Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Uusi laituri käyttöön talviuintipaikalla

ELÄKELÄINEN Elvi Kärkkäinen (73) testasi Koskenrannan talviuintipaikan uutta laituria maanantaina. Laituri vaatii opettelua, sillä se ulottuu pidemmälle veden päälle kuin vanha laituri ja portaat ovat jyrkemmät ja pidemmät. Kylmässä vedessä uiminen hoitaa Kärkkäisen nivelreumaa, särkylääkkeitä ei tarvita. Hyiseen veteen Kärkkäinen menee kuin kotiinsa.

ELVI KÄRKKÄINEN on käynyt avannossa kymmenisen vuotta, koska se tuntuu hyvältä, vie pois kipuja ja olo on virkeä polskuttelun jälkeen.
– Lääkkeitä en ole syönyt vuosiin. Avantouinnista ei ole sivuvaikutuksia kuten lääkkeistä.
Kärkkäinen ottaa välillä avantokuurin niin, että hän käy Kuorevirralla, Koskenrannan talviuintipaikassa joka päivä, sitten taas kerran pari viikossa.
– Yleensä tulen tänne kaverin kanssa aamupäivästä, kaveri on mukana turvallisuussyistä.
Vesi ei tunnu kylmältä. Kärkkäinen on karaistunut, sillä hän hakee aamulla postin avojaloin talvellakin. Kärkkäinen ei kaipaa saunaa, koska se vie pois ”kylmävaikutteen”. Uinnin jälkeen veri kiertää.
Kärkkäinen kiittelee Kiuruveden Ladun viime vuonna rakentamaan uimakoppia, minne mennään maksullisella avainkoodilla.
– Laituri on minulle uusi tuttavuus. Vaateliaammalta se näyttää kuin entinen. Portaat ovat aika lailla jyrkät ja niitä on pitkästi. Reippain mielin menen kuitenkin järveen. Otan köydestä kiinni ja potkuttelen.

UUDEN laiturin on rakennuttanut Kiuruveden kaupunki ja sitä ylläpitää Kiuruveden Latu talvisaikaan. Kesällä laiturin ylläpidosta vastaa kaupunki. Uusi laituri on kymmenisen metriä lähempänä Virranrantaa kuin vanha laituri. Vanhasta laiturista haluttiin luopua, sillä se tuli käyttöikänsä päähän ja se oli alttiina Kiurujärven vedenpinnan nousuille. Myös vaarallisia pohjavirtauksia oli niin samotun Koskenniskan alueella enemmän.
Talviuintipaikka-alueen on suunnitellut Pirkko Myllynen, varsinaisen laiturin rakennesuunnitelman teki Eetiplan Oy.
Kiuruveden Latu rakennutti viime vuonna Koskenrannan talviuintipaikalle lämpimät uimakopit Veturi-hankkeen avustuksella. Veturi ei myöntänyt tukea enää laiturille, joten laiturin rakennuttaminen tuli kaupungille. Rahaa laituriin varattiin noin 20 000 euroa.
Uusi laituri on paljon järeämpi kuin vanha, koska siinä on haluttu ottaa huomioon, että julkisella laiturilla voi viettää aikaansa suuri joukko ihmisiä. Laituri on myös betoniarkun päällä, korkeammalla kuin vanha laituri, ettei se olisi tulvien liikuteltavissa. Myös uimissyvyyttä on nyt enemmän, samoin tilaa uida. Kun pumppu saadaan syvempään veteen, on avanto suurempi.
Viime kesänä lionsklubit siivosivat rantaa, tulevana kesänä Kiuruveden Latu maisemoi ranta-aluetta.
Kesällä Kuorvirran alueen uijien käytössä on pieni kylmä koppi pukeutumista varten.
Ympäristöinsinööri Ari Ruotsalainen toivoo, että ihmiset jättäisivät autonsa parkkipaikalle, eikä uimakoppien edustaa ja kevyenliikenteen sillalle kulkua tukittaisi autoilla.