Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Vertaistukea älylaitteiden käyttöön

SENORIEN ATK-yhdistys Savonetin vertaisohjaajat opastivat senioreita älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden käyttöön. Opastustuokioita on kirjastossa keskiviikkoisin marraskuun ajan.

SENIORIEN ATK-yhdistys Savonetin seniori-ikäisillä vertaisohjaajilla riitti tekemistä viime keskiviikkona, kun kirjastoon saapui lähes parikymmentä ikäihmistä hakemaan apua älypuhelimien, tablettien ja tietokoneiden käyttöön.
Eläkeläinen Kimmo Kärkkäinen käyttää jo tottuneesti älypuhelinta, ottihan hän ensimmäisen älypuhelimen käyttöön jo seitsemän vuotta sitten. Mutta nyt puhelimen päivitys ei onnistunutkaan kotona ja vertaisohjaaja Leena Kärkkäinen riensi apuun.
Leena Kärkkäisen opastuksella puhelin liitettiin kirjaston wifi-verkkoon ja pian puhelin alkoikin ladata järjestelmäpäivitystä.
– Nyt tämä sitten alkoi heti pelittää kirjaston nopeammalla netillä ja Leenan ohjeilla. Leena neuvoikin, että kotona voin käyttää puhelimen wifi-yhteydellä reitittimen kautta nettiä, joka on nopeampi kuin tämä puhelimen netti.
Kimmo Kärkkäisellä on käytössään myös tabletti ja pöytätietokone. Sosiaalisessa mediassa hän ei ole mukana, mutta puhelimessa on WhatsApp-sovellus, jonka kautta hän viestittelee esimerkiksi hirvenmetsästysporukan kanssa. Kärkkäinen käyttää myös Ultracom-ohjelmistoa hirvimetsällä, josta seurataan gps-paikannuksen avulla metsästyskavereiden ja koirien liikkeitä reaaliajassa.
– Tällaiset opastustuokiot ovat hieno homman meille ikäihmisille, näin pääsemme ottamaan paremmin hyödyn irti nykytekniikasta. Nuorempana riitti intoa opetella tietokoneen käyttöä ja laitteet tuli tutuksi maanviljelijänä ollessa. Hirveän laajasti en osaa nykytekniikkaa käyttää, mutta esimerkiksi pankkiasiat hoidan itse. Onhan se näiden laitteiden käyttö vähän jähmeää. Aion tulla vielä uudelleenkin kysymään neuvoa täältä, Kärkkäinen suunnittelee.
Vertaisohjaaja Leena Kärkkäinen on innoissaan opettamassa muille laitteiden käyttöä. Keväällä hän kävi Savonetin vertaisohjaaja -kurssin. Hänellä on jo kokemusta opastustuokioista, kun hän on auttanut Korpijoella ikäihmisiä tietotekniikan parissa.
– Monella näyttää olevan ongelmia laitteiden käytössä. En pidä itseäni kaiken taitavana, mutta jos tietoa ei löydy, niin sitten selvitellään yhdessä. Omaan oppimiseeni on vaikuttanut, että olen hirveän utelias. Jos laitteiden käytössä tulee ongelma, haluan pohtia sitä ja ratkaista sen, Leena Kärkkäinen kertoo.
Aune Kämäräisellä on ollut älypuhelin käytössä vasta reilun viikon verran. Soittaminen häneltä onnistuu, mutta muuten puhelimen käyttö on vasta alkutaipaleella. Kuopiosta vierailulle tullut vertaisohjaaja Marja-Liisa Soininen laittoi Kämäräisen puhelimeen 112 Suomi -sovelluksen.
– Se on minulle se tärkein juttu. Sovellus ilmoittaa hätäkeskukseen heti tarkan sijainnin, jos tarvitsen apua. Paljonhan tässä on uutta, mutta tietokonetta olen käyttänyt kymmenisen vuotta. Hoidan sillä pankkiasiat, luen sähköpostit ja etsin netistä esimerkiksi ruoka-ohjeita, Kämäräinen kertoo.

SAVONETIN toiminnanjohtaja Tiina Brunell yllättyi kuinka suuri tarve kiuruvetisillä oli opastustuokioille. Nyt vertaisohjaajia kaivattaisiinkin ainakin pari lisää, jotta kaikki avuntarvitsijat ennättäisivät saada riittävästi opastusta. Tulevaisuudessa on mahdollista, että apua olisi tarjolla myös kotiin.
– Palvelumme on ilmaista, mutta halutessaan voi liittyä yhdistykseemme. Seniori-ikäisten opastukselle on koko ajan enemmän tarvetta, sillä palvelut muuttuvat entistä enemmän sähköisiksi. Meidän opastustuokioiden ydin on, että seniorit ohjaavat senioreita, näin molemmilla on yhteinen tahti. Esimerkiksi lapsenlapset osaisivat neuvoa isovanhempiaan, mutta heidän sormet vilahtaa niin nopeasti laitteilla, että mummo tai ukki ei pysy perässä, Brunell kertoo.
Tietotekniikan huima kehitysvauhti saattaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan, kun moni palvelu siirtyy sähköisesti hoidettavaksi.
– Tilastojen mukaan Suomessa on jo noin miljoona digisyrjäytynyttä, joista suurin osa on ikäihmisiä. Mutta toisaalta, jokainen pystyy kotoa käsin hoitamaan asioita, jos vain on toimiva nettiyhteys ja osaamista, Brunell muistuttaa.
Savonetin vertaisohjaajat Leena Kärkkäinen ja Ari Puustinen opastavat ikäihmisiä marraskuun ajan keskiviikkoisin kello 11-13 kirjastossa. Toiminta jatkunee tammikuussa, mikäli innokkuutta ja tarvetta toiminnalle löytyy.