Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Loistavissa fiiliksissä Iskelmäviikkoon

Kiuruvedellä ollaan loistavissa fiiliksissä, kun Iskelmäviikko juhlii 20-vuotistaivaltaan. Sää suosii tapahtumaa ja karavaanarit ovat varanneet paikkoja enemmän kuin aikaisempina vuosina. Samoin lippujen ja passien myynti on käynyt vilkkaasti.

MAANANTAINA Iskelmäviikon ohjelmavastaava ja Iskelmä Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Vartiainen kävi tarkistamassa, miten työt etenevät IskelmäAreenalla niin, että avajaisia päästään viettämään tänään keskiviikkona. Pääteltta ja ravintolateltta ovat nousseet pystyyn ennätystahtia. Koskaan aikaisemmin iskelmätapahtuman historiassa ei ole saatu töitä näin hyvälle mallille kuin tänä vuonna.
– Myös tunnelma talkoolaisten keskuudessa on ollut erinomainen, myhäilee Vartiainen.
Vartiainen kiitteleekin vuolaasti talkoolaisia, joita Iskelmäviikolla on noin 300. Ilman talkoolaisten panosta Iskelmäviikko ei onnistuisi. Myös iskelmätoimistossa ja Kuorevirran karavaanarialueen infossa touhuaa juhlaviikolla kymmenkunta nuorta ihmistä.
Karavaanarit ovat varanneet ennakkoon paikkoja enemmän kuin aikaisempina vuosina, karavaanaripaikkoja on myyty 657 kappaletta, kun viime vuonna paikkoja varattiin ennakkoon 601.
– Viime vuonna karavaanareita tuli 737 vaunukuntaa. Karavaanareita on tullut ilman ennakkovarausta vähimmillään 136 vaunukuntaa ja enimmillään 270 vaunukuntaa, Vartiainen laskee.
Ohjelmistossa on tapahtunut sen verran muutoksia, että Katri Helena on perunut Kiuruveden keikkansa sairauden takia, Katri Helenan tilalle tulee Yölintu ja Simo Silmu. Torstai-iltana esiintyvät myös Saija Tuupanen (15 vuotta Tangokuningattarena) ja Souvarit (40 vuotta suomalaisten tanssittajana).
Tangokuningas Jarno Kokon piti esiintyä Iskelmäviikolla lauantain konsertissa, mutta Kokko ei pääse paikalle aikataulusyistä. Kokko voitti IskelmäMestarit-laulukilpailun vuonna 2016. Lauantain IskelmäMestarit estradilla -konsertissa esiintyy joka tapauksessa tangokuningasfinaaliin noussut, vuoden 2014 IskelmäMestari Mika Mäkkeli, samoin kuin Miia Lehtio IskelmäMestari vuodelta 2014. Estradilla ovat myös viime vuoden IskelmäMestari Keijo Hietikko ja tämän vuoden tangofinalisti Hanna Hirvonen, IskelmäMestari vuodelta 2016.
Avajaiskonsertissa esiintyvät Hirvosen lisäksi tangoprinsessa 2018 Virpi Piippo, tangokuningas Pekka Mikkola, tangoprinsessa Mia Leivo sekä Kilimun solisteja vuosien varrelta: Teemu Lehtola, Juha Remes, Kati Huttunen, Juha Vartiainen ja Tanja Partanen.

UUTTA Iskelmäviikolla on vip-ravintola, josta on suora katseyhteys päälavalle. Vip-teltassa on tarjolla gourmet-ruokaa, oma tarjoilija ja oma vessa. Vip-tila on perjantai-illan osalta loppuunmyyty.

VARTIAINEN kuvaa iskelmätapahtuman 20-vuotista taivalta huikeaksi matkaksi.
Iskelmätapahtumaa olivat aikanaan perustamassa Reijo Glad, Heikki Komulainen ja Lasse Lintala.
Vartiainen on ollut tapahtumassa mukana tavalla tai toisella koko sen historian ajan. Milloin esiintymässä ja milloin juontamassa.
– Tapahtuma on mennyt koko ajan eteenpäin. Kävijämäärä on hitaasti noussut. Se, että tapahtuma on Kiuruvedellä edelleen, osoittaa sitkeyttä yhtiömiehiltä ja talkoolaisilta, Komulainen päättelee.
Iskelmäviikon yksi voima on korkeatasoinen IskelmäMestarit-laulukilpailu, useat IskelmäMestarit-laulukilpailussa mukana olleet ovat menestyneet Seinäjoen Tangomarkkinoilla.
Iskelmän valinta on myös osunut Vartiaisen mukaan oikeaan, sillä aitoja iskelmätapahtumia ei ole Suomessa muita kuin Seinäjoen tangomarkkinat ja Iskelmäviikko. Muualla ei rehellistä vanhaa tanssimusiikkia kuule.
Vartiainen näkee, että jatkossa karavaanarialueita on kehitettävä, IskelmäAreena on nyt sellainen kuin sen pitää olla, tanssilattia ja esiintymislava ovat oikeassa paikassa. Myös karavaanareiden varausjärjestelmä on mennyt kahden vuoden aikana ison askeleen eteenpäin, paikan maksaminen netissä helpottaa alkuruuhkaa.
– Rakenteet ovat kunnossa, ihan isoa remonttia järjestelmään ei tarvitse tehdä, toisaalta ei ole vara myöskään yhtään höllätä, kiteyttää Vartiainen.
Vartiainen toivoo, että paikallinen nuoriso tulee lauantaina kuuntelemaan Ellinooraa ja paikallista Wet Plugs -yhtyettä. Ellinooraan voi ostaa erillisen yölipun.
Vartiaisen haaveena on, että uudet tangokuninkaalliset saataisiin esiintymään ensimmäistä kertaa valinnan jälkeen suurelle yleisölle Iskelmäviikolla.