Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Kirjat kerran kuukaudessa kotiovelle

KIURUVEDEN kaupunginkirjasto tarjoaa kotipalvelua, jossa asiakkaan lainaukset toimitetaan kotiin. Näin kirjaston palvelut saadaan myös heille, jotka syystä tai toisesta eivät itse pääse asioimaan kirjastossa.

OVIKELLO soi Aune Vartiaisen (79) yksiössä Rinnekodissa. Vartiainen avaa oven ja toivottaa iloisena tervetulleeksi kirjakassin, jota hänelle on tuomassa Kiuruveden kaupunginkirjaston kirjastosihteeri Anne Mansikkala.
Vartiainen on aina ollut innokas lukija. Hän on saanut avun akuuttiin kirjapulaan.
– Rakkautta pitää olla. Tämän ikäisenä en enää kaipaa jännitystä. Nuorempana sitä tuli luettua myös jännäreitä, mutta nyt pääasia on se, että kirjan tarinassa on romantiikkaa, hän nauraa.
Vartiainen on käyttänyt kirjaston tarjoamaa kotipalvelua viime syksystä lähtien. Hän oli kuullut palvelusta Rinnekodissa toimivalta virikeohjaajalta. Hänellä ei ole ollut mahdollista päästä henkilökohtaisesti käymään kirjastossa, sillä sydänleikkaus vei liikuntakyvyn heikommaksi.
– En tiennyt, että tällainen palvelu on olemassa, ennen kuin virikeohjaajamme siitä mainitsi.
Vartiainen pitää kotimaisesta tuotannosta ja hän onkin lukenut muun muassa Anni Polvan, Kaari Utrion sekä Enni Mustosen tuotantoa.
– Nyt alkaa vaan kotimaisten kirjailijoiden kirjat loppua niin pitää laajentaa ulkomaisiin. Aune on niin kova lukija, Mansikkala kertoo.
Vartiainen on tottunut digilaitteiston käyttäjä. Hänellä on tabletti päivittäisessä käytössä.
– Sillähän maksaa laskut näppärästi ja siitä voi katsoa vaikka uutiset jos haluaa. Olen käyttänyt paljon tietokonetta aikana, jolloin olin vielä yhdistystoiminnassa aktiivisesti mukana.

KIRJASTON kotipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät korkean iän, sairauden tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.
– Palvelu on ollut toiminnassa yli kymmenen vuotta, mutta syystä tai toisesta se ei ole kovin tunnettu, Mansikkala kertoo.
Palvelun käytössä on koko kirjaston valikoima. Mansikkala toimittaa asiakkaiden tilaamat aineistot kerran kuukaudessa kotiin.
– Soittelen edellisenä päivänä ja kyselen heidän toiveitaan. Sitten hoidan kaikki lainaamiseen liittyvät asiat ja vien aineistot asiakkaille. Palvelu on käyttäjilleen maksuton, Mansikkala kertoo.
– Lisätietoa palvelusta saa olemalla yhteydessä suoraan minuun tai kysymällä kirjastosta.

KOTIPALVELUN lisäksi kirjastosta on saatavissa erilaisia digitaalisia aineistoja ja -palveluja, kuten Celia-kirjaston äänikirjat.
– Äänikirjoja voivat käyttää kaikki lukemisesteiset, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa esimerkiksi heikentyneen näön, lukuvaikeuden tai muun syyn vuoksi.Lukemisesteen syytä ei tarvitse kirjaston henkilökunnalle kertoa, Mansikkala kertoo.
– Asiakkaaksi ilmoittautuminen tapahtuu kirjastossa ja sieltä voi tilata käyttäjätunnukset Celianet- verkkopalveluun.
Mansikkala muistuttaa, että jos jostain syystä verkkopalvelun käyttäminen ei luonnistu, niin kirjastosta voidaan hänelle tilata äänikirjoja CD-rom muodossa.