Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kalliokylän koulu on hyvä kasvualusta

ENSI viikon maanantaina 78 ensimmäisen luokan oppilasta aloittaa koulutiensä. Neljässä kyläkoulussa, Nivan koulussa ja yläkoulussa on yhteensä 804 peruskoululaista. Lukiossa opiskelunsa aloittaa 38 uutta opiskelijaa.

EKALUOKKALAINEN, 7-vuotias Anna Siponen, asuu kiven heiton päässä Kalliokylän koulusta. Viime vuonna koulumaailma tuli tutuksi esikoulun kautta, mutta nyt Anna aloittaa yhdeksän vuotta kestävän puurtamisen peruskoulussa.
– Eskarissa mukavinta olivat leikkitunnit, askartelu, käsityöt ja kuvaamataito, luettelee Anna.
Annan pikkusisko, 6-vuotias Emilia, lähtee esikouluun. 31 oppilaan kyläkoulussa esikoululaiset ja 1.-2.-luokan oppilaat ovat samassa luokkahuoneessa, joten sisarukset viettävät paljon aikaa toistensa seurassa.
– Tyttöjen koulumatka on reilu kilometri, mutta tuomme heidät useimmiten kouluun, koska Kalliokyläntie on sen verran vaarallinen. Joskus tytöt voivat tulla metsäpolkua pitkin ja menipä Anna välillä eskariin hiihtämälläkin, kertoo sisarusten isä Markku Siponen.
Markku Siposelle Kalliokylän koulu on tuttu paikka, sillä hän on itsekin koulun kasvatteja.
– Täällä on paljon yhteisöllisyyttä, kun koulu ja kyläyhdistys järjestävät juhlia ja muita illanviettoja. Olemme vaimoni Sannan kanssa tyytyväisiä kouluun ja innolla odotamme, että 4-vuotias Iida tyttäremme aloittaa koulutien, Markku Siponen kertoo.

KALLIOKYLÄN koulussa alkoi remontti heti kesäkuussa koulujen päätyttyä. Kesän aikana alakerran kahteen luokkahuoneeseen ja wc-tiloihin uusittiin lattiarakenteet sekä vesijohdot ja viemäröinnit. Vanha puulattia vaihdettiin muovimattoon. Kalliokylän koulun remonttiin on budjetoitu 50 000 euroa ja korjaustöitä jatketaan vielä ensi kesänä. Urakoitsijana on Rapis Oy.
– Kalliokylän koulussa ei ollut sisäilmaongelmia, vaan remontti on normaalia koulurakennuksen ylläpitoa ja energiatehokkuuden lisäämistä. Toissa vuonna rakennuksen vesikatto uusittiin, kertoo kiinteistönhoitajien esimies Ahti Räihä.
Koulunjohtaja Niina Kärkkäinen on työskennellyt Kalliokylän koulussa viimeiset 20 vuotta.
– Joka syksy tulen työpaikalle yhtä innokkaasti. Kyläkoulussamme on hyvä toimia, kun porukassamme ovat vahvasti mukana myös vanhemmat ja koko kyläyhteisö, iloitsee Kärkkäinen.
Kalliokylän koulussa on Kärkkäisen lisäksi toinen opettaja Miisa Tikka, kaksi koulunkäynninohjaaja, vieraileva tuntiopettaja sekä keittäjä.
– Pysyvä henkilökunta on vahvuutemme. Myös keittäjä on yksi kasvattajista ja tärkeä aikuinen lapsille. Kyläkoulu on hyvä kasvualusta lapsille, painottaa Kärkkäinen.

TÄNÄ vuonna Kiuruvedellä koulutiensä aloittaa 78 ensimmäisen luokan oppilasta, esikoululaisia on yhteensä 88. Keskustan alueen kaikki 58 esikoululaista siirtyvät varhaiskasvatuksen puolelle. Peruskoululaisia on yhteensä 804, kun mukaan lasketaan koulujen esikoululaiset. Kyläkouluissa on yhteensä 160 oppilasta, joista Kalliokylässä 31, Lahnajoella 29, Luupuvedellä 49 ja Rytkyllä 51.

LUKIOSSA opiskelunsa aloittaa 38 uutta opiskelijaa ja yhteensä opiskelijoita on noin 145.
– Lukiolaisten opinnot alkavat ensi viikon maanantaina, mutta täydellä teholla ruvetaan puurtamaan tiistaina. Kaikilla opiskelijoillamme tulee olla kannettava tietokone, sillä se on tärkeä opiskeluväline, jota käytetään aikanaan myös ylioppilaskirjoituksissa. Myös oppimateriaalit voi valita digikirjoina perinteisten kirjojen sijaan, kertoo rehtori Arja Pentikäinen.