Kuva: JAANA SELANDER
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen: Mitä valiokuntapaikkoja voi antaa jatkossa oppositiolle?

KIURUVETINEN kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) matkasi maanantaina Helsinkiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen soteuudistuksen tiimoilta. Eduskunta aloittaa työnsä vasta tiistaina 4.9.Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu toistamiseen ennen ssyyskuun alkua ja syyskuu tulee olemaan valiokunnalle työntäyteinen, että laki soteuudistukseen liittyvästä valinnanvapaudesta saadaan perustuslakivaliokuntaan ja edelleen eduskunnan suureen saliin käsiteltäväksi marraskuussa.

LEHDISTÄ olemme saaneet lukea, kuinka riitaisaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa soteuudistuksen käsittely on ollut. Kaikki valiokunnan keskustalaiset jäsenet sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala tekivät heinäkuussa kirjelmän eduskunnan puhemiehelle valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sdp)toiminnasta.
– Missään kunnanhallituksen tai valtuuston kokouksessa ei sallittaisi, että kannatettuja esityksiä ei käsitellä, mutta näin on tapahtunut sosiaali- ja terveysvaliokunnassa neljä kertaa, Heikkinen sanoo.
Heikkinen luonnehtii SDP-vetoista valiokunnan johtamistyöskentelyä uudenlaiseksi poliittiseksi toiminnaksi, jota ei ole ennen eduskunnassa nähty. Viimeisin Kiurun esiintulo oli, kun hän sanoi, että valinnanvapauslaki kaatuu viimeistään perustuslakivaliokunnassa.
– Meidän parlamentaarinen hienous on se, että merkittävissä valiokunnissa, missä käsitellään hallituksen uudistuksia, voi olla opposition edustaja puheenjohtajana. Ennen valiokunnan puhenjohtajuutta ei ole käytetty oppositiopolitikointiin näin räkeästi kuin nyt tapahtuu. Tämä uudenlainen poliittinen toiminta tulee vaikuttamaan jatkossa siihen, mitä valiokuntapaikkoja voi oppositiolle antaa johdettavaksi.
Heikkisen mukaan valiokunnan työskentely sujui oikein hyvin, kun puhetta johti vuosi sitten demareiden Tuula Haatainen.
– Nyt demarit jarruttavat ja ovat ääneenkin sanoneet, että heillä on tavoitteena kaataa sote-esitys. Toivon, että uudistus, jota on yritetty läpi viedä 14 vuotta, nyt hyväksytään. Onhan perustuslakivaliokunta jo hyväksynyt maakunnat hallinnon pohjaksi, ihmiset pääsevät maakunnissa demokraattisesti osallistumaan päätöksentekoon.

HEIKKINEN on saanut terveyskeskusten lääkäreiltä ja hoitajilta sellaista viestiä, että kentällä ollaan intoa täynnä ottamassa vastaan soteuudistus, mutta tilanne alkaa olla kestämätön, kun rakenneuudistusta ei ole saatu tehtyä, sillä uutta lakia odotettaessa ei kentällä ole voitu kehittää toimintaa.
– Jos soteuudistus nyt kaadetaan, menee taas useita vuosia hukkaan ennen kuin päästään seuraavan kerran päättämään. Syyt, miksi soteuudistus tarvitaan eivät ole kadonneet minnekään, päin vastoin. Suomi ikääntyy vauhdilla ja peruspalvelut rapautuvat monin paikoin ja sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstöä on vaikea saada.
Soteuudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki tuli perustuslakivaliokunnalta sosiaali- ja terveysvaliokuntaan uudelleen käsiteltäväksi kesäkuussa.
– Uskon, että valiokuntaneuvokset ovat kesän aikana maakunta- ja soteuudistuksen raamilait kirjoittaneet ja valinnanvapauslaki on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulevien päivien työtä. Mietintö pitää saada valmiiksi ja perustuslakivaliokuntaan ja edelleen äänestykseen eduskunnan suureen saliin marraskuussa.
Heikkinen kertoo, että soteuudistuksen poliittinen jarrutus vaikuttaa monien muiden lakien ksäittelyyn siirtymiseen: sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulisi ehtiä käsitellä paljon muitakin asioita, kuten ensi vuoden budjettilait, vammaispalvelulaki, itsemääräämisoikeuslaki, terveydenhuollon asiakasmaksulaki, lomitusuudistus, biopankkilaki, genomilaki, tietosuojalakeja.

HEIKKINEN sanoo, että kaiken perusta on kestävä talous ja talouden kuntoon laittamisessa on onnistuttu. Kipeitäkin ratkaisuja on jouduttu tekemään, mutta niiden ansiosta jatkossakin voidaan puhua pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta.
– Terveelle taloudelle voidaan rakentaa palveluja, jossa myös heikoimmat ihmiset pärjäävät. Jos talous on heikossa kunnossa, heikot kärsivät. Tämä on nähty esimerkiksi Itä- ja Etelä-Euroopassa ja vastikään Venezuelassa.

KELA-VALTUUTETTU Hannakaisa Heikkinen sanoo, että Kela-takseja välittävä Pro-Keskus Oy on tehnyt sopimusrikkeitä, sillä keskuksessa puhelimeen ei ole vastattu, kun taksia on tilattu, eikä tilattu taksi ole aina tullut.
– Kelan kilpailutuksessa Pro-Keskus on luvannut asioita, mitä se ei ole täyttänyt. Silloin täytyy antaa sanktioita ja jos sanktioiden jälkeen toiminta ei lähde rullaamaan, sopimus täytyy purkaa, sanoo Heikkinen.
Heikkinen sanoo, että kun taksilla sairasta ihmistä kuljetetaan terveydenhuoltoon, taksi edustaa muutakin kuin kyytiä, taksi edustaa turvaa, että kyyti tulee ajallaan ja taksiin pystyy luottamaan.
– Tätä ei ole ymmärretty. On eri asia lähteä taksilla Kiuruvedeltä Kysiin ja sanoa heipat kuskille, joka lähtee heti pois, kun sellaisella henkilöllä, joka tilaa taksin Kuopiossa.
Heikkinen on saanut Kela-taksin toimimattomuudesta lukuisia soittoja ja sähköposteja, lisäksi ihmiset ovat kertoneet kokemuksistaan kasvotusten.
– Kela-kyyteihin käytetään 150 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa vuosittain. On oikein, että etsitään uusia tapoja tuottaa palvelua, mutta uudistukset eivät saa heikentää palvelua ja perusturvaa. Siinä ei ole järkeä, että yhden taksin kyydissä on yksi ihminen ja kaikki taksit menevät samaan suuntaan, järkevää on, että taksissa on useampi ihminen.
Heikkinen muistuttaa, että Suomessa on alueita, joissa Kela-taksiuudistus on onnistunut ja toimii.
– Savossa välityskeskus ei ole pystynyt täyttämään Kelan kanssa sovituuja ehtoja, sitä ei voi katsoa sormien lävitse.