Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lola ja ämpärit

MISS Suomi 1996 Lola Odusoga ja ämpärit olivat se vetonaula, jotka vetivät ihmiset Ämpärpäeville lauantaina. Lola Odusoga jakoi varhain aamulla omalla signeerauksellaan varustettuja ämpäreitä Metsolassa ja toimi myöhemmin päivällä meklarina Yrittäjien hyväntekeväisyyshuutokaupassa, joka tuotti vähävaraisten lapsiperheiden virkistystoimintaan 2 172 euroa.

ÄMPÄRPÄEVÄSSÄ oli todella hyvä tunnelma, vaikka sää ei suosinut tapahtumaa. Hieman ennen kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekan avauspuheenvuoroa torilla alkoi satamaan ja tuulemaan. Kehnosta säästä huolimatta paikalla oli mukavasti väkeä.
Ämpärpäevä käynnistyi jo hyvissä ajoin aamulla Metsolassa, jossa vuoden 1996 Miss Suomi Lola Odusoga jakoi ämpäreitä omalla signeerauksellaan varustettuna.
Pielavetinen Matti Pulkkinen tunnusti, että hän tuli paikalle ihan vain Lolan takia. Lola on hänestä ”ihana”. Samaa mieltä oli moni muukin Metsolassa ämpäriä jonottanut. Ake Pääkkö jopa lauloi Lolalle katkelman vanhasta iskelmästä, jossa esiintyy Lola-nimi.
Lola Odusoga kertoi, että hän ei ole aikoihin käynyt Savossa. Yleensä keikkapyynnöt ovat eteläiseen Suomeen.
– Oikein hyvällä mielellä olen täällä, hehkutti Odusoga. Hän oli ollut edellisen yön Kuopiossa.
Lola Odusoga oli päämeklarina myös yrittäjien hyväntekeväisyyshuutokaupassa iltapäivällä. Huutokauppaan oli lahjoituksia tehnyt 59 yrittäjää ja rahaa kertyi 2 172 euroa sosiaalitoimen kautta jaettavaksi vähävaraisten lasten virkistystoimintaan. Muun muassa Leo Ruotsalainen huusi huutokaupasta Wello-hengityslaitteen 150 eurolla. Kiuruvesi-lehden kirjapaketti meni viidellä eurolla.

MYYJIÄ torilla oli joitakin. Tuula ja Juhani Saastamoinen kauppasivat mehuja ja sieniä sekä tuohitöitä.
– Kaikkea emme tarvitse itse, ajateltiin, että ämpärpäevä, mikä ettei lähdetä myymään.
Jaana Haakana-Laitila Pyhäjärveltä oli toisella kojulla markkinoimassa itse tekemiään saippuoita.
– Tyttäreni asuu Kiuruvedellä ja vinkkasi ämpärpäevästä, ihan kiva tapahtuma, kun vain nyt tulisi ihmisiä.
Arja Väisänen oli tullut myymään lastenlastensa vaatteita.
– Lapset tuovat pienet lasten vaatteet minulle ja koko ullakko on niitä täynnä, yritän päästä nyt pieneksi käyneistä vaatteista eroon, vaatteet maksavat euron kappale.

MERJA KAKKO ja Emilia (1,5) lähtivät katsomaan tarjouksia kiuruvetisistä liikkeistä. Ämpärin saaminen ei ollut heillä ensimmäisenä mielessä.
– Yleensä ostan vaatteet muualta, mutta nyt lähdin katselemaan housuja täältä Kiuruvedeltä. Huomasin, että täällä on todella hyvä valikoima ja erinomainen palvelu.
Kakko on töissä Vieremällä, mutta asuu Kiuruvedellä, jossa on hänen mukaansa paljon parempi palvelutarjonta kuin Vieremällä.
Kiroilevan siilin piirtäjä Milla Paloniemi piirteli eläinaiheisia kuvia ihmisistä pientä maksua vastaan, muun muassa Eila Svärdille. Svärd piti Paloniemen siilisarjakuvia hauskoina ja humoristisina.
– Täällä Savossa on aivan mahtavaa. Syksyn kohokohta. Ihanaa, että pyydetään pieniin tapahtumiin, olen tarpeeksi pyörinyt pääkaupunkiseudun suunnilla, on mukava nähdä, mitä muualla tapahtuu. Tällaisilla ämpärpäevillä ollaan suomalaisuuden ytimessä, se natsaa, kehui Paloniemi.

MUINIEKKA oli iloinen, että Ämpärpäevän kutsua on kuultu ja tultu läpi tuulen ja tuiskun.
– Ämpäreiden jakaminen ei ole mikä tahansa juttu, sarjakuvataiteilijan sarjakuvalla varustettu ämpäri on uniikki, toista samanlaista ei ole, eikä tule.
Ämpärpäevän järjestivät Kiuruveden yrittäjät, Kiuruveden kaupunki ja Kiuruvesi-lehti.