Kuva: JAANA SELANDER
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Uudella paloasemalla avoimet ovet

KIURUVEDEN uusi paloasema on valmis. Lähellä vanhaa paloasemaa sijaitsevassa modernissa rakennuskokonaisuudessa vietetään vihkiäisiä tänään keskiviikkona. Yleisöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan tiloihin lauantaina 24.11. kello 10–14.
Kiuruveden palokunta on ollut väistötiloissa neljä vuotta. Väistötila viedään pois talven aikana ja vanhalle paloasemalle etsitään uutta vuokralaista.
Uuden paloaseman kustannusarvio on noin 2,4 miljoonaa euroa, siinä eivät ole mukana suunnittelu- ja rakennuttamistyöt, tarkka laskelma selviää marraskuun aikana.
Paloaseman rakentamisesta on vastannut rakennustoimisto Ilpo Brandt oy, pääsuunnittelija on Eetiplan oy, Kiuruveden kaupunki on rakennuttaja. Pohjois-Savon pelastuslaitos ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri tulevat rakennukseen vuokralaisiksi.
Rakennuksessa on noin 1 400 neliötä kahdessa kerroksessa, josta lämmintä pinta-alaa on noin 1 200 neliötä. Vanhaan paloasemaan verrattuna palokunta saa nyt pikkuisen enemmän tilaa.
Uudella paloasemalla on muun muassa moderni letkujenpesukone, jollaista ei ole muualla Pohjois-Savon pelastuslaitoksen alueella. Paloautot myös pestään erillisessä tilassa. Kokoontumisia ja kokouksia varten on luokkatila.
Paloasema on työpaikka viidelle vakinaiselle palomiehelle. Myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ensihoito toimii uudella paloasemalla, yksi ambulanssi on välittömässä lähtövalmiudessa. Paloasemalla on ensihoidolla päivystys 24/7 ja työpaikkoja on kahdeksan.
– On tärkeää, että olemme ensihoidon kanssa samassa tilassa, se helpottaa keskinäistä toimintaa, kun tunnetaan toisemme, palomestari, asemavastaava Tommi Antikainen kertoo.
Palokunnalla on ollut hälytyksiä tänä vuonna 240.
Kiuruveden paloasema saa uuden sammutusauton joulukuussa. Nykyinen sammutusauto on vuodelta 2003. Lisäksi kalustoon kuuluu yksi sammutussäiliöauto, yksi säiliöauto, miehistön kuljetukseen tarkoitettu pakettiauto sekä nelivetoinen tarkastusauto. Ambulansseille on kaksi tallipaikkaa, vara-ambulanssikin siirtyy Virranrannan tallista uudelle paloasemalle.
Paloasemalla ei ole palokunnan päivystystä ympärivuorokautisesti. Varallaolovahvuus on kolme henkilöä, se tarkoittaa päivystystä kotona arkiyönseutuina ja viikonloppuina.
– Suuremmissa onnettomuuksissa hälytys tulee kaikille, jotka ovat vapaalla. Sivutoimisia sammutusmiehiä meillä on 15, tarkoitus on talvella rekrytoida lisää porukkaa.
Paloasemalla on myös varavoimala, dieselaggregaatti.