Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Vaellus on huippuravuri ja lupaava periyttäjä

ORI Vaellus on menestynyt hyvin. Se on voittanut ravihistoriansa aikana 17 starttia 34 lähdöstä. Aulis Harmoisen, Timo Vääräsen ja Riina Huttusen omistama Vaellus on ollut tänä kesänä kiireinen muuallakin kuin raveuissa, 8-vuotias suomenhevonen on astunut ravien välissä 55 tammaa.

VAELLUS voitti viimeksi Kuopion ravit Hannu Hietasen ohjastamana syyskuun 24. päivänä. Tänä vuonna ori Vaelluksella on takanaan 16 starttia, joista ykkössijoja on kuusi, kakkossijoja neljä ja kolmossijoja kaksi. Vaellus on tienannut omistajilleen tänä vuonna rahaa noin 45 0000 euroa, kaikkiaan neljän vuoden aikana noin 90 000 euroa.
Timo Vääränen pitää Vaelluksen viime aikaista ravimenestystä uskomattomana, sillä hevonen kärsi mystisestä tulehduksesta puolitoista vuotta. Syytä siihen, ettei se ottanut vastaan treeniä, ei löydetty, vaikka oria käytettiin eri spesialisteilla pitkin Suomea. Timo Vääränen arvelee, että kyse oli viruksesta, joita suuremmissa hevostalleissa liikkuu. Vaelluksen karsina on Hingunniemessä, tallissa, jossa on parikymmentä muuta hevosta.

VAELLUS (23,8a) aloitti raviuransa 4-vuotiaana ja heti seuraavana vuonna sijoittui Derbyssä (ikäluokkakilpailu) kakkoseksi. Se rankattiin ikäluokkansa toiseksi parhaaksi suomenhevoseksi.
Vaellusta treenaava Timo Vääränen sanoo, että Vaelluksen ansiokas raviura periytyy Kevasta lähtevästä tammasuvusta ja huippuperiyttäjä Turosta. Vaelluksen emä on Noretta ja isä viisinkertainen ravikuningas Viesker. Norettasta ovat lähtöisin muun muassa Vaelluksen veli, edesmennyt Valtraus, ja sen sisko Noriko ja juuri tähtijuoksijaksi mennyt Vieskaus. Valtrauksen ja Norikon taustalla ovat samat kasvattajat ja omistajat kuin Vaelluksen.
Valtraus voitti aikanaan Derbyn ja voitti yhtä vaille kaikki startit. Se palkittiin ykköspalkinnolla myös jälkeläisnäytöistään. Noriko on valittu 5-vuotiaiden parhaaksi tammaksi, Kuningatarkisassa se tuli hopealle vuonna 2015 ja on ravannut 138 000 euroa. Tällä hetkellä Noriko on omistajallaan Pohjanmaalla ja se on varsonut tänä kesänä. Noriko viettäneekin loppuelämänsä äitiyslomalla.
Vaelluksen emälinjan tammoista polveutuu Valtsauksen ja Norikon lisäksi monta muutakin tähteä, valiojuoksijaa ja suurkilpailuvoittajaa: Hullumies 19.6 a, Oktaavia 21.5a, Kokeva 21,9a, Kertova 22,1a, Jonkkari 21,9a, Ypäjä Eila 23,0a, Tesantti 23,8a ja Stamori 23,4a.
– Vaikka hevonen olisi kuinka huippuyksilö, mutta, jos se ei ole kenellekään sukua, se ei kiinnosta jalostusmielessä. Vaellus kiinnostaa emälinjansa takia, Vääränen linjaa.
Vaellusta pidetään lahjakkaana kilpahevosena ja siitä toivotaan periyttäjää, sillä Vaelluksen veli Valtraus siitti ensimmäisenä ja ainoana siitosvuonaan 150 tammaa. Tästä 105 varsan ikäluokasta on startannut yli puolet 7-vuotiskauden loppuun mennessä, voittoja jälkeläiset ovat ottaneet yli 300 ja rahaa ne ovat juosseet vajaa 800 000 euroa. Jälkeläisistä 12 on valio- ja 39 tähtijuoksijaa.

