Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Löhölän lukupiiri koolla lukutaitoviikolla

RYTKYN koulun Löhölässä on mukava tunnelma heti kouluviikon alussa maanantaiaamuna. Osa viitosluokkalaisista on kokoontunut lukemaan kirjoja oheistilan pehmeille säkkituoleille.
Veera Huuskosella, Ida Kattaisella, Milana Penttisellä ja Nelli Pesosella on kaikilla sama kirja käsissään. Roald Dahlin kirjoittamassa Ilmarin ihmelääke -kirjassa 11-vuotias Ilmari seikkailee ja luulee mummoansa noidaksi. Tarinan käänteet naurattavat ja hauskimmille kohdille nauretaan yhdessä. Nopeimmat lukijat alkavat olla jo kirjan loppupuolella. Lukupiirissä on käytössä myös tehtävävihko, joka kannustaa pohtimaan kirjan sisältöä syvemmin yhdessä lukupiiriläisten kanssa.
– Minä luen parhaimmista kirjoista hauskimmat kohdat vielä uudelleen ainakin kaksi kertaa. Me ollaan vaan naurettu, koska tämä kirja on niin hauska, Veera kertoo.
Nämä viidesluokkalaiset lukevat myös vapaa-ajalla, toiset vähemmän, toiset enemmän. Yksisarvisen asuun pukeutunut Milana kertoo olevansa kirjojen suurkuluttaja. Hän on lukenut ainakin sata kirjaa.
– Parhaimpia kirjoja ovat olleet Iso kiltti jätti ja Kuka pelkää noitia. Tykkään katsoa myös kirjoista tehtyjä elokuvia ja lukea Aku Ankkaa ja muita sarjakuvia. Myös kauhukirjat ovat hyviä, Milana paljastaa.
Koululaisten aika kuluu myös omien harrastusten parissa ja sosiaalisessa mediassa, aina ei ole aikaa lukemiseen. Nelli viihtyy kotona usein keppareiden eli keppihevosten parissa.
– Kirjoitan myös tarinoita keppareista hevospäiväkirjaan ja luen heppakirjoja.
Ida treenaa Arttu-pupunsa kanssa agilityä ja Milana hoitaa kotona suurta eläinlaumaa.
– Minun lempparikirjani ovat Raivareita ja rakkautta sekä Neljä kertaa sata. Lukutaito on kyllä tärkeä taito, emmehän voisi tehdä edes koulutehtäviä ilman sitä, Ida pohtii.

RYTKYN koulussa panostetaan lukuharrastuksen uuteen nousuun, jota tukee hyvin kirjastoauton käyminen koulun pihamaalla joka toinen viikko. Myös kirjailijavierailut ja kirjaston työntekijä Tarja Kaikkosen kirjavinkkausvierailut ovat odotettuja päiviä kouluarjessa. Rytkyn koulu sai Suomen kulttuurirahaston ja Kopioston lukupiiri-kirjapaketin, joka sisälsi kymmeniä kirjoja ja tehtävävihkon.
– Haluamme tukea lukuharrastuksessa uutta ajattelua yhteisöllisyydestä, ryhmäytymisestä ja jakamisesta. Kirjavinkkarin vierailu virkistää ja tuo uusia ideoita ja intoa lukemiseen, kertoo koulun johtaja Terhi Hartikainen.
Rytkyn koulussa toimii myös lukupiiri, jossa vanhemmat oppilaat lukevat kirjoja pienemmille.
– Lukupiirisssä syntyy todella hedelmällistä vuorovaikutusta koulun nuorimpien ja vanhempien oppilaiden välillä. Se tarjoaa mukavaa yhdessäoloa ja turvallisen hetken koulun pienimmille. Tätä vuorovaikutusta on syytä ruokkia ja se on hyvin helppoa kyläkouluympäristössä, iloitsee Hartikainen.

LUKUTAITOVIIKOLLA kannustetaan lapsia ja nuoria lukemaan. Kampanjaviikolla tuodaan esille lukemisen ja tarinankerronnan iloa sekä kannustetaan lukemaan myös se, mitä on rivien välissä.
YK:n Kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään 8. syyskuuta. Sanomalehtien Liiton lukutaitoviikon kampanjassa pop- ja rap-tähdet Ellinoora, Pyhimys ja Heikki Kuula kertovat tarinat hittibiisiensä takaa.