Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Yksilökin voi vaikuttaa eduskunnassa

POLITIIKKA kuuluu myös nuorille. Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa politiikkaviikkoa.
Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) vieraili Kiuruveden lukiolaisten tentattavana tiistaina.

SUOMESSA kenestä tahansa voi tulla kansanedustaja. Ainoa asia, mikä voi rajoittaa ehdolle asettumista, on tietyt merkinnät rikosrekisterissä, mutta ihan pienet rikkeet eivät asiaan vaikuta. Suomessa kansanedustajaksi pääsyyn ei vaadita tiettyä statusta, sukua tai rahallista omaisuutta. Tällaista on toimiva ja aito demokratia.
Aiheesta keskusteltiin heti tiistain politiikkaviikon tilaisuuden alussa. Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kertoi kiuruvetisille lukiolaisille työstään eduskunnassa sekä esitteli, millainen paikka eduskunta on.
Opiskelijat olivat koonneet heitä kiinnostavia asioita lukion opiskelijakunnan johdolla ja näihin Heikkinen vastasi kiuruvetisten kyselytunnin aikana.
Onko Sipilä mukava? Miksi keskusta? Onko poliitikolla hyvä palkka? Mitä mieltä olet Sote-uudistuksesta? Miten suuresti yksilö voi vaikuttaa eduskunnan asioihin? Saatko paljon kritiikkiä? Olivat vain alkusoittoa. Tunnilla kysyttiin myös eduskunnan vaietuista asioista sekä Heikkisen ehdokkuudesta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.
Toisen asteen koulutukseen liittyvät asiat kiinnostivat myös kuulijoita
– Ensi vuoden alusta lähtien toisen asteen opiskelijoilla on mahdollista hakea noin 50 euroa kuukaudessa opintomateriaalilisää opintomateriaalien hankkimiseen. Tämän on tarkoitus vähentää opiskelun epätasa-arvoa kustannusten suhteen, Heikkinen kertoi.
Eduskunnan vaietut asiat ovat Heikkisen mukaan sellaisia asioita, jotka kuuluvat vaitiolovelvollisuuden piiriin. Muutoin työskentely on avointa ja läpinäkyvää.
– Ihan kaikkea, mitä kansanedustajat valiokuntien tapaamisissa puhuvat, ei ole tarpeen saattaa kaikkien tietoisuuteen.
Yksilön vaikutusmahdollisuudet eduskuntatyössä ovat joissakin asioissa paremmat kuin toisissa. Heikkinen kertoi esimerkkinä mahdollisuuden muuttaa maksimissaan 10 vuotta vanha ja alle 1500 kilon auto tietyin säädöksin mopoautoksi ja jälleen kuljettajan ollessa täysi-ikäinen takaisin autoksi.
– Tämä tulee voimaan ensi vuonna ja se on ex-kansanedustaja Juha Korkeaojan ajatuksesta lähtenyt ja nyt toteutuva esitys.
Ilmastonmuutokseen liittyvät asiat kiinnostivat nuoria ja Heikkisen mukaan Suomella on paljon annettavaa muille maille. Ihmisten omien valintojen ohessa myös teollisuudella on merkitystä.
– Suomalainen tietotaito muun muassa nurmiviljelyn sekä talousmetsien hoidon- ja uudistamisen
suhteen ovat sellaista osaamista, mikä voisi hyvin olla tärkeä vientiartikkeli tulevaisuudessa. Osaltaan se hillitsee ilmastonmuutosta, sillä metsät ja oikein viljellyt
nurmialueet toimivat parhaimpina hiilinieluina.
Kuluva vuosi on ollut Heikkisen kansanedustajauralla raskain, mutta se ei häntä lannista.
– Päinvastoin, koen, että minulla on paljon annettavaa kansanedustajana. Aion asettua ehdolle ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

ALLIANSSI Ry:n edesauttama Politiikkaviikko toteutuu 29.10-2.11. eri oppilaitoksissa. Kyseessä on vuosittainen teemaviikko, jonka aikana tutustutaan politiikan toimintamekanismeihin sekä ajankohtaisiin poliittisiin aiheisiin eri tavoin.
Politiikkaviikon tavoitteena on lisätä nuorten tietoa ja ymmärrystä politiikasta ja poliittisen vaikuttamisen mahdollisuuksista, tarjota ajantasaista oppimateriaalia ja
toiminnallisia menetelmiä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta sekä tuoda nuoret ja poliittiset toimijat lähemmäs toisiaan ja tehdä yhteiskunnallisesta osallistumisesta luonteva osa nuorten elämää.