Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Kotiseutujuhlassa puhutaan sisällissodan vaikutuksista kiuruvetisiin

KOTISEUTUJUHLASSA kohtaavat kulttuurin ja kotiseutuperinteiden ystävät kaukaa ja läheltä. Kirjailija Heidi Jaatinen pohtii juhlapuheessa sisällissodan vaikutuksia kiuruvetisiin. Kiuruveden kotiseutuyhdistys järjestää perinteisen kotiseutujuhlan Hyvärilän pihapiirissä tulevana sunnuntaina. Juhlapuhujaksi valittu kirjailija Heidi Jaatinen pohtii puheessaan Suomen sisällissodastan sekä sen merkityksestä nykypolville.
– Käyn puheessani läpi sitä, että onko sota yhä tabu vai voimmeko avoimin mielin käsitellä tapahtumia, joista aikaa on kulunut 100 vuotta. Käyn läpi myös sitä, mitä kiuruvetisille tuolloin tapahtui, Jaatinen kertoo.

TÄNÄ vuonna kesäisen juhlan juontavat nuoret 13-vuotias Eevi Huttunen ja 15-vuotias Iina Happonen. Tytöt ovat aiemmin esiintyneet harrastelijateatteri Hulluviiman näytelmissä sekä produktioissa.
– Nuoria olisi mukava saada mukaan juhlaan, Kiuruveden kotiseutuyhdistyksen sihteeri Helena Turunen kertoo.
– Meillä on nyt historian nuorimmat juontajat juhlaan, Turunen jatkaa.
Idea juontoparista oli tullut kotiseutuyhdistyksen hallituksen jäsen Teija Ratiselta.
– Teija ehdotti tyttöjä. He olivat tuttuja Hulluviima-teatterista, jossa ovat tehneet yhteisiä produktioita.
Tytöt ovat innoissaan tulevasta juontokeikasta. Hekin toivovat, että nuorisoa tulisi paikalle.
– Tämä on meille ensimmäinen juontokeikka. Viime vuonna olimme mukana esiintymässä Hulluviiman 7 Veljestä esityksissä, tytöt kertovat.
Juhlassa nähdään Hulluviiman improilua. Kotiseutumuseo on myös avoinna yleisölle sunnuntaina.

KOTISEUTUJUHLALLA on pitkät perinteet. niitä on pidetty jo vuodesta 1950 lähtien. Kiuruveden Kotiseutuyhdistys vietti viime vuonna 70-vuotisjuhlaa.
– Kotiseutujuhlia on pidetty Paavo Ruotsalaisen ajoista lähtien, Turunen kertoo.
– Varmasti välissä voi olla vuosia, jolloin juhlaa ei ole jostin syystä voitu järjestää, mutta pääsääntöisesti juhla on ollut vuosittain.
Tänä vuonna juhlan yhteydessä avataan valokuvanäyttely, jossa on Turusen mukaan kuvia, joita ei ole ennen julkisesti esitetty.
– Kyseessä on ilmakuvia Kiuruveden taajama-alueelta vuodelta 1964. Kuvat ovat Ari ja Viljo Koistisen ottamia. Kiuruveden kaupunki on ostanut julkaisuoikeudet näille kuville, Turunen kertoo.
– Ajatuksena on laittaa kuvista versiot myös kansioon, johon tulee muistiinpanolehtiä. Toivomme, että vierailijat kirjoittaisivat muistojaan kuviin liittyen.