Uutiset (muokattu 20.1.2021) Marianna Grof

Mattobulevardi avautui kirkon läheisyydessä

HEINÄKUUN ajan Käsityökeskuksella nähtävä näyttely koostuu lukemattomista matoista. Kirkonmäkeä reunustava mattobulevardi johdattaa Käsityökeskukseen.

KIRKONMÄKEÄ reunustava mattobulevardi on saanut ihmetystä aikaan. Loppuiko tila pyykkinarulla kesken? Ei sentään! Kiuruvetisten tuomat räsymatot koottiin johdattamaan tie Käsityökeskuksen mattonäyttelyyn.
Kiuruveden käsityökeskukselle jo perinteeksi muodostunut kesänäyttely koottiin kesäkuun lopulla. Näyttelyn suosittuna aiheena toimivat matot ja niiden kutominen.
– Näyttely koostuu mahdottoman erilaisista matoista; uusista, vanhoista, virkatuista ja kudotuista, kertoo Käsityökeskuksen vastaava neuvoja Helena Turunen.
Heinäkuun ajan auki olevasta näyttelystä voi bongata muun muassa arvokkaan ja historiaa huokuvan AnnaQ-merkkisen maton. Se on suunniteltu ja toteutettu 1900-luvulla eläneen taiteilija Anna Halosen kutomon luonnosten pohjalta. AnnaQ onkin Ylä-Savon käsi- ja taideteollisuuden tuotemerkki, joka valmistaa ryijyjä 1900-luvun alkuperäisten luonnosten pohjalta.
Mattonäyttelyn ideana on antaa inspiraatiota muille kutojille ja virkkaajille. Näyttely onkin siltä osin erittäin onnistunut, sillä se sisältää useita eri mattomalleja ja -tekniikoita.
– Näyttely sopii kuitenkin kaikille, sillä se sisältää niin monenlaisia luomuksia. Matot ovat läheinen aihe kaikille, sillä jokainen varmasti on joskus omistanut niitä, lisää Turunen samalla esitellen näyttelyn mattokirjoa.
Käsityökeskuksen toimikunnan kokouksesta liikkeelle lähtenyt idea mattonäyttelystä aluksi hirvitti.
– Pelkistä matoista koottava näyttely voisi olla haastava toteuttaa, mutta onneksi loppujen lopuksi siitä saatiin rauhallinen kokonaisuus, iloitsee vielä Turunen.
Mattonäyttely on koottu noin 15 ihmisen tuomista matoista. Lisäksi näyttelyssä nähdään useita Käsityökeskuksella tehtyjä mattoja. Yksi näyttelyyn mattoja tuova on Kansalaisopistossa opettajana toimiva Leena Aksela. Ensimmäinen hänen matoistaan on perinteinen räsymatto, jonka päälle on kokeilumielessä tehty kankaanpainannalla kuvioita. Akselan toinen matto on letitetty vanhoista t-paidoista leikatusta trikookuteesta. Kummatkin matot ovat Akselan itsetekemiä.
– Olin jo aiemmin aikonut tuoda mattojani Käsityökeskukseen näytille, joten tämä näyttely tulikin hyvään saumaan, iloitsee Aksela.
Mattojen kudonta ja virkkaus on suosittua Käsityökeskuksella, itse asiassa se on kaikista suosituinta! Sen takia tämän kesän näyttely kuvastaakin hyvin Kiuruveden käsityökeskusta.
Jos innostus mattojen kudontaa tai virkkausta kohtaan herää, voi omaa mattoa alkaa työstämään Käsityökeskuksessa. Niin myös apu maton tekemiseen on aina lähellä, sillä talo on täynnä avuliaita ja osaavia ohjaajia.
Anneli Autio sai omaan räsymattoonsa korvaamatonta suunnitteluapua. Kyseinen kirjava ja seitsemänmetrinen räsymatto nähdään myös mattonäyttelyssä.
– Mielestäni matolla pitää olla oma sielu ja henki. Tällä matolla on ne kummatkin, iloitsee Autio.
Aution maton voi löytää näyttelyn jälkeen hänen omasta tuvastaan, paitsi hieman pidennettynä. Autiolla on tarkoitus saada 20 metriä mattoa tupaansa.
Mattonäyttely on kooste kaikenlaisista matoista. Sieltä voi löytää mummolassa olleen vanhan ja kuluneen räsymaton, modernin virkatun sydänmaton ja gustavilaisen ripsimaton. Jokaiselle on jotain!
– Juuri sen takia tämä näyttely onkin niin mahtava! Tässä tulee näkyville todellinen mattokirjo!