VOITONTAHTOISEEN ja lahjakkaaseen Vaellukseen Timo Vääräsellä meinasi kuitenkin usko loppua tämän sairasteltua puolitoista vuotta. Syytä sairasteluun ei löydetty, vaikka hevosesta tutkittiin sydän, keuhkot, vatsa ja kurkunpää.
– Sitten viime talvi oli kunnon pakkastalvi ja tauti jäi taka-alalle. Vaellus alkoi kuntoutua. Ja kulunut kausi on ollutkin ihan mahtava, kiittelee Vääränen ja päivittelee, miten heille Auliksen kanssa on sattunutkin niin hyviä hevosia kuten Vaellus, Noriko ja Valtraus.
Vaelluksella on tällä kaudella takanaan 16 starttia, joista se on voittanut kuusi, kakkossijoja on neljä ja kolmossijoja kaksi.
Tälle vuodelle Vaellukselle ei ilmeisesti ole tiedossa enää uusia lähtöjä, sillä divisioonat ovat vaihtuneet. Kylmäveriset saavat yhden divisioonan lisää nykyiseen. Tähtidivisioonassa voivat jatkossa kilpailla enintään 120 000 euroa ja huippudivisioonassa75 000 euroa ansainneet. Vaellus on tienannut tähän mennessä 90 000 euroa.
– Olimme mukana Oulussa (8.9.) avoimessa ryhmässä, jossa parhaat mahdolliset hevoset olivat samalla viivalla. Toinen sija antoi lupauksen tulevaisuuteen. Jos hevonen pysyy terveenä, tulee se olemaan mukana kovissa lähdöissä, sillä sukupolvi on vaihtumassa. Monta nuorta huippuhevosta on tulossa kalkkiviivoille, Vääränen kertoo.
Vääränen sanoo, että jokaista tulevaa ravikilpailua täytyy miettiä tarkkaan, sillä tulevat startit ovat kovia lähtöjä, joissa hevosen on oltava parhaimmillaan.
– Nyt alkavat epävarmat kelit. Hevosta on päästävä treenaamaan, ettei ravikilpailuissa tule ajettua hevosta huonolla pohjalla kipeäksi.

VAELLUKSELLA on ollut tänä kesänä 55 morsianta kaiken ravitouhun lisäksi.
– Se on ottanut puolentoista vuoden pekkaset ja sairaspäivät takaisin. Se on astunut kolme kertaa viikossa, sitä on treenattu ja se on juossut aina vain kovempiaan vatsaan. Voi sanoa, että ori on ollut todella kovilla, vielä kun kesä oli kuuma ja kuljetukset pitkiä.
Toisaalta astutukset ovat tehneet sille hyvää, siementäminen on saanut sen elimistön liikkeelle, eikä se ole häirinnyt juoksua. Päinvastoin.
Vaelluksen tallipaikka on Hingunniemessä, jossa se on hevosten sisäisen hierarkian kingi.
– Kyllä se antaa ymmärtää, etteivät pikkuorit sille pullistele.
Vaellus hallitsee hyvin itseään muuallakin, mistä hyvänä esimerkkinä on se, että raveissa se ei noteeraa tammoja ollenkaan, vaikka tamma on ihan viereisessä pilttuussa.
– Raveissa Vaellus keskittyy työntekoon eli juoksuun. Se kertoo mielestäni sen viisaudesta, kehuu Vääränen.
Jos Vaellus pyysy terveenä, se voi kilpailla vielä ainakin viisi vuotta. Varsinkin kun sillä on vielä varsin vähän ajettu.
Aulis Harmoinen ja Timo Vääränen ovat luopuneet muista hevosistaan, joita oli puolenkymmentä, heillä ei ole enää kuin Vaellus.
– Ikä painaa molemmilla ja yksi hevonen on helpompi kustantaa, jos ei tule menestystä toisin kuin jos hevosia on monta. Nyt nautitaan tästä hetkestä ja Vaelluksesta. Pitkiä suunnitelmia ei tehdä. Näyttämisen tarvetta ei ole, sillä olemme saaneet paljon.

AULIS HARMOINEN hoitaa Vaellusta huolella. Hän kävelyttää sitä paljon, käyttää Waarnojen vesimatolla, laittaa hevosen perään reen ja vie sen nousemaan mäkeä ylös. Kari Pikkarainen käy kerran viikossa Vaellusta hieromassa Auliksen hieronnan lisäksi. Voi sanoa, että Vaelluksella on luksuspäivät.