tuntuvia ratkaisuja.
– Kaikista näistä, niin sinä kuin seurakuntasi, pääsette eteenpäin, kun keskinäinen rakkaus, kunnioitus ja arvostus kannattelevat yhteistä elämää, evästi piispa.
Kristus itse kuvaa hyväksi paimeneksi sellaista, joka rakastaa laumaansa ja on valmis antamaan henkensä sen puolesta. Siksi rakkaus Kristukseen ja hänen laumaansa eivät voi koskaan olla vastakkaisia tai vaihtoehtoisia, piispa puheli.
– Kristus sanoo tänään kaikille meille: ”Seuraa minua”. Ja kirkkoherralle eli paimenelle hän sanoo sen lisäksi: ”Kaitse minun lampaitani”.
Ylösnousemuksensa jälkeen Kristus antoi kaikkien meidän tehtäväksi: kastakaa kaikki kansat minun seuraajikseni ja opettakaa heitä pitämään se, minkä minä olen käskenyt pitää.
– Ja sen, minkä hän lupasi apostoleilleen silloin, hän lupaa tänään myös sinulle: ”Minä olen sinun kanssasi kaikki päivät maailman loppuun asti.”
Jolkkonen vakuutti, että Kristus on läsnä ja kulkee kirkkoherran rinnalla työmaakokouksessa, kastetilaisuudessa, evankeliumia julistettaessa ja ehtoollispöydässä.
Matti Oikarinen puolestaan sanoi saarnassaan, että me kaikki olemme saaneet kutsun Jumalan palvelijoiksi, mutta meidän ei enää tarvitse tarttua kyntöauraan, että muokkaisimme itsestämme ja toisistamme Jumalalle kelpaavia.
– Saamme antaa sen tehtävän meitä taitavammalle, Jeesukselle Kristukselle. Hän on taitavin viljelijä. Hän osaa parhaiten muokata ja lannoittaa sydämiämme. Hän tietää, kuinka syvältä muokata ja millaista hengenravintoa tarvitsemme.

SEURAKUNTALAISET Silja Ursin, Sofia Ursin ja Seija Siponen toivottavat kirkkoherra Matti Oikarisen tervetulleeksi seurakunnan yhteyteen. Oikarinen siunasi Siposen äidin, Irene Leskisen, ja Silja Ursinin mummun, haudanlepoon lauantaina.
– Oikarinen on oikein mukava ihminen. Tunnemme myös Lea Oikarisen, hän on ollut tytön avustajana, kiitteli Silja Ursin. Naiset toivovat, että kirkkoherra houkuttelee seurakuntaan laajasti ihmisiä ja että kaikki otetaan huomioon.

PIISPAA avustivat virkaan siunaamisessa kirkkovaltuuston puheenjohtaja Marjatta Pulkkinen, emerituskirkkoherra Risto Pentikäinen, Kajaanin seurakunna kappalainen Aila Kemppainen ja lääninrovasti Arto Penttinen.