Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Koko maakunnan upein palolaitos avattiin

KUOPION kaupunginorkesteri kajautti ilmoille mahtipontisia sävelmiä Kiuruveden uuden paloaseman avajaisissa viime viikon keskiviikkona. Viiden paloauton ja ambulanssin odotellessa avaran ja valoisan autohallin ulkopuolella, kutsuvierasväki kerääntyi halliin tuoduille penkkirivistöille.

JUHLAAN toivat tervehdyksensä kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jukka Koponen, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ylilääkäri Jouni Kurola ja europarlamentaarikko Elsi Katainen.
– Kaupungille tämä hanke oli ennen kaikkea turvallisuushanke. Terveyspalveluiden lisäksi kuntalaisille on tärkeää turvallisuus ja se että apu tulee läheltä ja on nopeasti paikalla. Uusi asema turvaa lähipalvelut jatkossakin, painotti Muiniekka.
Katainen muistutti, että arjen turvallisuus vaatii yhä syvempää poikkihallinnollista yhteistyötä.
– Samalla on panostettava ennaltaehkäisevään työhön sekä ihmisten oman vastuun kirkastamiseen, itsestään ja läheisistään, Katainen sanoi.

VARSINAISTEN juhlallisuuksien jälkeen alkoi se päivän tärkein tapahtuma, taloon tutustuminen. Palomies Jouni Laukkanen esitteli paloaseman ylpeydenaihetta, uutta paloletkujenpesukonetta. Ennen paloletkujen pesuun ja kuivaukseen kului aikaa vuorokausikin, kun nyt uusi kone tekee tuon työn viidessä minuutissa.
– Kyllä Kiuruvedellä on maakunnan upein palolaitos. Tämä on ensimmäinen niin sanottu puhdas paloasema, jossa ei tule päästöjä muihin tiloihin, kun kaluston, vaatteiden ja letkujen pesu tehdään omissa tiloissaan. Paloasemalla on erikseen niin sanotut likaiset tilat ja puhtaat tilat. Uusi paloasema on hyvä panostus Kiuruveden kaupungilta turvallisuuteen ja koko kaupungin tulevaisuuteen, muistutti pelastusjohtaja Jukka Koponen tutustuessaan uudenkarheisiin tiloihin.
Koposen kipinä uralle syttyi jo 10-vuotiaana, kun hän toimi palokuntanuorissa. Nyt uuden aseman myötä olisikin toiveissa, että nuorisotoiminta viriäisi jälleen käyntiin. Palokuntaan rekrytoidaan parhaillaan myös uusia sivutoimisia palomiehiä.

PALOASEMAN tilat ovat jo sisään ajettu, kun palomiehet ja ensihoidon työntekijät muuttivat väistötiloista paloasemalle kolmisen viikkoa sitten.
Paloasema on työpaikka viidelle vakinaiselle palomiehelle ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ensihoidon kahdeksalle työntekijälle. Lisäksi Kiuruvedellä on 15 sivutoimista palomiestä.
– Tilojen toimivuutta on testattu jo käytännössäkin, kun on lähdetty useille keikoille. Jos työnteko on joskus juhlaa, niin nyt se on sitä. Toivotaan, että nämä tilat innostaisivat uusia kasvoja liittymään puolivakinaisten porukkaan. Uusi asema turvaa myös palveluiden säilymisen paikkakunnalla, iloitsee ylipalomies Pauli Jääskeläinen
Jo suunnitteluvaiheessa huomioitiin työntekijöiden toiveita. Nyt palomiehillä on käytössä viimeisin tekniikka, tilat ovat avarat, valoisat ja puhtaat.
Sammutustehtävistä tullessa paloautot pestään pesuhallissa ja viedään vasta puhtaana halliin. Pesuhallista palomiehet pääsevät vaatteiden pesutiloihin ja lopuksi työvaatteille tehdään otsonipuhdistus, joka poistaa hiukkaset.
– Nyt meillä on täällä myös kunnolliset pesutilat ja saunakin. Pystymme siis lähtemään töistä kotiin puhtaina. Väistötilojen pesutilat olivat niin pienet, että työpäivän jälkeen jouduimme peseytymään kotona. Hyvät tilat tuovat myös mielenvirkeyttä työpäiviimme, iloitsee vs. palomies Kari Kumpulainen.
Yleisö pääsee tutustumaan uuden paloaseman tiloihin Teollisuustiellä 24. marraskuuta klo 10-14, kun ovet ovat avoinna kaikelle kansalle.