Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Otso piilottelee Pattosuon alueella

KARHUJAHTI on käynnistynyt jäljestysryhmän joka-aamuisella etsintäretkellä, mutta viime tiistain jälkeen havaintoja ei suuresta häirikköuroksesta ole vielä saatu.
Kaksi karhunkaatolupaa saanut Osmo Tikka ei ole vielä huolissaan jälkien katoamisesta. Hänen mukaansa karhujen reviirialue on laaja ja se voi liikkua jopa sadan kilometrin alueella. Pattosuon alueella iso uroskarhu on aiheuttanut viljelijöille huomattavia tuhoja muun muassa repimällä rehupaalien muoveja.
– Arviolta kyseisen yksilön aiheuttamien tuhojen hinta on yli 13 000 euroa, Tikka arvioi.
Karhujahti alkoi viikko sitten tiistaina, jolloin metsästäjät saivat ensimmäisen havainnon uroskarhusta. Tämän jälkeen jäljet ovat Tikan mukaan kadonneet.
– Meillä on jäljestysryhmä, joka käy joka päivä etsimässä jälkiä koirien kanssa, mutta havaintoja ei ole saatu. Liekö marjansyönnissä, kun jälkiä ei näy.
Tikka kertoo, ettei porukalla ole vielä mikään kiire, vaan tavoitteena on löytää juuri kyseinen häirikköyksilö.
– Kyseessä on iso uroskarhu. En muista, milloin viimeksi näillä seuduilla olisi ollut yhtä isoa karhua. Se on todella iso.
Lupa-alueella on havaintoja useista pienemmistä karhuista, jotka ovat todennäköisesti naaraita, mutta metsästäjät eivät haluaisi harventaa niitä, vaan keskittyvät uroksiin.
– Keskitymme jälkiin, joiden leveys on 13 senttimetriä ja yli, sillä silloin tiedämme, että kyseessä on uros. Naaraskarhun jälki on pienempi, Tikka kertoo.
– Kyllä se vielä esiin tulee tässä, kunhan ilmat viilenevät.
Toinen häiriöksi ollut karhu on liikuskellut Aittojärven ja Pihlajamäen alueella vieraillen asutusten pihoissa. Tikan mukaan SRV:n miehet kävivät häätämässä kyseistä yksilöä kevätkesän aikana.
– Tästä ei myöskään ole saatu tuoreita havaintoja. Tietenkin kaikki havainnot ovat tervetulleita. Erityisesti, mikäli karhu on käynyt repimässä paaleja, Tikka muistuttaa.
Karhun metsästysaika päättyy lokakuun lopussa.