Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvedelle kaksi karhunmetsästyslupaa

KIURUVEDEN alueelle on myönnetty kaksi poikkeuslupaa karhunmetsästykseen. Kaiken kaikkiaan Pohjois-Savossa saa kaataa 12 karhua. Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnettiin maakunnan tiheimmille karhualueille, joilta on pidemmän aikaa kirjautunut pentuehavaintoja ja karhun aiheuttamia vahinkoja.
Maa- ja metsätalousministeriö on säätänyt, että metsästysvuoden 2018–2019 saa saalistaa enimmillään 355 yksilöä.
Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Savon alueen vuoden 2017 pentueiden määräksi 14–16 pentuetta ja pentutuotoksi 25–30 pentua. Vuoden 2018 pentutuotoksi arvioidaan 30 pentua. Maakunnan karhukannaksi ennen metsästyskautta 2018 arvioidaan 110–130 yli vuoden ikäistä karhua.
Vuoden 2016 aikana karhut rikkoivat mehiläispesiä ja rehupaaleja Pohjois-Savon alueella yhteensä 33 814 euron edestä. Viime vuonna arvioidut vahingot olivat lähes kaksinkertaistuneet 59 866 euroon.
Karhuvahinkoja on pyritty estämään ennalta muun muassa suojaamalla mehiläistarhoja sähköaidoilla. Mehiläistarhaajat saavat aitaustarvikkeet Suomen riistakeskuksen kautta korvauksetta käyttöönsä.
Suomen riistakeskuksesta huomautetaan, että jokaisen on syytä hävittää kesämökkien ja kotitalouksien jätteet siten, etteivät karhut pääse tottumaan ”helppoon ja makeaan elämään”. Houkuttavaan ravintokohteeseen tottuneen karhun vieroittaminen huonosta tavasta on monasti erittäin hankalaa, joskus mahdotonta ja ainoaksi keinoksi jää karhun lopettaminen.
Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.2018. Viime vuonna Pohjois-Savossa kaadettiin kannanhoidollisilla poikkeusluvilla yhteensä yhdeksän karhua, seitsemän Pohjois-Savon ja kaksi Etelä-Savon aluetoimistolta myönnetyillä luvilla.

METSÄSTYSLUPAA hakenut Osmo Tikka on tyytyväinen kahdesta karhunkaatoluvasta. Luvilla metsästetään kaksi vahinkokarhua, toinen karhunmetsästys painotetaan Pattosuolle, pitäjän eteläpäähän, toinen karhunkaatoalue valitaan tilanteen mukaan.
Tikan mukaan karhuilla on nyt paineita mennä mehiläispesille, sillä marjasadosta ei tule kovin hyvä ja syödä pitää.
– Nyt vain miehet ja koirat treenaamaan karhunkaatoon, hehkuttaa Tikka.
Tikan mukaan karhukanta on hyvä ja Kiuruvedellä karhut ovat sen vuoksi olleet häiriöksi mehiläistarhoilla. Karhu on tullut myös pihapiiriin ja repinyt paaleja.
– Syksyllä katsotaan, että ammutaan nimenomaan vahinkoa tuottava karhu.
Kiuruvedellä karhunkaatoon käydään 21.8., vaikka metsästys alkaa jo edellisenä päivänä. Kiuruvedellä halutaan käydä ensin sorsastamassa.
Kiuruvedellä kaadettiin viime syksynä kannanhoidollinen, niin sanottu hunajakarhu. Metsästystä johti Osmo Tikka. Karhun ampui Jarmo Sisso.