Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Jaana Selander

Kiuruveden joulunavaus kokoaa kaikki yhteen

KIURUVEDELLÄ kun juhlitaan, niin juhlitaan sitten kunnolla ja nyt juhlitaan joulunavausta lauantaina 1.12. Juhlapaikkana on tori ja siellä on tarjolla puuroa ja glögiä. Tule siis sinäkin, läheltä ja kaukaa, kiuruvetiseen joulumenoon.

KIURUVEDEN joulunavaus käynnistyy Kiuruveden Ladun järjestämällä lapsiperheiden tonttupolulla Raivaajapuistossa. Joulunavauksessa torilla pitää puheen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Saastamoinen, hartaudesta vastaa Kiuruveden seurakunnan kirkkoherra Matti Oikarinen.
Luvassa on tanssiesityksiä, tonttujumppaa, kuorolaulua, askartelua ja poniratsastusta (Talli Taitavat Kaviot).Myös joulupukki on paikalla ja liuta tonttuja. Joulupukki ja tontut jakavat torikansalle karkkeja.
Lapset voivat kirjoittaa jo kotona kirjeen joulupukille ja antaa sen sitten joulunavauksessa pukille vietäväksi Korvatunturille.

JOULUNAVAUKSEEN liittyy tietysti kaupallisuus. Kiuruveden joulupassikampanjalla houkutellaan asiakkaita kiuruvetisiin liikkeisiin ja palveluihin. Passikampanjan ideana on, että jokaisesta ostoksesta, joka on vähintään 20 euroa, saa leiman passiin. Passiin mahtuu viisi leimaa.Loppiaisen jälkeen kaikkien täyden passin jättäneiden kesken arvotaan lahjakortteja ja tuotepalkintoja yli 2000 euron arvosta kampanjassa mukana oleviin yrityksiin, joita on 37.

SYÖMINEN on yksi tärkeä osa joulunviettoa. Joulunavauksessa torilla kaikelle kansalle tarjotaan joulupuuroa, glögiä ja pipareita. Puurotarjoilusta vastaa LC Kiuruvesi ja ladyt. Glögistä ja pipareista LC Kiuruvesi/Niva. Puuroa on tarjolla 500 annosta. Puuroa, glögiä ja pipareita tarjoillaan teltasta heti ohjelman päättymisen jälkeen, kello 13.
– On vanha sanonta: minkä kuulet, sen unohdat. Kun saat maukasta ruokaa, sen muistat, sanoo LC Kiuruveden presidentti Risto Kärkkäinen.
Puuron keittää talkoohengessä Kiurun Leipomo ja tarveaineet puuroon tulevat lahjoituksina.
Ohjelmasta, joulupukista ja tontuista vastaa LC Kiuruvesi Helmiinat. Joulunavauksen juontaa Kati Huttunen.
Joulunavauksessa kerätään myös uusia miesten ja naisten pitkiksiä lahjoitettaviksi Varapäreen ja seurakunnan kautta diakoniatyölle.

LC KIURUVEDEN presidentti Risto Kärkkäinen lupaa lauantain joulunavaukseen ”isolla kauhalla joulumieltä”. Kärkkäinen luonnehtii joulunavausta piristysruiskeeksi paikkakunnan leijonaklubeille ja liikeyrityksille, joita tempauksessa on mukana kymmeniä.
Joulunavaustapahtuman järjestävät yhdessä kaikki kolme Kiuruveden leijonaklubia, Kiuruvesi-lehti, kaupunki sekä iso joukko yrityksiä. Pääjärjestäjänä on nyt vuorollaan LC Kiuruvesi.
– Kaikki järjestelyt ovat sujuneet rutiinilla edellisten vuosien kokemusten pohjalta. Joulunavauksesta jää hyvä mieli kaikille tapahtumaan osallistuneille järjestäjille ja toivottavasti myös yleisölle, sanoo Kärkkäinen.

VAATEKAUPPA Hannun yrittäjä Reetta Hyvärinen toivoo, että oman kylän ja naapurikylien väki tulee Kiuruveden yhteiseen joulunavaukseen. Hyvärinen kiittelee, että yrittäjät ovat lähteneet mukavasti liikkeelle tempaukseen, samoin järjestöt ja yhdistykset.
– Tämä on meidän kaikkien yhteinen juttu, joulunavauksella tehdään kylä eläväksi, kiteyttää Hyvärinen.
Joulunavauksen ohjelmassa kaikille on tarjolla jotakin mukavaa, vakuuttaa Hyvärinen.
– Kiuruvedellä on hyvä palveluvarustus, palveluvalikoimaa voi verrata ostoskeskukseen, palvelut vain eivät ole kaikki saman katon alla meillä täällä Kiuruvedellä.
Reetta Hyvärinen toivoo, että joulumieli tarttuu kaikkiin, itse hän sanoo olevansa jouluihminen.

KIURUVEDEN kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka pitää joulunavausta tärkeänä tapahtumana Kiuruveden vuodenkierrossa.
– Jouluvalaistus ja kuusi virittävät meitä joulun tunnelmaan ja muistuttavat, että joulu on hyväntahdon ja lahjojen antamisen aikaa. Kernaasti käytettäköön joulumuistamisiin oman kaupungin tuotteita ja palveluja, Muiniekka sanoo.
Jouluvalojen asennus on Kiuruvedellä jo hoidettu ja ne saadaan päälle joulunavaukseen. Joulukuusi tuotiin torille viime viikolla.
– Joulunavauksessa kuuseen sytytetään valot pimeintä kaamosaikaa valaisemaan. Kaupungin puolesta suuri kiitos kaikille tahoille, jotka ovat mukana järjestämässä joulunavaustapahtumaa, viestittää Muiniekka.
Mainittakoon vielä, että toritapahtumassa on mukana myös torimyyjiä.