Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Luomutuotteiden kulutus on kasvussa

LUONNON päivää vietettiin Mäntylän luomutilalla Kiuruveden Aittojärvellä. Jaana ja Tuomo Tikka esittelivät tilansa toimintaa. Luomun kulutus kasvaa tasaisesti koko maassa. Moni kuluttaja on kokeillut jotain luomutuotetta.

LUOMUTUOTTEIDEN kulutus kasvaa Suomessa tasaista vauhtia. Säännöllisesti luomua käyttävien aikuisten määrä on 150 000 suurempi kuin kaksi vuotta sitten ja 400 000 suurempi kuin vuonna 2010. Yli puolet suomalaisista käyttää luomua säännöllisesti, muutamasta kerrasta viikossa kertaan kuukaudessa. Niin ikään yli puolet luomua säännöllisesti käyttävistä on aktiivikäyttäjiä, jotka syövät luomutuotteita ainakin viikoittain. Tämä käy ilmi ProLuomun vuoden 2017 kuluttajabarometristä.
Aktiivikäyttäjistä 70 prosenttia on lisännyt luomutuotteiden käyttöä ja 80 prosenttia arvioi myös lisäävänsä sitä jatkossa. Muista säännöllisistä käyttäjistä käyttöä on lisännyt 40 prosenttia ja 70 prosenttia aikoo lisätä sitä jatkossa. Vain 10 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä ei ole tutustunut luomuun lainkaan, kun osuus oli 14 prosenttia vuonna 2015 toteutetussa kyselyssä. Aktiivisimpia luomun käyttäjiä ovat edelleen 30-49-vuotiaat naiset ja lapsiperheet.

LUONNON päivänä 25. elokuuta kiuruvetisen luomutila Mäntylän Jaana ja Tuomo Tikka tarjosivat ihmisille mahdollisuuden tutustua luomutilan toimintaan sekä luomutuotteisiin. Tila tuottaa luomumaitoa sekä pienimuotoisesti luomulihaa. Pellot ovat olleet luomussa vuodesta 1997. Tilalla on viljelyssä nurmia monipuolisesti sekä kevätviljoista ohraa ja kauraa.
– Meillä on puhdas luomutila. Tilalla on hyvinvoiva luomukarja ja päätoimialana on tuottaa luomumaitoa, Tikka kertoo.
Tapahtumaan on saapunut satakunta henkeä naapurustosta, mutta myös lähipitäjistä. Nivalalainen Niina Hautalahti on tullut vierailulle puolitoistavuotiaan Sointu-tyttären kanssa.
– Luomutuotteita tulee käytettyä aika harvoin. Jos tarjouksessa on tuotteita, niin saatan ottaa kermoja tai jogurtteja kokeiltaviksi, Hautalahti kertoo.
Hautalahti on kokeillut luomutuotteista lähinnä maitotuotteita sekä erilaisia viljapohjaisia tuotteita.
– En ole niin kiinnostunut luomutuotteista, että se vaikuttaisi kulutustottumuksiin, hän jatkaa.

MÄNTYLÄN tilalle ovat saapuneet myös Aarne ja Eija Saastamoinen Luupujoelta. Aarne Saastamoinen kertoo olleensa isänsä kanssa Mäntylässä rakentamassa aikanaan navettaa. Saastamoisilla itsellään on ollut tila, josta eläimet on laitettu jo puolenkymmentä vuotta sitten pois.
– Luomujogurttia olen maistanut, mutta maussa ei ollut eroa normaaliin. Luomua ei huomannut muussa kuin hintalapussa, hän kertoo.

PRO LUOMUN kuluttajabarometrin mukaan luomun koetaan eroavan tavanomaisesta eniten torjunta-aineettomuudella, luonnonmukaisuudella, ei-teollisilla lannoitteilla ja eläinten elinolosuhteilla. Aiempaa harvemmin mainitaan kallis hinta. Lähes kaksi kolmesta voisi ostaa enemmän luomuelintarvikkeita, jos niiden hinta olisi halvempi. Hinnan merkitys on kuitenkin pienempi kuin kaksi vuotta sitten. Haluttaisiin myös varmistua luomutuottajien saaman hinnan oikeudenmukaisuudesta.
Kuluttajat ostavat yleisimmin kananmunia, vihanneksia ja juureksia sekä maitoa ja maitotaloustuotteita luomuna. Niitä, liha- ja lihavalmisteita sekä hedelmiä halutaan useimmin ostaa jatkossa. Valikoimien koetaan laajentuneen. Lisää toivotaan varsinkin liha- ja lihavalmistevalikoimia.

YLI 40 luomutilaa ympäri Suomea avasi ovensa yleisölle luonnon päivänä 25.8. Luomutilalliset kutsuivat tapaamaan tuottajia, kohtaamaan kotieläimiä sekä lumoutumaan luomuherkuista.
Luomutilat olivat luonnon päivänä avoinna yleisölle muutamien tuntien ajan. Tapahtuman tavoitteena oli antaa kuluttajille ja tuottajille mahdollisuus tutustua luomutilan toimintaan aidossa ympäristössä. Luomutilojen avoimien ovien päivä on osa Luonnon päivän tapahtumakokonaisuutta, jota koordinoi Metsähallitus. Luonnon päivä luomutiloilla -tapahtumaa koordioivat yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Pro Luomu, Luomuliitto, Biodynaaminen yhdistys, MTK ja SLC.