Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Juuret-mitali kaupungille

KIURUVEDEN kaupunki sai tämänvuotisen Juuret-mitalin. Kiuruvesi-seuran puheenjohtaja Uolevi Kärkkäinen perusteli valintaa sillä, että kaupunki on ollut koko seuran historian ajan tärkeä tukija ja yhteistyökumppani. Yhteistyö on ollut kautta aikain hedelmällistä, vaikka ihmiset kunnassa ja kaupungissa ovat vaihtuneet. Näin seura haluaa muistaa juuriaan. Toinen syy mitalin luovuttamiseen kaupungille on kuvanveistäjä Antero Ruotsalainen, hän suunnitteli Juuret-mitalin ja hänen töistään on Kulttuuritalossa pysyvä näyttely. Juuret-mitali sijoitetaankin pysyvästi Ruotsalaisen näyttelyn yhteyteen.
Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka sanoi kiitospuheessaan ”huvinvointivaltio Los Kiuruves” -puolesta, että Juuret-mitali on huomionosoitus pitkälle jatkumolle, organisaatiolle ja yksilöille.
– Kiuruvedeltä on lähtenyt maailmalle monella tavalla ansioituneita ja menestyneitä ihmisiä, niukkuus ei ole vieraannuttanut mistään, vaan on oltu yhteiskunnallisesti aktiivisia. Nostettakoon esiin valtiopäivämies Heikki Tikkanen Hingunniemestä, hän on yksi osa jatkumoa.
Muiniekka kertoi, että kaupunki valmistelee sukuseuran kanssa Tikkasen henkisen perinnön muistamista.
– Onhan kaupungin strategiassakin, että alleviivaamme edelläkävijyyttä. Tikkanen oli Kiuruveden ensimmäisen kyläkoulun perustaja. Kaikille kiuruvetisille juuret ovat tärkeät, summasi Muiniekka.
Juuret-mitali myönnettiin nyt seitsemännen kerran Kiuruvesi-seuran 70-vuotisjuhlassa Kulttuuritalossa. Juuret-mitalin myöntävät Kiuruvesi-seura, Kiuruveden kaupunki ja Kiuruvesi-lehti.
Juhlapuheen pitänyt kotiseutuneuvos Seppo Kononen sanoi, että tuttuus, läheisyys ja sukulaisuuden tunne ovat niin vahvoja voimia, että ne pitävät kiuruvetiset kiinni juurissaan.
Kononen sanoi, ettei hänen ikäpolvensa imenyt kiuruvetisyyttä äidinmaidosta, vaan kasvoi kiurukkaiksi luontevasti arjen askareissa.
– Lauluntekijä Jaakko Löytty puhuu hengellisessä laulussaan ”kahden maan kansalaisista”. Juuri sellaisia me kiurukkaat olemme. Kiuruvedeltä saimme perintönä niin vahvat juuret, että meillä muualle muuttaneilla on säilynyt elävä yhteys synnyinsijoille ja että uusissa oloissa vahvoista juurista on noussut ilmoille uusia, elinvoimaisia versoja.