Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Satuhelmen Hanna Nivala on Vuoden Yrittäjä

KIURUVEDEN Vuoden Yrittäjä on Satuhelmen Hanna Nivala. Hän on pitkän linjan käsityöläinen ja pystynyt muuntautumaan ja vastaamaan ajan haasteisiin ja tarpeisiin niin yrittäjänä kuin käsityöläisyydessä. Satuhelmi on yksi pitkäikäisimmistä kivijalkaliikkeistä Kiuruvedellä, perustelee Kiuruveden Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Arbelius valintaa.

KANGASKAUPPA Satuhelmessä on kymmeniä erivärisiä lankavyyhtejä ja valtavia kangaspakkoja. Vuoden Yrittäjäksi Kiuruvedellä valittu Hanna Nivala kertoo, että lankakauppa käy, sillä neulojia on Kiuruvedellä paljon, myös kankaat liikkuvat, sillä lastenvaatteita tehdään mielellään itse aidosta puuvillasta.

ITSE yrittäjä Hanna Nivala tunnustaa, ettei ole mikään himoneuloja, mutta sanoo saavansa kiksit myymälässään katselemalla ruskan sävyisiä lankakeriä ja -vyyhtejä sekä silittelemällä sisustuskankaita.
Satuhelmen Hanna Nivala palkitaan Vuoden Yrittäjänä maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Nilsiän Tahkolla lauantaina 17. päivänä marraskuuta. Valitettavasti hän ei pääse paikalle, sillä Nivala on juuri silloin Tampereen käsityömessuilla, minne hän vie bussilastillisen käsityön ystäviä.
Hanna Nivala on pitkän linjan käsityöläinen ja Satuhelmi on yksi pitkäaikaisimmista kivijalkamyymälöistä Kiuruvedellä.
– Satuhelmi edustaa käsityöläisyyttä, käden taitoa ja innovatiivisuutta, kiteyttää Kiuruveden yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Arbelius.
Nivala on ollut mukana myös oppilaitosyhteistyössä jo pitkään, Satuhelmessä on käynyt useita harjoittelijoita ja tutkinnon suorittajia. Nivala järjestää myös matkoja käsityömessuille.
– Hanna on iloinen ja yhteistyöhaluinen. Kaiken kaikkiaan merkittävä pien- ja keskisuurenyrittäjyyden edeltäkävijä.

HANNA NIVALA kävi ammattikoulussa käsityölinjan, sillä oppilaitos oli lähellä kotia. Nuorena hän ei ollut hirveän innokas käsityöihminen, mieluisampaa oli vaatteiden vaihtaminen.
Ensimmäisen ompelimon Nivala perusti oman autotalliinsa vuonna 1997. Siinä meni viisi vuotta, lapset kasvoivat ompelusten seassa, kunnes Nivala siirsi kimpsunsa ja kampsunsa torin laidalle ostettuaan Kangasykkösen. Peltohovin kiinteistössä Satuhelmi on toiminut kymmenisen vuotta.
Yrittäjäksi Hanna Nivalaa ajoi itsensä työllistäminen ja mielenkiinto käsitöihin.
– Käsityö yhdistettynä yrittäjyyteen on luovaa työtä, josta tykkään. Yrittäjyys on haastavaa, kun pitää pysyä mukana muodissa ja maailman muutoksessa. Se edellyttää jatkuvaa kouluttautumista, vuorovaikutusta Facebookissa asiakkaiden kanssa, käyntiä messuilla.
Kiuruvedellä on runsaasti eri ikäisiä käsityönharrastajia. Tehdään keppihevosia, nuoret äidit ompelevat lapsilleen persoonallisia vaatteita. Ostetaan sisustuskankaita, kun nähdään lehdissä hienoja kuvia tai on käyty sisustuskurssilla ja asuntomessuilla. Verhojen tai koristetyynyjen vaihtaminen eivät vaadi kovin isoa investointia.

PITÄJÄN suhdanteet vaikuttavat heti yrittäjän kukkarossa. Jos maanviljelijöillä menee huonosti, sisustamisesta tingitään. Silloin vain pitää haalia asiakkaita muualta ja heitä tulee muun muassa Pielaveden ja Keiteleen suunnista, missä kangaskaupat ovat lopetettu.
Hanna Nivala sanoo erottuvansa suurten kaupunkien suurista kangaskaupoista palvelulla.
– Pitää reagoida käsityöläisten ja neulojien toiveisiin ja viimeisiin villityksiin ja jos ei ole juuri sillä hetkellä kysyttyä tavaraa, se pitää saada tilatuksi nopeasti, onneksi minulla on tavarantoimittajiin hyvät suhteet.
Satuhelmi ja Style by Sanna työllistävät yhdessä yhden työntekijän, se mahdollistaa Hanna Nivalalle muun muassa lomat.
– Näin pieni yritys ei pysty enempää työllistämään.
Hanna Nivala kehittää koko ajan uutta, hän aikoo kasvattaa valikoimaansa luonnonmateriaaleilla, lähinnä pellavatuotteilla.

VUODEN yrittäjä -titteliä Hanna Nivala pitää tosi kivana huomionosoituksena, se on huomionosoitus siitä, että Kiuruvedellä tehdään yhdessä tärkeää työtä.
Hanna Nivala kiittelee myös vastikään järjestettyä Ämpärpäivää.
– Tempauksilla asiakkaat saadaan liikkumaan hiljaisempana aikana. Seuraava tapahtuma onkin sitten kekri marraskuun alussa, mainostaa Nivala.