Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Pro-Keskuksen Kela-taksi jäi saamatta

KIURUVEDEN ja Pohjois-Savon Kela-taksitilaukset siirtyivät 1. heinäkuuta Pro-Keskukselle. Muutos aiheutti ongelmia ja Kiuruvedelläkin ainakin yksi asiakas jäi ilman Kela-taksikyytiä.

KIURUVETINEN Seija Siimekselä käytti Kela-taksia viime viikon torstaina. Hän yritti soittaa Kela-taksitilausta Pro-Keskukseen torstaiaamuna kahdeksalta, mutta kahden tunnin jonotuksen jälkeen puhelu katkesi. Asiakaspalvelu oli ruuhkautunut.
– Päätin tilata normaalin kiuruvetisen taksin ja maksoin itse matkani, vaikka minulle olisi kuulunut ilmainen kyyti, sillä omavastuuni on jo täyttynyt. Ennen tätä Pro-Keskusta taksi tilattiin Kajaanista ja sitä ennen Kuopiosta. Kuopion tilauskeskus toimi hyvin ja välillä taksit jopa soittivat ja ilmoittivat, jos myöhästyvät.
Hoidatettuaan Kiuruveden terveyskeskuksessa vuotavan leikkaushaavan Siimekselä ryhtyi odottamaan Kela-taksia. Odotellessa hän soitti kavereille, josko saisi kyydin kotiin. Lopulta Siimekselä kyllästyi odottamiseen ja lähti kävelemään kotiinsa.
– Puolessa välissä kotimatkaa oli jo itku kurkussa, mutta onneksi kaverini pääsi vihdoin hakemaan minut. Miettikääpä millaista on niillä, jotka ovat vielä pahemmin sairaita, Siimekselä sanoo tuohtuneena.
Kiuruvesi-lehti ei tavoittanut Pro-Keskusta kommentoimaan Kela-taksitilausten ongelmia. Kelasta kerrotaan, että suurimmat asiakkaille näkyneet ongelmat olivat juuri viime viikon torstaina, kun Pohjois-Savon tilausvälityskeskus ruuhkautui. Tällä hetkellä Kiuruveden omista takseista ainoastaan kaksi ajaa Kela-takseja ja kyytejä hoitavat myös muualta maakunnasta tai jopa toisen maakunnan alueelta tulevat autot.
– Jos olet tilannut taksimatkan hyvissä ajoin, viimeistään matkaa edeltävänä päivänä klo 14.00 mennessä, mutta tilausvälityskeskus ei pysty järjestämään kuljetusta sovittuna ajankohtana, voit tehdä matkan muulla tavoin ja hakea matkan aiheuttamista kustannuksista korvauksia tilausvälityskeskuksesta jälkikäteen. Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä ja potilasturvallisuuden ei pitäisi vaarantua, kertoo Kelan projektipäällikkö Jani Reinikainen.

KIURUVEDEN Taksiautoilijoiden puheenjohtaja Lasse Pötsönen harmittelee, että toimiva järjestelmä romutettiin kerta heitolla, kun taksiliikenne vapautui heinäkuun alussa. Paikkakuntakohtaisten lupakiintiöiden poistuminen, hinnoittelun vapautuminen sekä päivystys- ja ajovelvoitteen poistuminen näkyvät jo nyt Kiuruveden katukuvassa.
– Tähän kaiken päälle tuli vielä tämä Kela-taksien muutos. Kyllä syrjäseudut tulevat kärsimään ja suuret keskukset voittaa. Tämä on sitä keskittämispolitiikkaa. Invalidien Kela-kuljetuksissa on pahin tilanne, sillä Kiuruvedellä ei ole nyt yhtään omaa invataksia, joka ajaa Kela-kyytejä. Kyydit tulevat kaukaa, kyllä tämä harmittaa asiakkaiden puolesta.
Lakimuutoksen jälkeen Kiuruvedellä on jo lopettanut kaksi taksiautoilijaa.
– Kyllä tämä muutos näkyy varsinkin jos muualta tulee takseja meille. Eihän täällä ole olemassa olevillekaan tarpeeksi töitä, kun Kela-taksikyydeistä tuli iso osa tilistä. Pro-Keskus ei hyväksy käyttöönsä meillä vallalla olevaa mittarijärjestelmää ja uuden vaihto tulisi kalliiksi. Tämä on hankala pattitilanne taksiyrittäjille ja moni miettii tulevaisuuttaan, tuskastelee Pötsönen.
Jatkossa Kiuruveden taksiasemalla ei ole arkisin yöpäivystystä.
– Jos tietää arkiyönä tarvitsevansa taksia, kannattaa kyyti tilata jo etukäteen. Myös taksin tilausnumero tulee muuttumaan, Pötsönen kertoo.