Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kiuruvedellä aloitti uusi yksityinen ryhmäperhepäivähoitokoti

YHTYLÄSSÄ avasi tänään ovensa uusi yksityinen ryhmäperhepäivähoitokoti Ketunleipä, jota pyörittävät yrittäjät Asta Erholtz ja Kreetta Junnonen. Kaupungilla olisi vieläkin tarvetta uusille perhepäivähoitajille.

RYHMIS Ketunleipä käynnistää tänään toimintansa Yhtylässä. Ensimmäisen yksityisen ryhmäperhepäivähoitokodin takana ovat lapsuudenystävät Asta Erholtz ja Kreetta Junnonen.
– Toiminnassamme otetaan huomioon luontoa kunnioittavat elämäntavat ja ekologisuus. Tiivistetysti ryhmiksessämme on luovasti luontoa, leikkiä ja liikuntaa, kertovat tuoreet yrittäjät.
Yksityinen päivähoito on Kiuruvedellä vielä harvinaista. Tällä hetkellä yksityistä päivähoitoa tarjoaa ainoastaan päiväkoti Päivänkakkara.
Kaupungin palkkalistoilla olevia perhepäivähoitajia on tällä hetkellä 15 sekä kolme kotiryhmistä. Kaupungin kiinteistöissä toimivat Hovin ryhmis ja Lähteen ryhmis. Kunnallisia päiväkoteja ovat Satumetsän päiväkoti, päiväkoti Kimppa ja Luonnossa Kotonaan Rytkyn päiväkoti. Kaupungilla olisi tarvetta uusille perhepäivähoitajille. Tällä hetkellä kunnallisissa päiväkodeissa on 200 lasta ja perhepäivähoidossa sata lasta.

UUDET yrittäjät ovat intoa täynnä käynnistäessään ryhmiksen toimintaa. Ketunleivälle löytyivät juuri sopivat tilat Yhtylästä rivitalohuoneistosta, joka oli kuin tehty kahdeksan lapsen ryhmikselle. Kolmiosta löytyvät leikkihuone, nukkumahuone, toimisto, keittiö ja pesutilat sekä oma takapiha.
– Alussa ajattelimme etsivämme tilat Korkeakankaalta, mutta tämän löydettyämme, tiesimme paikan olevan oikea. Löysimme läheltä mahtavan metsän, järven rantaankaan ei ole pitkästi ja samassa pihapiirissä toimii jo perhepäivähoitaja. Talvella pääsemme nauttimaan Salmisentien puiston hiihtoladusta ja Yhtylän luistelukentästä, iloitsevat Erholtz ja Junnonen.
Ketunleivän yrittäjät haluavat jatkossa tehdä yhteistyötä toisten perhepäivähoitajien kanssa. Myös päiväkoti Päivänkakkarasta he ovat saaneet kullanarvoisia neuvoja ja kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Eeva Peltola on ollut hyvä tuki.
– Moni on ollut innoissaan yrityksestämme. Erityisen hyvältä on tuntunut, kun pitkän linjan ammattilaiset ovat kannustaneet tähän ja luottaneet meihin, iloitsevat Erholtz ja Junnonen.
Erholtz on koulutukseltaan varhaiskasvatukseen erikoistunut sosionomi ja Junnonen lastenhoitoon erikoistunut lähihoitaja. Molemmat ovat työskennelleet päiväkodeissa vuosien ajan. Viimeksi Junnonen työskenteli Hovin ryhmiksessä ja Erholtz Satumetsän päiväkodissa.
– Meille pieni ryhmäkoko on tärkeä arvo. Pystymme tarjoamaan lapsilähtöistä ja kodinomaista toimintaa. Arjen periaatteisiimme kuuluu myös kiireettömyys. Toimimme lapsilähtöisesti kiireettömästi tutkien, mutta tietenkin säilyttäen päivässä perusrytmin ruokailuineen ja päiväunineen.
Päiväkodin arjessa nähdään luovuutta monipuolisesti. Onhan Junnonen intohimoinen teatteriharrastaja Hulluviimassa. Erholtzin vahvuutena ovat tanssi ja voimistelu.
Uuden päiväkodin tilat ovat niin kodinomaiset, että siellä voisi kuvitella asustavan suurperheen. Olohuoneen seinältä puuttuu vielä taulu, koska se halutaan tehdä yhdessä lasten kanssa.
– Meidän omat lapset ovat jo koekäyttäneet tiloja ja todenneet ne toimiviksi. Tärkeintä meille on, että lapsilla on hyvä ja turvallinen olo. Emme ole siis luomassa mitään spektaakkelia, vaikka luovia olemmekin. Lapset luovat lopullisen ilmeen Ketunleipään, kertovat yrittäjät.