Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Karjalan lennoston sotilasvala tuo Kiuruvedelle 130 alokasta

KIURUVETISILLÄ on hieno tilaisuus päästä näkemään lauantaina, kun Karjalan lennoston noin 130 alokasta vannoo sotilasvalan ja -vakuutuksen Kiuruvedellä. Joukossa on yksi kiuruvetisjuurinen alokas. Sotilasvala ja -vakuutustilaisuuteen liittyy ohimarssi sekä Hornetin ylilento. Myös puolustusvoimien kalustoon on mahdollista tutustua Kuorevirran urheilualueella. Kaikkiin tapahtumiin on yleisöllä vapaa pääsy.
– Nyt sotilasvalan tai -vakuutuksen antajat ovat astuneet palvelukseen Karjalan lennostoon 9.7.2018, kertoo suojausyksikön päällikkö, majuri Marko Kontkanen Karjalan lennostosta.
Kiuruvedelle tulee lauantaina alokkaiden lisäksi heidän sukulaisiaan ja ystäviään noin 750 henkilöä. Kun päälle lasketaan vielä muu yleisö, lisääntyy Kiuruveden väkimäärä lauantaina noin 1 500–2000 ihmisellä.

SOTILASVALA ja -vakuutustilaisuus pitää sisällään seppeleenlaskun sankarihautausmaalle, kalusto- ja asenäyttelyn, ohimarssin ja ylilennon sekä maanpuolustusjuhlan. Tapahtumat käynnistyvät kello 9 ja päättyvät iltapäivällä noin kello 14.30.
Tapahtumapaikkoina ovat Kuorevirran urheilualue, ohimarssi on Erejärventiellä, sotilasvakuutus kaupungintalon aukiolla, sotilasvala Kuorevirran alueella ja seppeleenlasku hautausmaalla.
Ohimarssin vastaanottavat veteraani Toivo Kurkkio, Karjalan lennoston komentaja, eversti Timo Herranen ja Kiuruveden kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka.

MIKSI sotilasvala ja -vakuutus ovat juuri Kiuruvedellä? Kontkanen kertoo, että kaupungeilta ja kunnilta tiedustellaan noin viiden vuoden välein, haluaisivatko ne järjestää sotilasvala- ja vakuutustilaisuuden yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.
– Puolustusvoimat kunnioittaa Kiuruveden kaupunkia osoittamalla sinne sotilasvala- ja vakuutustilaisuuden, kun Kiuruvesi täyttää tänä vuonna 145 vuotta, Kontkanen jatkaa
Lisäksi kaupungit voivat halutessaan järjestää maanpuolustusjuhlan sotilasvala- ja vakuutustilaisuuden yhteydessä.
Tällä hetkellä Karjalan lennostolla on olemassa suunnitelma vuoteen 2022 asti vala- ja vakuutuspaikkakunnista. Rautavaara järjestää vuonna 2019 sotilasvala- ja vakuutustilaisuuden yhteistyössä Karjalan lennoston kanssa.
Kainuun prikaati järjesti sotilasvala- ja vakuutustilaisuuden viimeksi Kiuruvedellä vuonna 2003.
Sotilasvala ja -vakuutustilaisuuden suunnittelu aloitettiin noin vuosi sitten. Varsinainen suunnitteluryhmä kasattiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2018. Kiuruvetisiä talkoolaisia on eri tehtävissä päivän aikana noin 80. Suurin osa ruokahuollossa.
Karjalan lennoston pitämän sotilasvala- ja vakuutustilaisuuden ohjelma on sama kaikilla paikkakunnilla ja se perustuu puolustusvoimien yleiseen palvelusohjesääntöön.
Kiuruveden kaupungin järjestämässä maanpuolustusjuhlan ohjelmassa näkyvät kaupungin erityispiirteet muun muassa esiintyjien osalta.

MIKSI sotilasvala- ja vakuutustilaisuutta kannattaisi tulla seuraamaan?
– Sotilasvala ja -vakuutustilaisuus on kokonaisuutena hieno ja juhlava tilaisuus. Se muistuttaa meitä kaikkia ennen kaikkea siitä, että puolustusvoimat näkyy kaikkialla ja kuuluu kaikille. Lisäksi paikalliset sotaveteraanit ja lotat ovat tilaisuuden kunniavieraita, kiteyttää Kontkanen.
Sotilasvalan yhteydessä kaupunkilaiset voivat osallistua vapaasti päivän aikana pidettävien tapahtumien seuraamiseen.
Kontkanen lisää, että Kiuruvedellä, kuten muillakin sotilasvala ja -vakuutuspaikkakunnilla, tullaan näkemään ryhdikkäitä, suomalaisia nuoria varusmiehiä ja kokeneita, paikallisia reserviläisiä.