50-vuotta sitten, Blogi (muokattu 25.3.2021) Kiuruvesilehti

50 vuotta sitten – Paavo Väyrynen

Lauri Winberg

PERJANTAINA (19.10.) Paavo kannettiin kotiimme. Maaseudun Tulevaisuuden puolen miljoonan painoksessa Väyrynen värväytyi kuin vieraaksi. Ympäri Suomenmaan. Niin myös Sofia-serkkuni kotiin täällä Iisalmessa. Serkkuni kahvipöydässä puhuimme Paavosta mukavia. Sofian mielestä Paavon kaltaisia, sitkeitä kansanedustajia saisi olla enemmän.

PAAVO palautti omat muistoni 50 vuotta sitten järjestettyihin kunnallisvaaleihin. Mainittakoon, että tuolloin Raumalla syntynyt, nykyinen ulkoministerimme Timo Soini oli vasta 6-vuotias. Soinin kolumni oli myös perjantaisessa Maaseudun Tulevaisuudessa.
Lokakuussa 1968 käydyissä kunnallisvaaleissa ystäväni Jaakko Tenhunen Rytkyltä tuli kanssani valituksi Kiuruveden kunnanvaltuustoon. Me edustimme nuoria. Siihen aikaan alle 35-vuotiaita pidettiin nuorten edustajina. Jaakko oli juuri täyttänyt 34, minä taas olin häntä puoli vuotta nuorempi. Vaativa tehtävä odotti meitä.

JAAKOLLE ja minulle kävi sitten niin, että omat osastomme lähettivät meidät puolueemme järjestämälle, nuorille tarkoitetulle kurssille Jyväskylään. Koulutus kesti kaksi päivää. Pääsimme heti framille. Jaakko saisi puheessaan puolustaa maataloutta, minä kirkonkylätaajaman ihmisten elinoloja. Yön aikana saimme valmistaa esityksemme.
Lisäksi toisena päivänä, nuorehkon Paavo Väyrysen pitämän filosofisen luennon aikana, Jaakon ja minun, tuli esittää Paavon esitykseen epäileviä kantoja, jos emme jossakin asiassa olleet hänen kanssaan samaa mieltä.
Olimme Paavon koulutettavina, vaikka Paavon kausi oli vasta aluillaan. Tosin tv:stä oli jo vuosia nähty hänen hyviä esityksiään Lapista. Jyväskylässä sanoinkin hänelle, että yhteiskunnan rapuilla hän tulee nousemaan pitkälle ja korkealle.

PAAVON kokemusta nyt tarvitaan. Hän on Suomen kokenein poliitikko.
Vain Johannes Virolaisella on ministerikokemusta enemmän. Molempien miesten joukoissa olen työskennellyt intomielisenä.
Paavo Väyrynen pyrkii vahvistamaan Suomen maaseudun ja maakuntien elinvoimaa. Hän on aina ollut köyhän asialla, puolustanut pienituloisia, ollut sitkeä.
Näin myös Kiuruvesi ja koko Ylä-Savo tuntee hänet omakseen.

Kirjoittaja on kotiseutuneuvos Iisalmesta.